31 Aralık 2014 00:52

En güçlü tribün antifaşist gelenekten

Endülüs ekibi Sevilla’nın tribün grubu Biris Norte İspanya’nın en eski ve kitlesel grubu olarak kabul edilirken, Bask bölgesi takımı Osasuna’nın tribün grubu İndar Gorri de uzun geçmişi, BASK bölgesine bağımsızlık istemesi ve politik kimliğiyle ön plana çıkıyor.

Paylaş

İspanya tribünlerinin antifaşist grupları dosyamızın ikinci gününde Sevilla’nın Biris Norte ile Osasuna’nın İndar Gorri gruplarını anlatıyoruz. Bu iki grup da eski ve köklü geçmişe sahiplerken Biris Norte ülkenin en eski ultra grubu olarak bilinmektedir.

BİRİS NORTE 1975

Biris Norte, Sevilla FC kulübünün taraftar grubudur. İsmini Biri-Biri lakaplı Gambiyalı oyuncu Alhaji Momodo Nije’den almıştır. Kendini ideolojik olarak ırkçılık karşıtı olarak tanımlayan Biris Norte, 1975 yılında kurulmuş İspanya’nın en eski ultra grubudur. Sempatizan sayısının fazla olmasıyla dünyanın en çok üyesine sahip grupları arasındadır. Yaklaşık 7.000 sempatizanı bulunmaktadır. Sevilla'nın stadı Ramon Sanchez Pizjuan'ın kuzey tribününde bulunuyorlar. Norte kuzey anlamına geliyor.
1974-75 sezonundaki Sevilla - Cádiz karşılaşmasında bir grup genç ‘’Biri-Biri grubu’’ yazan bir pankart açmıştı ve Sevilla o gece Biri-Biri’nin golüyle maçı kazandı. Biris Norte’nin temellerini atan gençler sahaya inerek trompet eşliğinde Biri-Biri tezahüratlarıyla şarkılar söyledi. Biri-Biri çoğunluğun omuzlarında Gran Plaza’daki evine taşındı.

İSPANYA’NIN EN GÜÇLÜ TRİBÜNÜ

1995’te faşist grupların, ultra-sol ideolojiye sahip Biris Norte’ye saldırmalarıyla yaşanan kavga ve çatışmalar grubun dağılmasına neden olsa da ‘Stukas Sur’ adıyla başka bir ultra grup oluşturulur. Bu grup içinde de bağımsız ideolojiyle Al-Andalus adında başka bir grup oluştu. Devamındaki gelişmelerde Biris Norte ismi tekrar kullanılmaya başlandı. Biris Norte, anti-faşist kimliğiyle göze çarpsa da takımı ve tribünleri de politik duruş kadar önemsiyor. Tribün kültürünün zayıfladığı İspanya’nın en güçlü tribün grubu konumunda bulunan Biris Norte, Avrupa’daki anti-faşist birçok tribün grubuyla da dostluk ilişkisi kurmuş durumda. Bu dostluğun en güzel örneği Marsilya tribün grubu. Sevilla maçlarında sık sık Marsilya tribün gruplarının pankartlarını görebilirsiniz.

Biris Norte’nin ülkedeki en büyük düşmanı ise Real Betis tribünleridir. İki Endülüs takımının tribünleri birbirlerinden ölesiye nefret ederken Betis tribünleri sağcı kimliğiyle biliniyor.

Biris Norte Sevilla’nın tek tribün grubu değil. Biris Norte’nin yanında Sevilla’nın Gate22 adında başka bir tribün grubu daha mevcut. Gate22 grubu da antifaşist duruşlarıyla tanınıyorlar ve her maç antifaşist pankartlar açıyorlar.

RAKİP TRİBÜNLERLE OLAYLAR

Sevilla ultra grubu Biris Norte’nin bazı şiddet olaylarına karıştığı da tartışma konusu. Geçtiğimiz haftalarda bazı Sevilla ultraları, maç öncesi Atletico Madrid taraftarını dövdükleri gerekçesiyle suçlanmışlardı. Sol ideolojiye sahip bu grubun bazı ultraları Rota ve Gijon’da çıkan olaylarda çok defa gözaltına alındı. Ayrıca çıkan olaylardan sonra Sevilla başkanı, Biris Norte’nin çeşitli zamanlarda stadyuma girişini engellemeye çalışmıştır.  

INDAR GORRI 1987

İndar Gorri, Osasuna kulübünün taraftar grubudur. İndar Gorri 1987 senesinde kurulmuştur. Osasuna kulübünün taraftarları, bir Zaragoza - Osasuna maçında kötü davranışlara maruz kalınca bu grubun kurulmasına karar verirler. Antifaşist karakteri, sosyalist ve vatansever ideolojisiyle grup diğer antifaşist tribün gruplarıyla da iyi ilişkiler içindedir.

Osasuna, Bask bölgesi şehirlerinden Pamplona'yı temsil eden futbol kulübüdür. Takımın tribünleri de BASK ülkesinin simgelerini tribünlere taşımıştır.

Güncel olarak Pamplona şehrinde 300’den fazla üyesi bulunan grubun Valladolid, Valencia, Sevilla, Asturies, Ribera gibi şehirlerin yanı sıra Arjantin ve İtalya‘da da grupları bulunmaktadır. Özyönetim sahibi bir organizasyon olmasıyla birlikte grup misyonunu, ‘Osasuna kulübünü mümkün olduğu kadar desteklemek ve faşistlerin futbol statlarına sızmasını engellemek’ olarak açıklıyor.

Ayrıca İndar Gorri, kolektif birçok aktivite düzenliyor. Örneğin, Uluslararası Irk Ayrımı ile Mücadele gününde göçmenler için futbol maçları ve kardeşlik yemekleri düzenleyen grup, birçok göçmeni Osasuna maçına davet etmektedir. Grubun üyeleri Bask milliyetçiliğinin yanında sosyalist ideolojiye de sahiptir. Osasuna kuzey kale arkasında toplanan grup, maçlarda BASK bayraklarının yanında Sovyet bayrakları açıyor. Ayırca İndar Gorri, Real Madrid ve Atletico Madrid tribünlerinden de nefret ederken, bu maçlara özel hazırlıklar yapmaktadır.

ETA MİLİTANLARINA DESTEK ÇAĞRISI

Bask ülkesinin en bilinen tribün gruplarından İndar Gorri, web sitesinden hapishanelerinde yatan E.T.A mahkumlarına destek bildirileri de yayınlamaktadır. Grup, cezaevindeki ETA üyeleriyle dayanışma çağrıları yaparken, tribünlerde Bask ülkesinin bağımsızlığını isteyen pankartlar kullanıyorlar.

*Yarın Herri Norte, Abertzale Sur

 

ÖNCEKİ HABER

Artık yenilmez değil

SONRAKİ HABER

Diyarbakır'ın birçok noktasında çatışma

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...