19 Ocak 2015 12:19

AKP’den seçime kadar çözüm beklemek saflık olur

Hükümetin seçimlere kadar Kürt sorununu çözeceğine inanmanın saflık olacağını belirten Demirtaş, bir ay içinde, genişletilmiş heyetlerin görüşmelerinin başlaması gerektiğini de söyledi.

Paylaş

Fatih POLAT
İstanbul

HDP Eş Başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ, İstanbul’da bir araya geldikleri bir grup gazeteciye son siyasal gelişmelere ilişkin önemli açıklamalar yaptılar. Hükümetin seçimlere kadar Kürt sorununu çözeceğine inanmanın saflık olacağını belirten Demirtaş, diyalog sürecinden müzakere sürecine geçildiğini düşünebilmek için de, bir ay içinde, genişletilmiş heyetlerin görüşmelerinin başlaması gerektiğini söyledi.

Toplantıda en yoğun soru gelen konuyu, sürecin bulunduğu aşama oluşturdu. Demirtaş, “Mart ayında sürece dair yeni bir adım söz konusu olacak mı?” sorusuna yanıt verirken şunları söyledi: “Şu anda bulunduğumuz aşamaya kadar, Hükümet, Öcalan’ın hazırlamış olduğu Müzakere Tartışma Taslağını bir tartışma zemini olarak gördüğünü söyledi. KCK’nin de bu taslağı kabul ettiğini açıkladı. Bir ay içinde müzakere sürecine geçilmesi lazım.” AKP Hükümetinin 2015 haziran seçimlerine kadar Kürt sorununu çözeceğine inanmanın saflık olacağını vurgulayan Demirtaş, şu anda bulunulan noktayı diyalog süreci olarak tanımladı ve müzakere sürecine geçilmesi için, tarafların ellerindeki dosyalarla masaya oturacakları, gözlemci heyetinin de yer aldığı genişletilmiş heyetlere dayalı görüşmelerin başlaması gerektiğini söyledi. Görüşmelerin İmralı’da süreceğini belirten Demirtaş, İzleme Kurulunda da ‘Akil İnsanlar’ın ağırlıklı olacağını söyledi.

SON ANKETE GÖRE YÜZDE 9.4
Demirtaş, seçimlere dönük açıklamaları arasında kasım ayında yaptırdıkları bir anketin sonuçlarına da yer verdi. Bu ankete göre HDP’nin yüzde 9.4’de göründüğünü dile getiren Demirtaş, seçime parti olarak gireceklerini söyledi. Oylarının giderek arttığını gözlemlediklerini dile getiren Selahattin Demirtaş, barajı aşamamaları halinde Türkiye’yi nelerin beklediğine dair soruyu yanıtlarken de, “Kan gövdeyi götürecek diye bir şey yok” dedi. Demirtaş, sandıklara sahip çıkmak konusunda önceki seçimlere göre çok daha hazırlıklı olduklarını dile getirirken, CHP’nin, HDP ile AKP arasında bir anlaşma olduğu yönündeki açıklamalarına gönderme yaparak, esprili bir dille “CHP’nin de sandıkta bizim oylarımıza sahip çıkacağına inanıyoruz” dedi.Seçimlere ilişkin olarak şu anda kimse ile bir adaylık görüşmesi yapmadıklarını dile getiren Demirtaş, engelli ve Roman adayların olup olmayacağına dair soruya ilişkin olarak da, mağdur edilen, ötekileştirilen bütün kesimleri kapsamaya özen göstereceklerini söyledi.

YÜKSEKDAĞ: GÖRÜŞMELER YAPIYORUZ
HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ ise, 2015 seçimlerinin bir evrilme noktası olduğunu belirterek, “Türkiye’deki yeni siyasi diziliş nedir, bileşenlerin tutumu nedir, bunlar belli olacak. Toplumsal kesimlerle görüşmelerimiz başladı, tabana yayılmış bir yelpaze düşünüyoruz. Yeni ve daha dinamik bir saflaşma. Haziran Hareketi Bileşenleri, TMMOB, Alevi kesimler, inanç grupları gibi çeşitli toplum kesimleriyle ilişki geliştirmeye çalışacağız. Sendikalarla, sendikaları da aşarak emek örgütleriyle görüşüyoruz.” dedi.

DEMİRTAŞ: SOKAĞIN MEŞRUİYETİNDEN TAVİZ VERİLMEMELİ
Selahattin Demirtaş, hükümetin iç güvenlik yasasına dair olarak da, “Müzakere sürecini tuzla buz etme potansiyeli olan bir yasa” dedi. Bu yasaya karşı meşru mücadele zeminlerini sonuna kadar kullanacaklarını belirten Demirtaş, “Türkiye’nin muhalif güçleri sokağın meşruiyetinden taviz vermemelidir” diye konuştu.

BÜTÜN ÖRGÜT SÜRECİN ARKASINDA
Demirtaş, Kürt hareketi içindeki bazı güçlerin süreçten rahatsız olduklarına dair duyumların olduğu ve bunun doğru olup olmadığı sorusuna ise şu yanıtı verdi: “Kesinlikle spekülasyon. Bütün örgüt sürecin arkasında. Hepsi ile görüşüyoruz. Böyle bir ayrılık sıfır ihtimal.”

CİZRE’DE AKP’SİZ KUŞ UÇMAZ
HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Cizre’deki sürece dair olarak İmralı’dan gelen, olayların önü alınmazsa “darbe mekaniğinin” devreye girebileceğine dair açıklamasını da hatırlatarak, “Bir yandan da AKP’nin devlet olduğu yorumları yapılıyor. Siz Hükümetten bağımsız bir gücün böylesi bir tutumu olabileceğine ihtimal veriyor musunuz?” şeklindeki sorumuzu yanıtlarken de, “Cizre’de Hükümetten bağımsız kuş uçmaz. Orada her şeyi ‘paralel yapı’ ile açıklama kolaycılığına kaçmamak gerekiyor. Cizre’nin kaymakamını Fethullah Gülen atamıyor. Emniyet müdürünü de Ekrem Dumanlı belirlemiyor. Hepsini AKP atadı. Cizre’de bir provokasyondan söz edilecekse bu bir AKP provokasyonudur. Orada bir otorite boşluğundan çok bir otorite fazlalığı var” dedi. Demirtaş, “Cizre’deki sürecin bir an önce normale dönmesinde yarar var” vurgusu yaptı.

YÜZLEŞİLMELİ
Ermeni Soykırımı’nın 100. yıldönümüne karşı iktidarın Çanakkale’de düzenlediği anma programının “utanç verici” olduğunu belirten Demirtaş, Hükümet tarafından desteklenen bir hakikat komisyonu kurulması ve bu konuda bir yüzleşmeye, helalleşmeye gidilmesi gerektiğini söyledi.

‘BAŞBAKAN TEHLİKELİ BİR İŞ YAPIYOR’
Demirtaş’a Charlie Hebdo katliamı ve sonrasındaki gelişmeler de soruldu. “Charlie Hebdo dergisinin katliamdan sonra çıkan sayısının kapağındaki karikatürün hakaret etme amacıyla yapılmadığını” düşündüğünü belirten Demirtaş, “Başbakan Fransa’dan döner dönmez üzerindeki İslamcı baskıyı, IŞİD basıncını hafifletmek için Cumhuriyet gazetesini hedef seçti. Sokakta bu kadar çılgın varken Başbakan tehlikeli bir iş yapıyor” dedi. 

EN FAZLA GÜLMEZSİNİZ
Demirtaş, Charlie Hebdo katliamına tepki gösterirken, bilinen espirili üslubuyla şu ifadeleri kullandı: “Bir karikatürü beğenmezseniz, tepkiniz en fazla şu olur; gülmezsiniz. Gidip 12 kişiyi öldürmezsiniz.”

ÖNCEKİ HABER

İstanbul'da 4 İlçede ev baskınları: 12 gözaltı

SONRAKİ HABER

İş cinayetlerinde iki işçi hayatını kaybetti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...