12 Ocak 2015 07:35

Hasta mahpus Mehmet Canpolat hayatını kaybetti

Bir kaç gün önce "cezaevinde kalabilir" raporu verdiği hasta mahpus Mehmet Canpolat bu sabah yaşamını yitirdi. Avukat Gülizar Tuncer "Savcılar, cezaevi idaresi, ATK el birliği yaparak öldürdü" dedi.

Paylaş

Bir kaç gün önce "cezaevinde kalabilir" raporu verdiği hasta mahpus Mehmet Canpolat bu sabah  yaşamını yitirdi. Avukat Gülizar Tuncer "Savcılar, cezaevi idaresi, ATK el birliği yaparak öldürdü" dedi.

Türkiye'nin çeşitli cezaevlerinde kalan hasta mahpuslar, çeşitli bahanelerle ölüme terk edilmeye devam ediliyor. Hasta mahpusların, evlerinde ailelerinin yanında son dakikalarını geçirmelerine izin vermeyen AKP hükümeti, hasta mahpusları siyaset malzemesi yapmaktan vazgeçmezken, İHD'nin son raporuna göre, cezaevlerinde 227'si ağır olmak üzere 642 hasta mahpus bulunuyor. Siyasi iktidarın mekanizması gibi çalıştığı belirtilen Adli Tıp Kurumu, her gün ölüm sınırında olan hasta mahpus için "Cezaevinde kalabilir" raporu verirken, cezaevinden tabutlar çıkmaya devam ediyor. Bu hasta mahpuslardan biri de, Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı'na (KOAH) yakalanan ve 7 Aralık 2014 tarihinde tutulduğu Kandıra 1 Nolu F Tipi Cezaevi'nde durumunun ağırlaşması üzerine Marmara Üniversitesi Pendik Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne kaldırılan Mehmet Canpolat oldu. Daha bir kaç gün önce ATK tarafından serbest bırakılma talebi reddedilen Canpolat, bu sabah yaşamını yitirdi.

'CANPOLAT ÖLÜME TERK EDİLDİ'

"Komünist Parti İnşa Örgütü"nü 1996 yılında kurduğu gerekçesiyle tutuklanarak müebbet hapis cezası alan ve 19 Aralık 2000 tarihindeki cezaevi operasyonu sırasında gaz bombalarından birinin göğsüne isabet etmesi sonucu KOAH hastalığına yakalanan Mehmet Canpolat, yaklaşık 38 gündür kaldırıldığı Marmara Üniversitesi Pendik Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde makinelere bağlı yaşıyordu. Durumu gün geçtikçe kötüleşen Canpolat'ın, beyninde tümör olduğunu belirterek ATK'ye başvuran avukatları Elvan Olkun ve Gülizar Tuncer, Canpolat'ın serbest bırakılmasını talep etti. Avukatların taleplerini değerlendiren ve daha önce defalarca kez Canpolat için "Cezaevinde kalabilir" raporu veren ATK, bu sefer de "Hastane şartlarında yatırılarak infazına devam edilmesinin uygun olduğu"nu belirterek, Canpolat'ın ölüme mahkum etti.

'SAVCILAR, CEZAEVLERİ YÖNETİMLERİ, ATK İŞ BİRLİĞİ YAPARAK ÖLDÜRDÜ'

Canpolat'ın avukatı Gülizar Tuncer, olaya ilişkin, devletin el birliği ile Canpolat'ı öldürdüğüne dikkat çekerek, "Savcılar, cezaevi idaresi, ATK el birliği yaparak öldürdü" diye konuştu. Şu anki ATK'nın Canpolat için 5 Ocak tarihinde cezaevinde kalabileceği raporu verdiğini belirten Tuncer, "Canpolat yaşamsal fonksiyonlarını yitirmiş bir hasta tutsaktı. Bırakın cezaevinde kalmayı tek başına yaşamsal fonksiyonlarını dahi yerine getiremiyordu. Tek başına beslenemiyor, tek başına solunum cihazı olmadan nefes alamıyor, makinalara bağlı bir şekilde yaşıyor ve ceza infaz ertelenmemeli raporu veriliyor" diyerek tepkisini dile getirdi. Sürecin uzatılması ve hasta mahpusun ölmesi için bu tür raporların verildiğini ifade eden Tuncer, bu ölümlere karşı ellerinden hiç bir şey gelmediğini, sadece seyirci kalabildiklerini söyledi.

CENAZESİ TÖRENİ YARIN YENİBOSNA CEMEVİ'NDE

İHD İstanbul Şubesi yöneticilerinden Rahim Nos ise, devletin ATK'lar ile birlikte hasta mahpusları her gün tek tek öldürmeye devam ettiğini belirterek, "Hasta tutsaklara yönelik bu keyfi uygulamalar yanlarına kalmayacak. Biz daha güçlü bir şekilde mücadelemizi artırarak bu keyfi uygulamalara karşı mücadelemizi artıracağız" diye konuştu. Nos, Canpolat'ın cenazesinin yarın öğlen vakti Yenibosna Cemevi'nde yapılacak olan törenin ardından defnedileceğini söyleyerek, "Tüm dostlarımızı, yoldaşımızı yıldızlara uğurlamak için bekliyoruz" dedi. (DİHA)

 

ÖNCEKİ HABER

Atatürk Havalimanı'na 1, Sabiha Gökçen Havalimanı'na 14 uçak inemedi

SONRAKİ HABER

Taş ocağına karşı yürüdüler

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...