24 Ocak 2015 18:51

Kadınlar Cizre'de katledilenler için yürüdü

Bugün İzmir, İstanbul, Mersin ve Diyarbakır'da kadınlar Cizre’de katledilen çocuklar için alanlara çıkarak katliamları protesto ettiler

Paylaş

Bugün İzmir, İstanbul, Mersin ve Diyarbakır'da kadınlar Cizre’de katledilen çocuklar için alanlara çıkarak katliamları protesto ettiler

Demokratik Özgür Kadın Hareketi (DÖKH) bileşenleri, Cizre'de yaşanan çocuk katliamlarına dikkat çekmek amacıyla Eminönü Meydanı'nda basın açıklaması yaptı. Çocukların da katıldığı açıklamada üzerinde polis ve asker tarafından katledilen çocukların fotoğraflarının olduğu, "Cizre'nin çocukları yalnız değildir, katillerden hesap soracağız" yazılı pankartın açıldı. "Kadınların öfkesi katilleri boğacak", " Cizre halkı yalnız değildir" dövizleri taşıyan DÖKH üyesi kadınlar, "AKP elini çocuklardan çek", "Biji berxwedana Kobanê", "Katil devlet hesap verecek" sloganları attı. Eylemde DÖKH adına yapılan basın açıklamasını İlkay Yenigün okudu. Halkın tüm taleplerine rağmen çözüm sürecinde müzakere aşamasına geçilmediğini belirten Yenigün, bunun yerine devletin Kürdistan'da 1990'lı yıllarda olduğu gibi karanlık politikalarını hayata geçirmeye çalıştığını vurguladı. Cizre'de son 15 gün içinde 6 çocuğun devlet eliyle katledildiğini söyledi. Devletin Cizre'de çeteciler eliyle katliam provası yaptığını ifade eden Yenigün, AKP hükümetinin politikaları ve yeni çıkardığı "güvenlik" yasasıyla katliamlara davetiye çıkardığına dikkat çekti. DÖKH olarak AKP'nin katliamcı politikalarına karşı mücadele edeceklerini ifade eden Yenigün, tüm kadınları alanlara çağırdı.

İZMİR'DE ÖLDÜRÜLEN ÇOCUKLAR İÇİN KARANFİLLİ ANMA

İzmir Savaşa Karşı Kadın İnisiyatifi üyesi kadınlar, Cizre'de infaz edilen çocuklara dikkat çekmek için denize karanfil bıraktı.

İzmir Savaşa Karşı Kadın İnisiyatifi üyesi bir grup kadın, Cizre'de devlet şiddeti sonucu öldürülen çocuklara dikkat çekmek ve çocukları infaz edenlerin yargılanması talebi ile, eylem düzenledi. Konak Pier önünde toplanan kadınlar, "Öldürmek devletin fıtratında var", "Çocuklarımızı öldürmeyin", "Katil devlet hesap verecek" ve "Anaların öfkesi katilleri boğacak" sloganları ile Gündoğdu Meydanı'ndaki Alsancak İskelesi'ne kadar yürüdü. Ellerinde öldürülen çocukların fotoğraflarını da taşıyan kadınlar iskele önünde basın açıklaması yaptı.

Burada grup adına açıklama yapan İzmir Savaşa Karşı Kadın İnisiyatifi üyesi Gülistan Kılıç Koçyiğit, devlet şiddetine dikkat çekti. Hükümetin kamu güvenliği dedikçe çocukların öldüğünü belirten Koçyiğit, "Hükümet derhal şiddetten vazgeçmeli. Yaşanan olaylarla ilgili hızlı ve etkili bir soruşturma yürütmeli. Bu cinayetleri işleyenler kamu görevlisidir ve devlet adına orada bulunmaktadır. Bu anlamda devlet ve hükümet yetkilileri birebir olayların sorumlusudur" dedi. 

Açıklamadan sonra kadınların öldürülen çocuklar için denize karanfil bırakarak, "Jin jiyan azadî" sloganını attı.

‘AKP DÖNEMİNDE 200'ÜN ÜZERİNDE ÇOCUK KATLEDİLDİ’

Polisin Şırnak Cizre'de işlediği cinayetler, Bismil Kent Kadın Meclisi üyeleri tarafından gerçekleştirilen yürüyüşle protesto edildi. 

Şırnak'ın Cizre'de son bir ay içerisinde polisin 6 yurttaşı katletmesi Diyarbakır'ın Bismil ilçesinde protesto edildi. DBP Bismil Kent Kadın Meclisi üyeleri tarafından gerçekleştirilen protesto için DBP binası önünde toplanan kadınlar, buradan Diyarbakır-Batman karayoluna kadar yürüdü. "Her yer Botan, her yer direniş" yazılı pankart taşıyıp, PKK lideri Abdullah Öcalan ile Cizre'de katledilenlerden 12 yaşındaki Nihat Kazanhan'ın posterlerinin taşındığı yürüyüş yürüyüşte yine "Bijî berxedana Cizirê", "Şehîd namirin", "İntikam" ve "Bijî Serok Apo" sloganları atıldı.

Kadınlara çevredeki esnaflar zafer işaretleri, araç sürücüleri ise korna çalarak destek verirken, gençler de havai fişekler patlattı.

Diyarbakır-Batman karayolunda ulaşılması sonrası konuşan Kent Kadın Meclisi üyesi Leyla Ete, mazlum rolüne bürünerek iktidara gelen AKP döneminde 200'ün üzerinde çocuğun katledildiğini ifade etti.

Barış sürecinden bahseden AKP'nin hala Roboski, Lice, İstanbul ve Cizre'de v çocuk katliamlarına devam ettiğini ve çocuklarını öldürerek Kürt halkını baskı altına almaya çalıştığını söyleyen Ere, Öcalan'ın Cizre halkına gönderdiği mektupta sükunet çağrısında bulunmasına rağmen Nihat Kazanhan'ın hedef gözetilerek polisler tarafından katledilmesine işaret etti.

Ete, hükümetin 'bu olaylar dışardan güçlerce yapılmıştır, bunlar provokasyondur' gibi söylemler ile gerçeği saptırmaya çalıştığını da dile getirdi. Bu söylemleri, AKP hükümetinin polis saldırılarını ve katliamları örtme çabası olarak değerlendiren Ete, "AKP devleti, kendi cephesinde çözüm değil, savaş çağrısı dayatmaktadır" dedi.

'ŞİDDET OLAYLARIYLA SÜREÇ HEDEF ALINIYOR' 

Mersin’de HDP Toroslar İlçe Örgütü, Cizre'de yaşanan polis şiddetini protesto etmek amacıyla ilçe binası önünde basın açıklaması yaptı. Yüzlerce yurttaşın katıldığı açıklamada, "Biji Serok Apo", "Cizre halkı yalnız değildir", "Şehit namirin" ve "Bê Serok jiyan nabe" sloganları atıldı. Demokrasi ve özgürlük mücadelesinde yaşamını yitirenler anısına yapılan saygı duruşunun ardından açıklama yapan HDP Toroslar İlçe Eş Başkanı Abdulrrahim Tekin, Cizre'de yaşanan polis şiddetini kınadı.

Cizre'de yaşanan şiddetin bir provokasyon olduğuna dikkat çeken Tekin, provokasyonla çözüm süreciniin hedef alındığını kaydetti. "Kürtler kendi önderliği çizgisinden bir adım geri atmayacatır"! diyen Tekin, PKK Lideri Abdullah Öcalan'ın rehberliğinde özgürlüğe kavuşacaklarını ifade etti. Öcalan'ın Çözüm sürecinin mimarı olduğunu aktaran Tekin, bir takım karanlık elin bu sürece tahammül edemediğini için birçok yerde şiddet uygulayarak süreci provoke etmeye çalıştığına dikkat çekti. 

Son olarak Öcalan'ın özgürlüğü için başlatılan imza kampanyasına da değinen Tekin, seferberlik çağrısında bulunarak herkesin Öcalan'ın özgürlüğü için imza vermeye çağırdı.  (DİHA)

ÖNCEKİ HABER

!f’e 42 ülkeden 115 film geliyor

SONRAKİ HABER

Şehirlerden emekçiler kovuluyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...