21 Ocak 2015 00:50

Metal grevi hepimizin grevi

Merhaba Evrensel gazetesi çalışanları ve okuyucusu işçi kardeşlerim. Ben 12 yıldır Çerkezköy’de 4 bin işçinin çalıştığı beyaz eşya üreten BSH fabrikasında çalışıyorum.

Paylaş

BSH’den bir işçi
Çerkezköy

Merhaba Evrensel gazetesi çalışanları ve okuyucusu işçi kardeşlerim. Ben 12 yıldır Çerkezköy’de 4 bin işçinin çalıştığı beyaz eşya üreten BSH fabrikasında çalışıyorum. Fabrikada Türk Metal örgütlü. Fabrikamız MESS ile yapılan grup sözleşmesi kapsamında olup sözleşmemiz yeni bitti. Türk Metal imzaladığı sözleşmeyi kendine göre başarılı bir sözleşme olarak ilan etti. İmzalanan sözleşme yıllardır hiçbir kaybımızı karşılamadığı gibi üç yıllık yapıp bizi enflasyona mahkum etti.
Türk Metal taslak hazırlanırken bize sormadığı gibi sözleşmeyi imzalarken de hiç bizim görüşümüzü almadı. Eğer bize sorsaydı biz bu sözleşmeye hayır derdik. Bu sözleşme bize rağmen imzalanmış oldu. Ama biz BSH işçileri kendi aramızda birlik olmadığından dolayı sesimizi de çok çıkaramadık. Sürekli işimizi kaybederiz diye ses çıkaramıyoruz ama haklarımızı sürekli kaybediyoruz.
MESS ile bizimle aynı sözleşme döneminde olan Birleşik Metal-İş’in grev kararı aldığını ve 29 Ocak’ta greve çıkacağını duyduk ve heyecanlandık. Fabrikada bir çok işçi arkadaş bu gelişmeleri takip ediyor ve sonucunu çok merak ediyor.
Ben Birleşik Metal-İş ve üyelerini ilk önce tebrik etmek istiyorum. Bizim sendikamız Türk Metal en büyük sendika olduğunu söyleyip büyüklense bile, sözleşmeyi hiçbir eylem yapmadan imzaladı. Yani hiç mücadele etmedi. Geçen sözleşme döneminde bir çok eylem yaptık ama üretimi etkileyecek eylem yapmadan, hatta grev tarihini bile açıklamadan imzalamıştı.
Birleşik Metal-İş daha az üyeye sahip olmasına rağmen greve çıkması, mücadele etmeden teslim olmamasından dolayı bence daha büyük bir sendika, üyesi de yürekli işçilerden oluşuyor. 29 Ocak’ta başlayacak grev eğer başarı ile sonuçlanırsa biz Türk Metal üyesi işçilere iyi bir örnek Türk Metal’e de iyi bir ders olacaktır. Bu gevin başarısı her yönden bizi de etkileyecektir. Onun için ayrı sendikalarda olsak bile sonuna kadar destekliyorum ve elimden gelen her türlü desteğe hazırım. Bu destek sadece benle olursa hiçbir anlamı olmayabilir. Bunun için başta BSH’deki olmak üzere bütün Türk Metal işçilerini de destek olmaya çağırıyorum.
İşçiler ancak güçlerini birleştirebilirse kazanabilir. Yoksa her sene daha kötü koşullarda çalışmaya ve yaşamaya mahkum olacağız.

ÖNCEKİ HABER

Metal grevinde bize de görev düşüyor

SONRAKİ HABER

Üç yıllık sözleşme asgari ücret demektir

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa