17 Ocak 2015 10:20

CHP'li Erdoğdu rüşvet belgesi yayınladı; Melih Gökçek hâlâ sessiz

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Yolsuzlukları Araştırma Birimi Başkanı ve İstanbul Milletvekili Aykut Erdoğdu, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek'in 1998 yılında belediyeye alınan 250 otobüs için Daimler Benz Şirketi'nden 1 milyon 215 bin lira rüşvet aldığını ifade etti, belgesini yayınladı.

Paylaş

Yavuz AKENGİN

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Yolsuzlukları Araştırma Birimi Başkanı ve İstanbul Milletvekili Aykut Erdoğdu, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek'in 1998 yılında belediyeye alınan 250 otobüs için Daimler Benz Şirketi'nden 1 milyon 215 bin lira rüşvet aldığını iddia etti, belgesini yayınladı.

İstanbul Milletvekili Erdoğdu'nun yayınladığı Adalet Bakanlığı Uluslararası Hukuk ve Dış İlişkiler Genel Müdürlüğü Bilgi Notu'nda Daimler AG, Delta Pine Land Company, Turk Deltapine ve Siemens AG'nin dünyanın birçok yerinde resmi yetkililere bazı kamu ihalelerinde pay alabilmeleri için rüşvet verdiği, bu ülkeler arasında Türkiye'nin de yer aldığı ifade ediliyor. Bu nedenle ABD'de ünlü Alman firması Daimler Benz'e Türkiye'nin de bulunduğu 22 ülkede satış yapabilmek için on milyarlarca Avro rüşvet verdiği gerekçesiyle dava açıldığı belirtilirken, rüşvet aldığı iddia edilen isimler arasında Türkiye'den Ankara Büyükşehir Belediyesi Başkanı Melih Gökçek de ‘belediye başkanı' olarak geçiyor.

Erdoğdu'nun paylaştığı belgede, 1998 yılında şirketle 250 otobüslük bir satış anlaşması yapan Gökçek'e her otobüs için 3 bin 315 Alman Markı, toplamda ise 848 bin 750 Arman Markı yani yaklaşık 1 milyon 215 bin lira ödeme yapıldığı ifade ediliyor. Belgede, Daimler Benz şirketinin 180 milyon dolar ceza ödeyerek dosyayı kapatmayı kabul ettiği belirtiliyor. Rüşvet skandalı bu davayla ortaya çıkınca, Amerikalı yetkililer gerekli belgeleri Türkiye'yle paylaşıyor ancak Erdoğdu'nun ifadesiyle ‘sümenaltı' ediliyor.

Twitter hesabında Gökçek'e seslenen Erdoğdu, “Adalet Bakanlığı'nın resmi belgesinde senin Daimler Benz'den aldığın 250 otobüs karşılığında, 433 bin 950 Avro rüşvet aldığın iddia ediliyor.” dedi. Erdoğdu, elinde güçlü deliller olmadan hiçbir iddiayı kamuoyuna taşımadığını belirterek, “Adalet Bakanlığı'nın resmi belgesinde senin Daimler Benz'den aldığın 250 otobüs karşılığında, otobüs başına 3 bin 315 Alman Markı artı 20 bin Alman Markı, toplamda 848 bin 750 Alman Markı, yani 433 bin 950 avro, rüşvet aldığın iddia ediliyor. Bu da günümüzün kuruyla 1 milyon 215 bin lira yapıyor. Şimdi çık, ‘Bu belgeyi de Aykut Erdoğdu hazırlamış, yalan, iftira' de.” ifadelerini kullandı.

'ENSENDEYİM'

Erdoğdu, Gökçek'e şöyle seslendi: “Şirket kasasında bulunan gizli belgelerde senin gibi adamlara verildiği iddia edilen rüşvetlere ilişkin kayıtlar bulunuyor. Şirket yetkilileri hapis cezası almamak için suçlarını itiraf edip 180 milyon dolar ceza ödüyor. Dünyanın en büyük şirketlerinden birinin itibarı yerle bir oluyor. Yani senin boyunu çok aşan bir mesele var. Normal bir ülkede bu belgeden sonra senin hemen görevden el çektirilmen ve yargılanman gerekiyordu. Ama bunun şimdilik olmayacağını biliyorum. Sen ve senin gibilerin sonunda halkın adaletine hesap vereceğini de biliyorum. Son söz, seninle işim bitmedi. Seninle işim bittiğinde sen parmaklıkların arkasında hükümlü olacaksın. Ensendeyim.”

GÖKÇEK'TEN SES YOK

Erdoğdu'nun rüşvet iddiası üzerine beş gün önce Twitter hesabından “Eğer bir rüşvet alan şerefsiz varsa belgeleriyle ortaya çıkmalı. İftira atan varda o ortaya çıkmalı. Bu işi böyle yarım bırakmam. Tekrar ediyorum sonuna kadar gitmezsem namerdim” mesajını paylaşan Melih Gökçek, belgelerin ortaya çıkmasının ardından ‘henüz' bir açıklamada bulunmadı. (Ankara/CİHAN)

 

 

ÖNCEKİ HABER

Davutoğlu yine Cumhuriyet’i hedef aldı

SONRAKİ HABER

Cumartesi Anneleri: İnsanlık suçu işliyorsunuz

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...