28 Aralık 2014 08:27

Beton değil yeşil alan istiyoruz

İstanbul Kent Savunması ve Kuzey Ormanları Savunması’nın çağrısıyla bir araya gelen yaşam savunucuları “Marmara Kent ve Doğa Mitingi”ni binlerce kişinin katılımıyla gerçekleştirdi.

Paylaş

İstanbul Kent Savunması ve Kuzey Ormanları Savunması’nın çağrısıyla bir araya gelen yaşam savunucuları “Marmara Kent ve Doğa Mitingi”ni binlerce kişinin katılımıyla gerçekleştirdi.

İstanbul Valiliğinin mitingi yasaklamasına rağmen, yasağı tanımayan yaşam savunucularının mitingine, HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ, HDK Eş Sözcüsü ve İstanbul Milletvekili Sebahat Tuncel, HDP İstanbul Milletvekili Levent Tüzel, CHP Milletvekilleri Melda Onur ve Mahmut Tanal, ESP Genel Başkanı Sultan Ulusoy, DİSK Genel Sekreteri Arzu Çerkezoğlu, Halkevleri Genel Başkanı Oya Ersoy, DBP İstanbul İl Eş Başkanı Emrullah Bingül'ün yanı sıra yanı sıra HDK, EMEP, Halkevleri, TMMOB, TTB, DİSK, KESK, ÖDP, SDP ve kadın örgütleri de katıldı.

Bahariye Caddesi'nde bir araya gelen kitle, “Marmara için birleşiyoruz yaşamak için direniyoruz”, “Nükleer ve HES’lere hayır” yazılı pankart açtı. “Marmara için savunma vakti”, “Rantınız batsın” dövizlerini taşıyan binler, “Yalana talana hırsızlığa hayır”, “Sermaye elini ormanımdan çek” sloganlarını atarak, Kadıköy rıhtıma doğru yürüyüşe geçti. Altıyolda kitlenin önünü TOMA'larla kesen polis, yürüyüşü engelledi. Polis engellini protesto eden yaşam savunucuları, Altıyol'da bulunan alana miting kürsüsü kurdu.

‘MARMARA’YI NEFESSİZ BIRAKAMAZSINIZ’

Mitingde konuşan Taksim Dayanışması üyesi Mücella Yapıcı, “Fabrikalarda, madenlerde taşeronlaşma, güvencesiz çalışma ve ölümlere karşı bugün Kadıköy’deyiz. Ayrıca Roboski’de katledilen 34 canımızı da bugün burada anıyoruz. İstediğiniz kadar korkutun gözdağı verin, meydanlarımızı, parklarımızı, garlarımızı sokaklarımızı kısacası yaşam alanlarımızı kapatamayacaksınız. Marmara’yı nefessiz bırakamazsınız” dedi.

Mitingde konuşan Prof. Dr. Beyza Üstün de, “Mersin Akkuyu’da, Sinop’ta, İğneada’da nükleer santral kurmaya kararlılar. 2015 bütçesinde diyorlar ki; daha çok orman katledeceğiz, suları daha çok kirleteceğiz, bu kararlarını açık açık söylüyorlar. Ama izin vermeyeceğiz” diye konuştu.

HEM EMEĞE, HEM KENTE SALDIRIYORLAR

Maltepe Üniversitesi Hastanesi’nde DİSK’e bağlı Dev Sağlık-İş sendikasına üye oldukları gerekçesiyle işten atılan 94 taşeron işçi mitingteki yerini aldı. Gazetemize konuşan taşeron işçiler, “AKP her şeyi özelleştiriyor, her yeri taşeronlaştırıyor. Emeğin taşeronlaştırılmasına karşı olduğumuz gibi doğanın ve yaşamın yok olmasına da karşıyız” dedi.

DİSK Genel Sekreteri, sermaye ve AKP’nin emeğe, kente ve doğaya saldırılarının bir bütün olduğunu ifade ederek, “Bir taraftan işçileri güvencesizleştirerek emeğe saldırıyorlar, diğer taraftan kentimizi rant uğruna yağmalıyorlar” diye konuştu.
Kuzey Ormanları Savunması’ndan Seçkin Ulaş Barbaros, “AKP Hükümeti’nin kamusal alanları ve yaşam alanlarını ranta kurban etmesine karşı Kadıköy’deyiz. Bize ait olan değerler üzerinden padişahlık, sultanlık sürdürülmesine izin vermeyeceğiz” dedi.

ÖNCEKİ HABER

Suriye için gözler Moskova'da

SONRAKİ HABER

Kobanê sınırında Roboski protestosu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...