24 Ocak 2015 18:10

!f’e 42 ülkeden 115 film geliyor

!f İstanbul Uluslararası Bağımsız Filmler Festivali’nin programı dün akşam yapılan basın toplantısıyla açıklandı. Brezilya’dan Endonezya’ya, Hindistan’dan Kenya’ya, 42 ülkeden 115 filmin gösterileceği !f İstanbul, 12 Şubat’ta İstanbul’dan yola çıkıyor.

Paylaş

!f İstanbul Uluslararası Bağımsız Filmler Festivali’nin programı dün akşam yapılan basın toplantısıyla açıklandı. Brezilya’dan Endonezya’ya, Hindistan’dan Kenya’ya, 42 ülkeden 115 filmin gösterileceği !f İstanbul, 12 Şubat’ta İstanbul’dan yola çıkıyor.

Festivalin açılış filmi, Yönetmen Tim Burton’dan geliyor: “Big Eyes/Büyük Gözler”. Sanat tarihinin en sansasyonel olaylarından birine odaklanan film, 50’li yıllarda iri gözlü çocuk tablolarıyla meşhur olan Margaret Keane’in, eserlerini ve yeteneğini sahiplenmeye çalışan eşi Walter Keane’e karşı verdiği mücadeleyi anlatıyor. 

Digiturk Galaları bölümünde yer alan filmler arasında Tony Ayres’in kara filmi “Cut Snake/Kesik Yılan”,  “Love is Strange/Aşk Başkadır”, Fransız Yönetmen Mia Hansen-Løve’ın “Eden/Cennet”, David Zellner’ın Coen Kardeşler’in kült filmi “Kumiko, the Treasure Hunter/Kumiko, Hazine Avcısı” gibi filmler yer alıyor. Bölümün Türkiye yapımları arasında, dünya galasını !f İstanbul’da yapacak olan “Çekmeceler”de var. İlk filmleri “Zenne”yle büyük ilgi gören M. Caner Alper ve Mehmet Binay’ın yeni filmleri “Çekmeceler”, otuzlarının başındaki genç bir kadının doğum gününde kanlar içinde hastaneye kaldırılmasının ardında yatan korkunç gerçekleri konu alıyor. Senaryosu gerçek olay ve kişilerden esinlenilerek yazılan filmde, Ece Dizdar, Tilbe Saran, Taner Birsel, Nilüfer Açıkalın başrolde. 

İLHAM VEREN YÖNETMEN KİM OLACAK?

!f İstanbul Uluslararası Bağımsız Filmler Festivali’nin uluslararası yarışmalı bölümü Keş!f, sekizinci yılında yılın ilham veren yönetmenini aramaya devam ediyor. Yarışmada jüri karşısına çıkacak filmler ise şöyle: İsrailli Nadav Lapid’in filmi “The Kindergarten Teacher/Yuva Öğretmeni”,  Myroslav Slaboshpytskiy filmi “The Tribe/Kabile”,  Sophie Hyde’ın “52 Tuesdays/52 Salı”,  Martti Helde’nin “In the Crosswind/Rüzgarların Arasında”, Yiannis Veslemes filmi “Norway/Norveç, “Mardan”; İspanyol Yönetmen Gabriel Mascaro’nun “August Winds/Ağustos Esintisi”, Charles Poekel filmi “Christmas, Again/Yine Noel” ve Türkiye’den Nesimi Yetik’in Adana ve Malatya festivallerinde “En İyi Film” seçilen, İstanbul’da gündelikçi olarak çalışan ve arabesk müzik dinleyerek ve şarkılar besteleyerek kendi halinde, mutlu dünyasında yaşayan 30’larının sonundaki bir adamın yaşadıklarını anlatan filmi “Toz Ruhu”. 

PINAR SELEK AŞK & BAŞKA Bİ’DÜNYA JÜRİSİNDE

!f İstanbul’un geçen yıl başlattığı ve dünyadan aktivist filmlerin yarıştığı Aşk & Başka Bi’Dünya’da Yarışması’nın bu yılki jürisinde Beyrut asıllı Oyuncu Arsinée Khanjian, “Some Distant Day”, “Kurdi”, “Islamophobia” gibi pek çok filmde yapımcılık yapmış Marie Olesen ve barış mücadelesi, antimilitarizm, insan haklarıyla ilgili çalışan birçok STK ve hareketle yaptığı sayısız çalışmayla tanıdığımız Sosyolog, Feminist ve Yazar Pınar Selek yer alıyor. yarışacak filmler arasında ise; Paris’te sürgünde yaşayan Suriyeli Yönetmen Ossama Mohammed’in”Silvered Water, Syria Self-Portrait/Gümüş Suyu: Suriye Otoportresi”, Sergei Loznitsa’nın geçen kış Ukrayna, Kiev’de Başkan Yanukoviç rejimine karşı başlayan sivil ayaklanmayı konu alan filmi “Maidan/Meydan”; Jim Goldblum ve Adam M. Weber ikilisinin gecekonduların yerine oteller ve AVM’ler yapmak için yıkmak isteyen hükümet ile yerli halkın karşı karşıya gelişini anlatan “Tomorrow We Disappear/Yarın Yokuz”, Jesse Moss filmi “The Overnighthers /Gececiler”, Andreas Dalsgaard’ın Kolombiya’da uyuşturucu kartellerine karşı halkın umudu olmayı başarmış Yeşil Hareket’in Öncüsü Antanas Mockus’un seçim süreci ve sonrasında yaşadıklarını anlattığı “Life is Sacred/Yaşam Kutsaldır” gibi filmler yer alıyor.

AZİZ(E)LER, ŞAİRLER VE MECZUPLAR

!f İstanbul’un bu yılki yeni bölümü ise “Aziz(e)ler, Şairler ve Meczuplar” adını taşıyor. Fikrini Patti Smith’in oynadığı “Three Stones for Jean Genet/Jean Genet İçin Üç Taş”tan alıyor. Frieder Schlaich’in yönettiği bu 7 dakikalık enfes kısa, 2013 nisanında Jean Genet’nin Fas’ın Laraş kentinde bulunan mezarını ziyaret eden Patti Smith’i yol boyunca izliyor ve onun 30 yıl boyunca Genet için sakladığı taşları bırakışını anlatıyor. Bu bölümde gösterilecek diğer filmler ise şöyle: Amerikalı Yazar William S. Burroughs’un yaşamının bilinmedik derinliklerine inen, 31 yıl sonra restore edilmiş kopyasıyla gösterilecek olan “Burroughs: The Movie/Burroughs”, “Jeanne Dielman”ın Yönetmeni Chantal Akerman ile Pina Bausch’u bir araya getiren, “One Day Pina Asked…/Bir Gün Pina Dedi ki...”; ‘68 yılının yazında turne yolundaki The Doors’u izleyerek bir yandan grubun içinde neler olup bittiğine çok yakından tanıklık eden, bir yandan da konserlerden parçalar dinleten, The Doors tarafından yapılmış, kameranın The Doors’un elemanları arasında dolaştığı tek film olan “Feast of Friends/Arkadaşların Şöleni” ve Usta Belgeselci Peter Whitehead’ın Syd Barrett dönemi Pink Floyd’unu, klasik ‘60’lar sonu şarkılarının olduğu performanslarıyla kameraya çektiği, Desist Film’in “Beklenmedikliği ve dinamik geometrisiyle, film kendi başına ‘sinematografinin yüce bir fikri’ (Robert Bresson) oluveriyor” sözleriyle övdüğü “Pink Floyd London ‘66-’67”.(KÜLTÜR SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

Yunanistan’ın kritik seçimleri

SONRAKİ HABER

Kadınlar Cizre'de katledilenler için yürüdü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa