24 Ocak 2015 06:13

Kazanmak için birleşiyoruz

Metal işçileri tarafından Gebze mitinginde fiili bir grev oylamasına dönüştürülen ve daha sonraki süreçte Birleşik Metal-İş yönetimi tarafından alınan grev kararının seyrini ve geleceğini özetliyordu 'Birleşirsek kazanırız' çağrısı.

Paylaş

Artemis işçileri, Metal Grevleriyle Dayanışma Komitesi
Gebze

Birleşik Metal-İş Sendikasının MESS dayatma ve saldırılarına karşı Gebze’de düzenlediği coşkulu miting sonrası gazetemiz Evrensel’e mektup gönderen Dostel işçisi arkadaş “Birleşirsek kazanırız” diyerek başlıyordu mektubuna.
Metal işçileri tarafından Gebze mitinginde fiili bir grev oylamasına dönüştürülen ve daha sonraki süreçte Birleşik Metal-İş yönetimi tarafından alınan grev kararının seyrini ve geleceğini özetliyordu “Birleşirsek kazanırız” çağrısı.
Bu çağrı “Mitingin coşkusuyla gaza gelmiş bir işçinin içi boş iyi dilek temennisi miydi?”
Hiç de öyle değil.  
Miting sonrasında uzunca bir süre sessizliğe gömülen Gebze İşçi Kurultayının çağrısıyla başta metal iş kolu olmak üzere sendikalı-sendikasız değişik iş kollarından 25 fabrikadan işçilerin katılımıyla yapılan toplantı bu birleşme iradesinin ilk somut adımıydı.
Gebze İşçi Kurultayının 18 Ocak günü yapılan ikinci toplantısında da bir dizi karar alınmasının yanında ana gündem MESS saldırılarına karşı Birleşik Metal-İş Sendikasının 29 Ocak’ta başlatacağı grevin örgütlenmesi ve grevlerle dayanışma komitelerinin başta fabrikalar olmak üzere Gebze genelinde hayata geçirilmesiydi.
Gebze İşçi Kurultayının metal grevlerini bir bütün olarak emeğin grevi olarak örgütleme çağrısı içi boş bir iyi niyet çağrısı mıydı?  
Hiç de öyle değil.
Artemis, Gebze Organize Sanayi Bölgesinde küvet ve duşa kabin üretiminin yapıldığı, sendikal örgütlüğün olmadığı küçük ölçekli bir fabrikadır.
Buna rağmen Artemis işçileri metal grevleriyle dayanışmayı örgütlemek için Dostel işyeri baştemsilcisi ve bir işçi arkadaşın katılımıyla Artemis fabrikasında 21 Ocak tarihinde bir toplantı düzenledi.
Dostel’den gelen işçi arkadaşlar toplusözleşme sürecinin seyrini, MESS dayatma ve saldırılarını, Türk Metal’in tavrını, grev kararını sonrası Dostel’de yaşanan müdür ve şef baskısın özetledikten sonra grevle dayanışmanın önemini vurguladı.
Toplantıda “Metal işçisi grev mücadelesinde yalnız değildir” pankartı açan Artemis işçileri de metal grevini desteklemek ve dayanışmayı güçlendirmek için “Greviniz grevimizdir” şiarıyla bir komite oluşturduklarını dile getirdi.
Evet “Birleşirsek kazanırız” diyordu Dostel işçileri. Biz Artemis işçileri de “Kazanmak için birleşiyoruz” diyoruz.
Bu içi boş bir iddia mı? 
HİÇ DE ÖYLE DEĞİL.

ÖNCEKİ HABER

‘MESS’in iddiaları gerçek dışı’

SONRAKİ HABER

Yunanistan'da anketlere göre SYRIZA farkı açıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa