03 Ocak 2015 00:15

Astronotların yeni kremi: Kayseri çamuru

Kayseri’nin mantı, sucuk-pastırma, cıvıklı, bez bebeği derken şimdi de çamuru ünlü oldu. Son yıllarda insanlar arasında, cilt yaşlanması, kırışması, buruşması, kuruması, yağlanması, güneşten, kardan, soğuktan etkilenmesi gibi cilt sorunları giderek artıyor.

Paylaş

Kayseri’nin mantı, sucuk-pastırma, cıvıklı, bez bebeği derken şimdi de çamuru ünlü oldu. Son yıllarda insanlar arasında, cilt yaşlanması, kırışması, buruşması, kuruması, yağlanması, güneşten, kardan, soğuktan etkilenmesi gibi cilt sorunları giderek artıyor. Buna karşın, doğal olmayan kozmetik ürünler ile çözüm aranıyor. Doğal kozmetik ve şifa kaynağı olarak nitelendirilen ‘Palas-Tuzla çamuru’nun bu alanda değerlendirilmesi planlanıyor.
Adını, Erciyes Kar Kaplanları Spor Kulübü üyelerinin bu bölgede yaptığı çamur banyosu ile duyurduğu Tuzla çamuru, yapılan incelemelerde romatizma, kireçlenme, eklem rahatsızlıkları, bazı deri ve kadın hastalıklarına iyi geldiği tespit edildi. Tuz tabakasının altındaki çamur yapısında yoğun kükürt, sodyum, potasyum, kalsiyum, demir, baryum, magnezyum, karbonat, sülfat ve bikarbonat gibi 22 minerali bulunan çamur, yaz aylarında 10 gün boyunca vücuda kür olarak uygulanıyor, güneş altında 40 dakika kuruması beklendikten sonra duş ile temizleniyor. Ayak sağlığına, kokusuna, egzama ve mantara iyi geldiği, vücuttaki elektriği aldığı için bölgeye gelenler bidonlarla tuz götürüyor. Bölge ‘termal şifa durağı’ olarak adlandırılıyor.
Çamur hakkında bilgi veren Kayseri Sarıoğlan ilçe Belediye Başkanı Ali Osman Yıldız,  “Uzaya giden astronotların bile koruyucu krem olarak bu çamuru kullandıkları, gelişmiş bazı ülkelerde insanların bu çamuru kozmetik olarak istediklerini duyuyoruz. Eğer çabalarımız olumlu olursa, bu çamuru bazı termal merkezlerde olduğu gibi eleyip, şişeledikten sonra ‘Doğal kozmetik: Tuzla çamuru’ adıyla pazarlayarak bölgeyi kalkındıracak, yeni iş imkanları oluşturacağız” dedi.

1. DERECE DOĞAL SİT ALANI
TÜM olumsuzluklardan kısmen kurtulmayı başaran tek tuzlu göl. Çöküntü ovası karakterinde,  kapalı havza özelliğine sahip. Göl suyunun çekildiği alanlarda 10-15 cm kalınlığında tuz tabakası oluşuyor. 1993 yılında 1. derece doğal sit alanı ilan edildi. 
Gölün çevresi M.Ö. II. bin yılın başlarından günümüze, Hititler’den Osmanlı devletine kadar birçok medeniyetin yerleşim alanı oldu. Göç ve ticaret yollarının önemli kesişim yeri. Tarihi İpek Yolu üzerinde. Bu nedenle Sultanhanı gibi birçok han, kervansaray, cami ve külliyeye de sahip. Afrika, Asya ve Avrupa kuş göç yollarının birleşme noktası, geniş ve farklı ekosistemlerin bir arada bulunmasıyla Tuzla Gölü, zengin bir biyolojik çeşitliliği barındırıyor.  
Dünyada sadece Sultansazlığı’nda ve Tuzla Gölü’nde bulunan Elymus elongatus runemark adlı bitki türü ise gölün doğu ve kuzey kıyılarına yayılmış halde. Önemli kuş ve bitki türlerinin yanında alaca kokarca, arap tavşanı, gelengi, tilki, kurt gibi memeli hayvan türlerinin bölgede üremesi ve barınması, bölgeyi yaban hayatı için önemli bir merkez yapıyor.

MANTI KADAR ÜNLENECEK
Kayseri Sarıoğlan ilçe Belediye Başkanı Ali Osman Yıldız, gölün çamuru ve tuzunun yanı sıra çıkan sıcak suyun bölgeyi turizm termal merkezi haline getireceğini, bu nedenle göl kenarına termal kaplıca yapılması için çalıştıklarını açıkladı. Yıldız, Palas-Tuzla çamurunu elekten geçirip, krem haline getirip şişeleyerek, aynen bölgeye özgü, mantı, pastırma, sucuk, cıvıklı, bez bebek gibi satarak turizmi geliştirmeyi, bölgeyi kalkındırmayı hedeflediklerini belirtti. (Kayseri/CİHAN)

ÖNCEKİ HABER

Eyüp'te bir gün arayla yine toprak kayması oldu

SONRAKİ HABER

Suriye ve Irak’ta şiddet zirvede

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...