23 Ocak 2015 01:18

Karne hediyesi cehennem korkusu

Henüz ilkokula giden öğrencilere, içerisinde ‘İbadet etmeyen cehennemde yanacak’ gibi ifadelerin yer aldığı kitaplar dağıtıldı.

Paylaş

Züleyha KARAER
Ankara

Zonguldak’ta ilkokul öğrencilerine Milli Eğitim Bakanlığının da izniyle karne hediyesi olarak Diyanet İşleri Başkanlığının yaz Kur’an kursları kitapları dağıtıldı. Daha ön sözünde “Sana ölüm gelinceye kadar ibadet et” yazan kitabın ilköğretim yaşındaki çocukların psikolojisini nasıl etkileyeceği meçhul.
Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından 3’lü set olarak dağıtılan kitabın arka sayfasında yapılan açıklamada “Dinimizi Öğreniyoruz: Yaz Kur’an Kursları Öğrenci Kitabı adlı bu kitap, sizin yaz yolculuğunuzun rahat ve zevkli geçmesi için sade bir dilde ve eğlendirici etkinliklerle hazırlandı” açıklaması bulunuyor. Ancak kitapta yer alan birçok kavram çocukların psikolojisi ve gelişimine olumsuz etki yaratacak türden. 

KORKUTARAK EĞİTİM

Kitapta birden fazla yerde “cehennem ateşinde yanma” söylemi işleniyor. Birçok uzman ve rehberlik hocası bu tür kavramların ilkokul çocukları tarafından kavranamadığını, çocuklarda korkuya yol açtığını defalarca dile getirirken, böyle bir kitabın ilkokullarda dağıtılması endişe verici olarak yorumluyor.

‘TEK DİN, TEK MEZHEP’

Dağıtılan kitap devletin “tek din, tek mezhep” anlayışını da besleyecek türden. Birinci kitabın 15. sayfasında yer alan hadiste, İslamdan başka dine inanmayanların cehennem ateşiyle karşılaşacağı ifade ediliyor. Küçük yaştaki çocukların bu tür bir tartışmanın içine çekilmesi, başka inançlardan veya inanmayan yakınlarıyla ilişkisinde de ciddi sıkıntılar üretmeye aday.

Uzmanların, kitapta yer alan alıntılarla ilgili değerlendirmeleri şu şekilde: “Hacca gitmeyen insanların günahkar olduğunu düşünmek çocukta nasıl bir algı yaratır? Kendi gibi olmayan herkesi kötü olarak algılamak sevgiyi, hoşgörüyü çocuğa nasıl aşılar? Senden olmayan, senin gibi inanmayan herkes kötü fikrini oluşturmak çocukta nasıl bir değer oluşturur? Ya bunlar hiç düşünülmüyor, ya da amaçları farklı.”

‘ÇOCUK 12 YAŞINDAN ÖNCE KAVRAYAMAZ’

Soyut kavramların çocuklara 12 yaş öncesi dönemde, somut kavramlar oturduktan sonra  verilmesi uzmanlar tarafından tavsiye ediliyor ve bu dönemden önce soyut kavramların verilmesinin mümkün olmadığı dile getiriliyor. Çocuk için anlaşılması zor kavramların bulunduğu bir kitabın çocuk için iddia edildiği gibi “sade bir dil içerdiğini” düşünmek çok mümkün olmuyor. 

Eğitim Sen Genel Başkanı Kamuran Karaca: Dayatmalar çocuğa da okula da zarar verdi

6 YAŞINDA ÇOCUĞA ‘ATEŞ’ VE ‘NEFİS’ DERSİ

Kitapta yer alan bazı ayet ve hadis örnekleri:

* Rabbimiz şöyle dedi: Bana dua edin, duanıza cevap vereyim. Bana kulluk etmeyi kibirlerine yediremeyenler aşağılanmış bir halde cehenneme gideceklerdir.

* Kim Allah’tan başka hiçbir ilah olmadığına ve Muhammed’in (as) Allah’ın elçisi olduğuna şahadet ederse Allah ona cehennem ateşini yasaklar.

* Şüphesiz Allah katında din İslam’dır.

* Bugün sizin için dininizi kemale erdirdim. Size nimetimi tamamladım ve sizin için din olarak İslam’ı seçtim.

* Kim İslam’dan başka bir din ararsa, (bilsin ki o din) ondan kabul edilmeyecek ve o ahirette hüsrana uğrayanlardan olacak.

* Nefsini arındıran kurtuluşa ermiştir. Onu kötülüklere gömüp kitlenen kimse de ziyana uğramıştır.

Tatilde ne yapmalı? Çocuk ve Ergen Psikiyatrisi Uzmanı Doç. Dr. Mazlum Çöpür’e sorduk...

ÖNCEKİ HABER

Dayatmalar çocuğa da okula da zarar verdi

SONRAKİ HABER

Kral Abdullah öldü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...