08 Ocak 2015 03:19

2014’te ‘Yunus parkları kapatılsın’ diyenler çoğaldı

Türkiye’deki yunus parklarının kapatılması ve tutsak deniz memelilerinin koruma altına alınması için yerel ve uluslararası kitle örgütleriyle birlikte kampanyalar düzenleyen Yunuslara Özgürlük Platformu, geçtiğimiz yıl Türkiye’de gerçekleştirdikleri “ilk”leri ve gösteri merkezlerine karşı kamuoyunda ses getiren süreçleri listeledi.

Paylaş

Türkiye’deki yunus parklarının kapatılması ve tutsak deniz memelilerinin koruma altına alınması için yerel ve uluslararası kitle örgütleriyle birlikte kampanyalar düzenleyen Yunuslara Özgürlük Platformu, geçtiğimiz yıl Türkiye’de gerçekleştirdikleri “ilk”leri ve gösteri merkezlerine karşı kamuoyunda ses getiren süreçleri listeledi.

Tüm yılı kapsayan derleme, yunus gösteri merkezlerine ev sahipliği yapan sahil şeridindeki dört farklı bölgede peşi sıra düzenlenen eylemlerden, Hayvanları Koruma Kanunu’ndaki değişiklere dair sanatçıların, yazarların, yerel ve uluslararası kitle örgütlerinin girişimlerine kadar pek çok başlığı içeriyor.

2015 YILINDA DAHA FAZLA MÜCADELE

Yunuslara Özgürlük Platformu Sözcüsü Öykü Yağcı, geçtiğimiz yılı şu şekilde özetledi: “Yunuslara Özgürlük Platformu olarak deniz hapishanelerine karşı 2014’te neler yaptığımızı listeledik, katkıda bulunduğumuz süreçlerin bir bölümünü aktarmaya çalıştık. Sivil toplum kuruluşlarından (STK) gazetecilere, sanatçılardan yazarlara, dalış okullarına kadar çok geniş bir kesimin desteği ve bize gönderdikleri yazılar ve çeviriler ile farkındalığın artmasını sağlayan destekçilerimizin de katkılarıyla, geçtiğimiz yıl Türkiye’de yunus parklarına karşı pek çok ilki gerçekleştirdik. Önce TBMM gündemine, ardından CITES başvurumuzla STK’lar dışında uluslararası düzeyde resmi boyutta Avrupa Komisyonu’na taşınan yunus parkı sorunu, Türkiye çapında her yerde eylemler, filmler, imza kampanyaları ve mektuplar ile desteklendi, yunus parkları her bir adımda bir büyük darbe daha aldı. Hayvan özgürlüğü için 2015’te hep birlikte, daha fazla mücadele etmek dileğiyle...”

YUNUS PARKLARINA KARŞI EYLEMLERİN 2014 KRONOLOJİSİ

OCAK: Bana Göz Kulak Ol Duyarlı Yaşam Derneği (BGKO) ve PtoT Films tarafından hazırlanan Benim Bir Dostum Var videosu yayınlandı ve yalnızca bir haftada milyonlarca kişiye ulaştı.
ŞUBAT: 120 ülkede faaliyet gösteren turizm devi TUI, yunus gösterilerini tur programlarından çıkardığını Alman Balina ve Yunus Koruma Forumu (WDSF) aracılığıyla tüm dünyaya duyurdu.
MART: İzmir Ticaret Odası (İZTO) sağduyusunu gösterdi. “Çılgın Proje’’ ismiyle yayımlandığı 2012 tarihinden bu yana Türkiye çapında büyük bir tepkiyle karşılanan İzmir’deki yunus gösteri havuzu projesi, Tarihi Mendirek Projesi’nden tamamen çıkarıldı.
NİSAN: Yunuslara Özgürlük Platformu olarak, TBMM Çevre Komisyonu’nda 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu’nun değiştirilmesi ile ilgili yapılacak 25 Nisan toplantısı öncesinde TBMM Çevre Komisyonu’na ayrıntılı bir rapor gönderildi. 18 sayfalık raporda, neden mevcut parkların kapatılması ve yenilerine izin verilmemesi gerektiği etik ve hukuki gerekçelerle bir kez daha açıklandı.
MAYIS: Nisan ayında gönderilen rapor sonrasında yunus parklarına yasak getirilmesi ilk kez Meclis gündemine yer aldı. 5199 sayılı kanunda yapılacak düzenlemelerle yunus parklarının kapatılacağı ve yeni yunus gösteri merkezlerine izin verilmeyeceği Çevre Komisyonu tarafından kamuoyuna açıklandı.
Dünya çapındaki kitle örgütü hareketi Havuzları Boşaltın eyleminin ikincisi, 44 ülkeyle birlikte aynı anda, bir deniz hapishanesine “ev sahipliği” yapan Muğla’nın Marmaris ilçesinde yapıldı.
HAZİRAN: TBMM Çevre Komisyonu, AKP Milletvekili Mehmet Metiner’in herhangi bir bilimsellik ve etik kaygı içermeyen önergesi sonucu, tüm tepkilere rağmen mevcut yunus parklarının kapatılmayacağını açıkladı.
Yunuslara Özgürlük Platformu, Yazar Buket Uzuner ve Change.org ekibiyle birlikte, yerel kitle örgütleri ve sanatçıların desteğiyle, Bodrum’daki deniz hapishanesinin kapatılıp tutsak deniz memelilerinin koruma altına alınmasını talep eden 40 bin imzayı Bodrum Belediye Başkanlığı’na teslim etti.
Yunuslara Özgürlük Platformu ve on binlerce kişi olarak 2011’den bu yana çağrıda bulunulan Groupon Türkiye, Facebook sayfasında yayınladığı bir özür mektubuyla artık bu ticarete destek vermeyeceğini açıkladı.
EYLÜL: Bodrum Kent Konseyi tarafından Bodrum Belediyesi’nin, sınırları içinde yer alan yunus parkının kapatılmasına yönelik karar aldığı açıklandı.
İstanbul-Tuzla’daki 250 milyon dolarlık marina ve AVM projesi içinde yeni bir yunus parkı açılacağına dair gelen ihbarla birlikte harekete geçildi ve gizli gizli yürütülen inşaat sürecindeki parkın iptali için ilk başvuru yapıldı.  (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Metin Göktepe, katledileli 19 yıl oldu

SONRAKİ HABER

Ara transfer dönemi hızlı başladı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa