22 Ocak 2015 13:46

TEOG SİSTEMİ

Yani kısacası eğitim sistemi ve sınav sistemi üzerine yoğunlaşılıp öğrenciler için kökten ve iyi bir çözüm bulunması gerekmektedir

Paylaş

Taylan ALTINIŞIK
Kırşehir Sosyal Bilimler Lİsesi

TEOG sistemi yazılı ve öğretmen notlarının ortalaması ile liseye geçiş puanına dönüştürülen bir sistemdir. Bu sistem hem öğrenciler hem öğretmenler hem de veliler tarafından tepkileri üzerine toplamıştır. Öncelikle bu sistemin ilk yanlışı ilk dönem ve ikinci dönem yapılan sınavlardır. Öğrenciler okul daha yeni başlamışken sınava tabi tutuluyor ve okulun başından sonuna kadar sınav stresi ile yaşıyorlar. Bu sınavlar için öğrenciler okul dershane arası mekik dokuyorlar ve çoğu zamanını ders çalışarak geçiriyorlar. Bu onları sosyal hayatlarından taviz vermeye zorluyor. Bu sistemin yanlışı şuanki eğitim sistemi ve bu sıkıştırılmış müfredat. Çoğu zor dersi kısa bir sürede öğrenmelerini ve kolay bir şekilde yapabilmelerini istemektedir ama öğrencilerin %90’ı bu sistemin mağduru olup çoğu dersleri anlamadan geçip sınavlara tam hazırlanamıyor.

Şuan devletin gündeminde dershaneleri kapatmak var eğer dershaneler kapatılırsa eğitim sistemini tekrardan değiştirip müfredatı değiştirmesi gerekmektedir. Ben TEOG sisteminin ilk mağdurlarındanım ve yaşadığım şehirdeki çoğu arkadaşım istediği okula yerleşemedi. (ben de dahil) Ve okul başladıktan sonra bir-iki ay boyunca nakil işlemi yapılması istendi. O bir-iki ay içinde her okul kendi programına uyup kendi derslerini işledi ve sonradan gelen öğrencilerin adaptasyon sürecini de işin içine katarsak ilk dönemin yarısına gelindi ve yazılılar başladı. Yeni gelen öğrenciler yazılılarda diğerlerine göre gözle görülür bir şekilde düşük not aldılar ve yıl sonu ortalamaları etkilendi. Belki de bir TEOG mağduru bu yüzden virgül sonrası rakamlarla istediği okulu kaçıracak ve geleceği tehlike altına girecek. Yani kısacası eğitim sistemi ve sınav sistemi üzerine yoğunlaşılıp öğrenciler için kökten ve iyi bir çözüm bulunması gerekmektedir.

 

ÖNCEKİ HABER

Siirt'te en az 35 çocuk gözaltına alındı

SONRAKİ HABER

Türkiye’deki Kaderi Suriye’de Çizilmiş

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...