12 Ocak 2015 18:15

'Felç tarih olabilir’

Fransalı bilim insanları, canlı dokunun mekanik özelliklerini taklit edebilme yeteneğine sahip omuriliğe doğrudan nakledilecek esnek protez geliştirdi.

Paylaş

Fransalı bilim insanları, canlı dokunun mekanik özelliklerini taklit edebilme yeteneğine sahip omuriliğe doğrudan nakledilecek esnek protez  geliştirdi.  Protez sayesinde felcin ortadan kalkabileceği belirtiliyor. Adını omuriliği çevreleyen dokunun en kalın ve dıştaki katmanı olan Dura materden alan  protez, aynı zamanda elektrik akımlarıyla sinirleri uyarabiliyor ve hücreleri harekete geçiren hormonların salgılanmasını tetikleyebiliyor. Protez, omuriliği saran dokuyla beraber hareket edecek kadar yumuşak olması sayesinde hiçbir rahatsızlık vermiyor.

Fareler üzerinde geçmişte yapılan deneyler, omuriliğe nakledilen kimyasallar ve elektrotların beynin rolünü üstlendiğini ve sinirleri harekete geçirebildiğini göstermişti. Protez nakledilen fareler, hamster tekerleğine yerleştirildikleri zaman koşmaya başladılar. Bilim insanları,  omurilik ve beyni saran koruyucu katmanlarla uyumlu ilk protezi geliştirmekle kalmadı,  yeniden yürümeyi otomatik olarak değil, eğitimle öğreten tedaviyi geliştirmeyi başardı.  (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

‘Altıncı hastalık’ riskine dikkat

SONRAKİ HABER

2015 daha uzun bir yıl olacak

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...