14 Ocak 2015 15:54

Yaşar Kemal yoğun bakımda

Türk edebiyatının önde gelen yazarlarından Yaşar Kemal, İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi yoğun bakım ünitesinde tedavi altına alındı.

Paylaş

Türk edebiyatının çınarı Yazar Yaşar Kemal, rahatsızlanarak hastaneye kaldırıldı. Yapılan ilk açıklamada Kemal'in solunum cihazına bağlandığı ve 24 saat bekleneceği ifade edildi.

92 yaşındaki Yaşar Kemal, öğle saatlerinde solunum güçlüğü ve kalp ritim bozukluğu sebebiyle İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi'ne kaldırıldı.

Yaşar Kemal’in solunum desteğine ihtiyaç duyduğu için yapay solunum cihazına bağlı olarak tutulduğu ve uyutulduğu bildirildi.

DOKTORUNDAN İLK AÇIKLAMA

İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi Başhekimi  Prof. Dr. Mehmet Akif Karan yaptığı ilk açıkalamda, "Solunum yetmezliği var. Solunum cihazına bağlı. Gözlem altında. Şu an göstergeleri iyi. Ama ne olacağını bilmiyoruz. İzliyoruz. Zatürree var gibi görünüyor. Tedaviye iyi cevap verecek diye umuyoruz. Bekliyoruz. 24 saat bekleyeceğiz" dedi.

'MAALESEF HAYATİ TEHLİKE VAR'

Hastanede düzenlenen basın toplantısında Yaşar Kemal'in sağlık durumuyla ilgili bilgiler veren Prof. Dr. Karan, Yaşar Kemal'ın 9 Ocak'tan beri başka bir hastanede tedavi gördüğünü belirterek, bugün öğleden sonra hastanelerine getirildiğini söyledi.

Başhekim, “Yaşar Kemal Bey, bugün öğleden sonra solunum sıkıntısı, akciğer enfeksiyonu ve kalp ritmindeki bozukluk şikayetleriyle yoğun bakım ünitemizde tedavi altına alındı. Bilinci kapalı ve solunum sıkıntısı olduğu için solunum makinesine bağlı olarak solunum destek tedavisi yapılıyor. Akciğerlerindeki enfeksiyon nedeniyle diğer tedaviler de uygulanıyor. Yaşlı ve kronik hastalıkları olduğu için ve bu tedaviler de birden fazla nedenlere bağlı olduğu için yakından izlemek gerekiyor. Ciddi bir hastalık tablosu. Ama uygun tedaviler altında, dileğimiz kısa zamanda olumlu cevapları görebilmek. Maalesef hayati tehlikesi var şu anda. 5 gündür başka hastanede tedavi görmekte olan bir hasta. O hastanede uygun tedaviler yapılmış. Bu hastalıklar kolay hastalıklar değil tabii ki. Şu anda solunum cihazına bağlı" dedi.

Hürriyet'in haberine göre Gazeteci Yazar Şeyhmus Diken, Yaşar Kemal’in bir hafta 10 günden beri rahatsız olduğunu, bugün öğlen saatlerinde hastaneye kaldırıldığını aktardı. Diken, Yaşar Kemal’in eşi Ayşe Semiha Baban ile telefon ile görüştüğünü, usta yazarın durumunun ağır olduğu bilgisini edindiğini söyledi.

Nobel Edebiyat Ödülü'ne aday gösterilen ilk Türkiyeli yazar olan Yaşar Kemal, başta İnce Memed olmak üzere, Yer Demir Gök Bakır, Yılanı Öldürseler, Hüyükteki Nar Ağacı, Fırat Suyu Kan Akıyor gibi ununtulmaz romanlara imza attı.

YAYINEVİNDEN AÇIKLAMA

Yaşar Kemal'in kitaplarının yayın hakkını elinde bulunduran Yapı Kredi Yayınları, ünlü yazarın sağlık durumuyla ilgili bir açıklama yaptı.

Açıklamada, "Yaşar Kemal, son günlerde yaşadığı solunum sorunları nedeniyle 14 Ocak tarihinde İstanbul Üniversitesi Çapa Tıp Fakültesi Hastanesi'nde tedavi altına alınmıştır. Yoğun bakımda müşahede altında tutulmaktadır. Kemal'in sağlık durumuyla ilgili herhangi bir değişiklik olması halinde basına bilgi verilecektir" denildi.

SAĞLIK BAKANI ZİYARET ETTİ

Çapa'daki İ.Ü İstanbul Tıp Fakültesi Hastanesi'ne gelerek doktorlardan Yaşar Kemal'in sağlık durumu hakkında bilgi alan Bakan Müezzinoğlu, Yaşar Kemal'in eşi Ayşe Semiha Baban'a da geçmiş olsun dileğinde bulundu.

Müezzinoğlu, ziyaretin ardından gazetecilere şu açıklamayı yaptı:

"Kendisine yoğun bakım koşullarında ziyaretimi yaptım. Şuuru yarı açık, biraz uyutuluyor. Ama neticede iletişim kurulabiliyor. Akciğer yetmezliği ve akciğerindeki sorun nedeniylegenel durumu bozularak buraya geliyor. Zaten son dönemde belirli hastalıkları dolayısıyla tedavi gören bir hastamız. Ama son yoğun bakım koşullarına getiren ve tedavi gerektiren durumu, akciğerlerindeki bir pünimonik infültasyon ve akciğer yetmezliğine bağlı diğer sorunlarının da bir bütüncül olarak tedavinin yapıldığı koşullar var. Tabii gerek yaşı, gerekse diğer sağlık sorunları nedeniyle çok yönlü tedavisi yapılıyor. Ümit ederim ki tedaviden olumlu neticeler alınacaktır. Neticede, geldiğine göre durumu, solunum açısından da, diğer fonksiyonlar açısından da daha iyi. Yakın takiple inşallah daha iyi olacak. Biz ülkemizin bu değerinin en kısa zamandra sağlıklı yaşama dönmesini arzu ediyoruz."

Bakan Müezzinoğlu'na, İstanbul Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yunus Söylet de eşlik etti. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Taşeron işçileri iş bıraktı

SONRAKİ HABER

‘90’ların JİTEM’i göreve getirildi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...