28 Aralık 2014 05:48

Roboskî’nin eli, Erdoğan’ın yakasında

Şırnak'ın Uludere ilçesine bağlı Roboski köyünde 28 Aralık 2011 tarihinde TSK'ya ait savaş uçakları tarafından 34 yurttaşın katledilmesinin üçüncü yıl dönümü dolaysıyla "Adalet için Roboski'ye" sloganıyla anma etkinliği yapıldı.

Paylaş

Roboskî Katliamı’nın üçüncü yılında Roboski’de bir araya gelen on binlerce kişi “Katliamın sorumluları yargılanana kadar mücadele sürecek” mesajı verdi. Dönemin Başbakanı, bugünün Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan başta olmak üzere AKP’li yetkiler, Genelkurmay Başkanı Necdet Özel ve diğer sorumlulara öfkenin öne çıktığı konuşmalarda, “Sorumlular yargılansın” denildi. Anmada konuşan HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, “Adliyedeki dosyayı kapatabildiniz. Ama halkın kan ağlayan dosyası kapanmaz. Roboskîli çocukların kanı elinize bulaştı bir kere. Sarayınızda huzur bulamayacaksınız” dedi.

28 Aralık 2011’de Şırnak’ın Uludere (Qilaban) ilçesine bağlı Roboskî köyü ile Federal Kürdistan Bölgesi sınırında 34 köylünün TSK’ye ait savaş uçakları tarafından bombalanarak katledilmesinin üçüncü yıl dönümünde on binlerce kişi Roboskî’ye aktı. Çok sayıda demokratik kitle örgütü, sendika ve meslek odası temsilcilerinin de katıldığı anmada AKP’ye öfke vardı.

Katliamda yaşamını yitirenler anısına yapılan saygı duruşunun ardın konuşan KESK Genel Başkanı Lami Özgen, “Acımız ilk günkü kadar büyük. Roboskî’yi unutmadık. İstedikleri kadar ailelere kirli teklifler yapsınlar, Roboskîli ailelerin onlara karşı gösterdikleri direnişi selamlıyoruz. Roboskî biziz, biz Roboskî’yiz” dedi.

TTB Merkez Konsey üyesi Şehmuz Gökalp de Roboskîli aileleri onurlu direnişlerinden dolayı kutlayarak, yeniden başsağlığı diledi.

‘EVLATLARINIZIN KATİLİ ERDOĞAN’

Halkların Demokratik Kongresi (HDK) Eş Sözcüsü Ertuğrul Kürkçü ise “Bu ülkenin Başbakan’ı Roboskîli annelerin gözlerinin içine bakarak ‘evlatlarınız kaçakçı’ dedi. Kaçakçı oldukları için öldürülmeleri normalmiş gibi göstermeye çalıştı. Evlatlarınızın katili devrin Başbakanı Erdoğan ve Genelkurmay Başkanı Necdet Özel’dir” dedi. DBP Eş Genel Başkanı Kamuran Yüksek ise “Roboskî Katliamı Kürdistan’a, Kürt halkına yönelik bir katliamdır. İlk katliam değildi fakat son olması için mücadelemiz sürecek” dedi.

‘SARAYINIZDA HUZUR BULAMAYACAKSINIZ’

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ise “3 yıl değil 300 yıl dahi geçse katliamı unutamayacağız” diyerek başladığı konuşmasında şu ifadelere yer verdi: “Devletin tüm görevlileri olayın başından bu yana katliamı örtbas etmek için bir oldu. Deliller karartıldı.”

Demirtaş sözlerine şöyle devam etti: “Adliyedeki dosyayı kapatabildiniz yalnızca. Emrinizdeki istihbaratçılardan rica ettiniz dosyayı kapattırdınız. Ama halkın kan ağlayan dosyası kapanmaz. Roboskîli çocukların kanı elinize bulaştı bir kere. O sarayınızda huzur bulamayacaksınız. Ey saraylarda oturan Erdoğan; Aileler ile havaalanı açılışında görüşürken olayın üstünün kapatılmayacağı sözü vermedin mi? Bu olayın faillleri yargı önüne çıkarılana kadar bu ailelerin elleri senin yakandadır. Bu katliamı yapanlardan hesap sormadan, bu dünyadan gitmeyeceğiz. Biz seçimden öyle güçlü çıkacağız ki, bunların dizi titreyecek. Rüşvetin, yolsuzluğun, katliamların hesabını soracağız. Biz onlara da söz verdik, onları adil mahkemelerde yargılayacağız. Hiç korkmalarına gerek yok. Onlarınki gibi düzmece mahkemelerde değil, adil hakim ve savcılarla bunların hesabını soracağız.”

‘KATLİAMCILARA TEŞEKKÜR EDENLERİ UNUTMADIK’

Anmada konuşan Emek Partisi Genel Başkanı Selma Gürkan da Roboskî’nin acısının 3 yıl önceki kadar taze olduğunu belirterek, “Biz bu katliamcılara teşekkür edenleri unutmadık. Katliamın sorumluları derhal yargılanmalı” dedi.

‘BİZİ YALNIZ BIRAKMAYIN’

Roboskî Meydanı’nda yapılan anmanın ardından on binlercce kişi 34 kişinin mezarını ziyaret etti. Burada yapılan anmada Roboskîli aileler adına konuşan Emine Ürek, katliamdan dönemin Başbakanı Tayyip Erdoğan, Genelkurmay Başkanı Necdet Özel ve MİT yetkililerinin sorumlu olduğunu belirterek,  “Bütün Roboskîli çocukların, gerillaların annesiyiz, acımızla birlik olduk, tüm Kürt halkı da artık birlik olmalı” dedi.

Roboskî-Der Başkanı Veli Encü ise “Çocuklarımızın katilleri halen makam koltuklarında oturmaktadırlar. Katillerin yargılanması yerine, çocuklarımızın hesabını soran biz aileler ve bizimle bu konuda dayanışma içerisinde olan insanlar yargılanıyor” dedi. Roboskî davasının Anayasa Mahkemesi’nde görüldüğünü belirterek, “Roboskî Katliamının yaşandığı tarihten bu yana, katliamı unutturmak adına birçok plan ve projeye başvurarak, failleri koruyup kollamak adına yeni yasalar çıkardılar. Yetkililerin amacı bu katliamı saklayıp, örtbas etmek” dedi. 1095 gündür AKP hükümetine karşı direndiklerini belirten Encü, “Bu direnişimiz yüzünden biz Roboskî ailelerini ve bizimle dayanışma içerisinde olan herkesi baskı uygulayıp, yargıladılar. Şunu iyi bilsinler ki bize uygulanan bu baskılar, bizleri daha çok güçlendiriyor. Değil üç yıl, bin yıl da geçse biz bu davanın takipçisi olacağız ve sonuna kadar mücadele edeceğiz. Halkımızdan ve tüm vicdan sahibi insanlardan bizi bu haklı davamızda bizi yalnız bırakmamalarını istiyoruz” şeklinde konuştu.
Daha sonra cezaevlerinden Roboskîli ailelere gönderilen dayanışma mesajları okundu. Mesajların ardından aileler ve ziyaretçiler 34 kişinin mezarına karanfiller bıraktı. (ŞIRNAK)


ESKİŞEHİR

Eskişehir Emek ve Demokrasi Güçleri 28 Aralık Roboski (Uludere) Katliamı’nı protesto etmek için eylem yaptı. Hamamyolu Yapı Kredi Bankası önünde bir araya gelen Emek ve Demokrasi Güçleri, “Roboski’yi Unutturmayacağız’ yazılı pankart açarak Adalar Migros'a yürüdü.  Kitle yürüyüş boyunca Roboski'de hayatını kaybedenlerin fotoğrafları ve isimlerinin bulunduğu bir pankart taşıdı. Adalar Mevkii Migros önüne gelen grup önce karafiller ve mumlar ile hayatını kaybedenleri andı. Grup adına basın açıklamasını okuyan Kadir Kabul, Roboski Katliamı’nın üzerinden üç yıl geçtiğine dikkat çekti. Sorumluların hala yargı önüne çıkarılmadığını vurgulayan Kabul,  "Roboskili Kürt ailelerin payına suçlanmak, azarlanmak, soruşturulmak ve tutuklanmak düştü. Roboski Katliamı’nda yakınlarını kaybedenlere bir özür bile çok görüldü” dedi. Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde kurulan komisyonun derdinin katliamı aydınlatmak olmadığını söyleyen Kabul, komisyonun dosyanın üstünün örtülmesini için uğraştığını belirtti. Kabul, “Geçmişle yüzleşilmesini, hakikatlerin ortaya çıkarılmasını talep edilyoruz. Katliamı unutmayacağız, unutturulmasına müsaade etmeyeceğiz” dedi. (Eskişehir/EVRENSEL)


DENİZLİ'DE TİYATROLU ANMA

Denizli'de Pamukkale Özgür Öğrenci Derneği’nin çağrısı ile HDK Gençlik Meclisi, Gençlik Muhalefeti, Komünist Gençlik ve Denizlililer saat 16:00’da Çınar Meydan’da toplandı.  Anma öncesinde ilk defa  insansız hava aracı ile alanın gözetlenmesi ve polisin yoğun  güvenlik önlemleri alması dikkat çekti. Saygı duruşu ile başlayan anma Roboski Katliamı’nı anlatan tiyatro gösterisi ile halkın da büyük ilgisini çekti. Ağıtlar ve şiirler okunduktan  sonra  katliamda hayatını kaybeden sivillerin tek tek isimleri anıldı. Akşam saat 20:00’de Esentepe’deki yürüyüşe çağrı yapılarak anma sona erdi. (Denizli/EVRENSEL)


İHD: ROBOSKÎ'Yİ UNUTMAYACAĞIZ

ROBOSKÎ Katliamı’nın 3. yıldönümü nedeniyle bir basın toplantısı düzenleyen İnsan Hakları Derneği Adana Şubesi üyeleri, katliamın sorumlularının yargılanmasını istedi. İHD şube binasında düzenlenen basın toplantısında konuşan Şube Başkanı İlhan Öngör, Roboskî Katliamı için takipsizlik kararı verilmesini ve soruşturmayı katliamı gerçekleştiren kurumun yürütmesini eleştirdi. Faillerin cezasızlık hukukundan yararlandığını ancak Roboskî için yapılan eylemlere, anmalara katılan yüzlerce kişinin hukuka, ahlaka sığmayacak şekilde cezalandırılmak istendiğini söyledi. (Adana/EVRENSEL)


ROBOSKÎLİLERİN KATİLİ DEVLETTİR

ZONGULDAK’ın Ereğli ilçesinde bir araya gelen Ereğli Eğitim Fakültesi (EEF) öğrencileri, Roboskî Katliamı’nı lanetledi .Kitleye seslenen Fırat Cengiz, “Roboskî Katliamı’nın üzerinden 3 yıl geçmesine rağmen yargılama süreci bir yana dursun, ilkin dosyaya gizlilik kararı konarak gerçekler gizlenmiş, manüpilatif haberlerle sorumluların açığa çıkması engellenmiştir. Ardından da Genelkurmay Askeri Savcılığı kamu davası açılmasına gerek olmadığı gerekçesi ile dosyayı kapatmak istemiştir” dedi. 28 Aralık 2011’de 19’u çocuk 34 kişinin üzerine bombalar yağdıran devlettir. Bu katliamın siyasi sorumlusu iktidardır” şeklinde konuştu. (Zonguldak/EVRENSEL)


BARIŞ İÇİN BİR ADIM ATIN

ADANA’da 5 Ocak Meydanı’nda bir araya gelen emek ve demokrasi güçleri Roboskî Katliamı’nı lanetleyen sloganlarla İnönü Parkı’na yürüdü. Roboskî için adalet talebini dile getiren kitleye seslenen HDP İl Eş Başkanı Meral Tatar, “Roboskî Katliamını sorumlularını Mataş’tan Çorum’dan Gazi’den tanıyoruz. Devlet bu katliamın hesabını vermelidir. Barış için bir adım atmalıdır” dedi. (Adana/EVRENSEL)


HER YERDE ROBOSKÎ EYLEMİ

HDP Ümraniye İlçe Örgütü, dün gece Ümraniye Meydan’ında ‘Roboskî’nin hesabını soracağız, unutursak kalbimiz kurusun’ yazılı pankartla eylem yaptı. HDP Gaziosmanpaşa İlçe Örgütü ise katliamın yıldönümü nedeniyle Karayollarından Yeni Mahalle’ye meşaleli yürüyüş gerçekleştirdi. Sancaktepe’de HDP, EMEP, ESP, DHF, AKA-DER, Partizan ve Munzur Kültür Derneği üyeleri Sarıgazi Cemevi’nden Demokrasi Caddesi’ne yürüdü. HDP Beyoğlu İlçe Örgütü de ‘Ağıtlar Kürtçe olunca dünya sessiz kalıyor, Roboskî için Adalet’ pankartıyla yürüyüş yaptı. (İSTANBUL)


KATİLLERDEN HESAP SORULSUN

ANKARA’nın Sincan ilçesinde de Roboskî Katliamı’nda ölenler anıldı. Eylemde konuşan Eğitim Sen 4 No’lu Şube Sekreteri Osman Akkoyun, Roboskî’de öldürülen insanlar için hâlâ adaletin gelmediğini belirterek, “2011’de katledilen 34 Kürt köylüsü bolaştılan köyleri ve savaş koşulları nedeniyle sınır ticaretine mahkum bırakıldı. Dönemin Başbakanı Erdoğan orduya ve medyaya teşekkür etti” dedi. (Ankara/EVRENSEL)


KATLİAM İZMİR'DE DE LANETLENDİ

ROBOSKÎ Katliamı’nın 3. yılında İzmir’de de eylemler vardı. İlk eylem İHD İzmir Şubesi tarafından Konak Eskisümerbank önünde yapıldı. Aralık ayının katliamlar ayı olduğu vurgulanan eylemde, konuşan İHD Yöneticisi Buzludağ, devletin suçunu örtmek yerine özür dilemesi ve emri verenleri yargılaması gerektiğini belirtti. Buzludağ, kapatılan davanın yeniden açılmasını istedi.
İzmir’de HDP’nin çağrısıyla Konak Pier önünde yapılan ikinci eylemde de katliam lanetledi. Sloganlarla Konak Eskisümerbank önüne yürüyen kitleye seslenen HDP İl Eş Başkanı Cavit Uğur “Roboskî Katliamı, halklarımızın ortak yaşama iradesine, Kürt halkının demokrasi, özgürlük ve eşitlik taleplerine indirilmiş zalimane bir darbe olarak hâlâ aydınlatılmayı bekliyor. İnsanlık dışı uygulamaları yok saymak, unutturmak ya da üstünü kapatmak mümkün değildir. Bu konu açıklığa kavuşana, siyasi ve askeri sorumlular yargılanıp ceza alana kadar susmayacağız” dedi. (İzmir/EVRENSEL)


ELAZIĞ
DEVLET GEÇMİŞİYLE YÜZLEŞMELİ

Roboskî Katliamı Elazığ’da da unutulmadı. Eğitim ve Araştırma Hastanesi Park’nda bir araya gelen çok sayıda kişi Hastane Caddesinden, Hozat Garajı’na yürüdü. Burada kitleye seslenen DBP İl Yöneticisi Mehmet Kılıçtepe, “Çocuklarıyla birlikte adları her türlü yolsuzluk, kayırma ve haksızlığa bulaşmış olanlar, Roboskî Katliamı’nı da ailelere para ödeyerek çözmek istemesi ciddiyetsizliklerinin göstergesidir” dedi. Devletin geçmişiyle yüzleşilmesi gerektiğini belirten Kılıçtepe, “Ancak Roboskî Katliamı’nın faailleri yargı önüne çıkarılarak kalıcı, adil ve onarıcı bir toplumsal barış sağlanabilir” dedi. (Elazığ/EVRENSEL)


SİNCAN
'KATİLLERDEN HESAP SORULSUN'

Sincan'da Emek ve Demokrasi Güçleri 3. yılında Roboski Katliamı'nı andı. Basın metnini okuyan Eğitim Sen 4 No'lu Şube Sekreteri Osman Akkoyun, Roboski'de öldürülen insanlar için adaletin hala yerine getirilmediğini ifade etti. 2011'de katledilen 34 Kürt köylünün bolaştılan köyleri ve savaş koşulları nedeniyle sınır ticaretine mahkum bırakıldıklarını belirten Akkoyun, katliamın ardından ahlaksızca teröristmi, köylü mü şeklinde tartışma yapıldığını söyledi. Dönemin Başbakan'ı Erdoğan'ın orduya ve medyaya teşekkür ettiğini dile getiren Akkoyun, devletin gerçek varlığını Roboski'de gösterdiğini ifade etti. Geçen haftada 6 üniversitede  yapılan Roboski anmalarına polis ve faşistlerin saldırdığını hatırlatan Akkoyun, AKP'nin Roboski'de emir verenleri değil barış ve demokrasi isteyenleri yargılamak istediğini söyledi. Akkoyun, “Katillerden hesap sorulmalı,emir komuta zincirinde kim varsa adalet karşısında hesap vermelidir” dedi. (Ankara/EVRENSEL)


ERZURUM
ROBOSKÎ ASKERİ ÇÖZÜMDE ISRARIN SONUCUDUR

Erzurum’da DBP’nin çağrısıyla bir araya gelen çok sayıda kişi Roboskî Katliamı’nı lanetledi. DBP binasında toplanarak Mahallebaşı Kent Meydanı’na yürüyen kitle katledilen 34 köylünün fotoğraflarını ve ‘Roboski Katliamını unutmadık unutturmayacağız’, ‘19 Aralık’ta hapishanelerde, Maraş’ta, Soma’da, Ermenk’te, Roboskî’de katleden devlettir’, yazılı pankartlar taşıdı. Sık sık ‘Katil devlet hesap verecek’, ‘Roboskî’nin hesabı mahşere kalmaz’, ‘PKK halktır halk burada’, ‘Bijî Serok Apo’, ‘Yaşasın devrimci dayanışma’ sloganları atan kitleye seslenen DBP İl Eş Başkanı Mizgin Sayan Aksoy, Roboskî Katliamı’nın üzerinin örtülmek istendiğini belirterek, “3 yıldır herhangi bir fail bulunmadı. Katliam AKP hükümetinin askeri çözüm ısrarının sonucudur” dedi.
Açıklamanın ardından Atatürk Üniversitesi öğrencileri tarafından hazırlanan tiyatro oyununun gösterimi yapıldı. Daha sonra oturma eylemi yapan kitle, ‘Kürdistan faşizme mezar olacak’, sloganlarıyla yeniden DBP il binasına yürüdü. Burada da Roboskî Katliamı’na ilişkin bir sinevizyon gösterimi yapıldı. (Erzurum/EVRENSEL)


ADIYAMAN
DEMOKRASİ PARKINA YÜRÜYÜŞ

HDP ve DBP Adıyaman İl Örgütleri ise Roboski katliamı'nı DBP Adıyaman il binası önünden Demokrasi parkına kadar yaptıkları yürüyüş ile protesto etti. "3 yıl geçti Roboski'yi unutmayacağız hesabını soracağız", "Kıryarên Roboski dıyarın! Dê hesap bıdın" pankartının açıldığı yürüyüşte, "Kerbela'da yezit Roboski'de faşist Rojava'da İŞİD", "Roja reş Roboski" ve "Roboski'yi unutma" dövizleri taşındı. Esnafların alkışları destek verdiği yürüyüşte sık sık "Semsur uyuma Roboski'ye sahip çık", "Biji berxwadana YPG/YPJ" ve "Biji serok Apo" sloganları attılırken, Demokarisi parkında yapılan açıklamayı HDP Adıyaman İl Eş Başkanı Fahriye Akbaba yaptı. Roboski katliamının kınayan Akbaba, Roboski Katliamı'nın üzerinden üç yıl geçtiğini, ancak sorumluların yargı önüne çıkarılmadığını ifade etti. (ADIYAMAN)


URFA
KATLİAMIN TAKİPÇİSİ OLACAĞIZ

Urfa'nın Viranşehir ilçesinde Kışla Mahallesinde bulunan DBP ilçe binası önünde toplanan yüzlerce yurttaş, "Roboski katliamını 4 yıl değil failleri hesap vermeyene kadar unutmayacağız" yazılı dev bir pankart açtı. Buradan Maliye Parkı'na kadar düzenlenen yürüyüşe KESK, SES, Eğitim Sen, Tüm Bel-Sen, DİSK, Genel İş sendika yöneticileri ve üyeleri de destek verdi. "Şehid Namirin", "Gençlik Apo'nun Fedaisidir", "Bijî Berxwedana Kobanê" şeklinde sloganlarla Ceylanpınar Caddesi üzerinde bulunan maliye parkına geçen yurttaşlar adına açıklama yapan DBP ilçe Başkan vekili Ali Karaca, "17 ve 25 Aralık yolsuzluk operasyonlarında, bakan ve bakanların çocuklarına dokunulduğu için 800'e yakın polis görevden alındı. Fakat 34 can katledildi ve failleri özgürce dolaşıyor. Bizler bu katliamın takipçileri olacağız" diye konuştu. (URFA)


DİYARBAKIR
KESK ŞUBELER PLATFORMU

Roboski katliamının yıl dönümünde KESK Diyarbakır Şubeler Platformu üyeleri, Kayapınar ilçesinde bulunan Roboski Anıtı önünde, 17'si çocuk 34 sivil andı. Yüzlerce kişinin katıldığı anmada, saygı duruşunda bulunuldu. Burada yapılan açıklama yapan KESK dönem sözcüsü Medeni Tuşti, Roboski'nin Kürt halkı için bir bellek olduğunu kaydederek, Roboski katliamını unutanların insanlığından şüphe etmesi gerektiğini söyledi. Tuşti, Roboski katliamının insanlığa karşı işlenmiş bir suç olduğunu belirtti. (DİYARBAKIR)


MARDİN
SORUMLULAR YARGILANSIN

Mardin'in Midyat ilçesinde DBP ilçe binası önünde bir araya gelen çok sayıda yurttaş, "Öldüren kazan bombalarınız adaleti de öldürmediyse adalet istiyorum'', ''Ne hovîtiya AKP, ne jî hovîtiya DAIŞ'ê ev der Kurdistan e, Berxwedan jiyan e" "Roboskî'nin faili belli, AKP!'' pankartı açarak, Kardeşlik Parkı'na kadar yürüyüş gerçekleşti. Yürüyüşe, ilçede bulunan STÖ ve dernek temsilcileri de destek verdi. Kitle Kardeşlik Parkı'na vardıktan sonra, demokrasi ve özgürlük mücadelesinde yaşamını yitirenler anısına saygı duruşunda bululdu. Yürüyüş ardından yapılan açıklamada, Roboski katliamının faillerinin bir an önce ortaya çıkarılarak, cezalandırılmasını istedi. (MARDİN)


SİİRT'TE KİTLESEL ROBOSKİ ANMASI

HDP Siirt il binası önünde düzenlenen anma açıklamasına, HDP ve DBP İl, ilçe ve belde yöneticileri, belediye eş başkanları, Siirt ve Diyarbakır barış anneleri meclisi üyeleri, çok sayıda STÖ temsilcisi, il genel ve belediye meclis üyelerinin yanı yüzlerce yurttaş katıldı. "Şehit namirin", "katil devlet hesap verecek", "Katil Erdoğan" sloganlarının atıldığı, "em ji bir nakin, nadin ji birkirin", "Dün Halepçe, bugün Roboski yarın neresi", ""Unutursak kalbimiz kurusun, Roboski için adalet istiyoruz" pankartları ve katledilen 34 yurttaşın fotoğrafının açıldığı açıklamada, HDP il yöneticisi Siyabent Yılmaz konuştu. (SİİRT)


KIZILTEPE’DE 34 RESİM

Mardin'in Kızıltepe ilçesinde de KESK tarafından gerçekleştirilen Roboski anması öncesi Özgürlük Meydanı'nda bulunan ağaç ve havuzlara Roboski katliamında yaşamını yitirenlerin resimleri asıldı. Ayrıca anma kapsamında ağaçların altına yanık ayakkabılar ve katliamda yaşamını yitirenlerin adının bulunduğu bir pankart bırakıldı..
Ardından içerisinde KESK üyeleri, seçilmişler ve STÖ temsilcilerinin de bulunduğu, yüzlerce kişi tarafından Özgürlük Meydanı'nda basın açıklaması gerçekleştirildi. Açıklamada, katliamın failleri kınandı.

AYDIN

Roboski Katliamının 3 yıl dönümü nedeniyle HDP Aydın İl Örgütünün düzünlediği basın açıklamasına binlerce yurttaş katıldı. Çok sayıda yurttaş HDP Aydın İl binası önünde bir araya gelerek Kent Meydanı'na yürüdü. Sevgi Yolu Sokağı'nda basın açıklamasını okuyan HDP İncirliova Eş Başkanı Emine İğici, "HDK ve HDP olarak emri veren ve uygulayan asker ve siyasi tüm sorumluların bulunması ve cezalandırılmasının takipçisi olamaya devam edeceğiz" dedi.
Basın açıklamasının ardından 5 dakikalık oturma eylemi yapıldıktan sonra hayatını kaybeden 34 yurttaşın isimleri okunarak anıldı.

BODRUM

Roboski'de 34 yurttaşın F16 uçaklarıyla katledilmesini protesto eden HDP Bodrum İlçe örgütüne 50 kişilik bir grup ırkçı saldırıda bulunmak istedi. HDP Bodrum İlçe binası önünden Belediye binası önün HDP'liler burada basın açıklaması yaptıkları sırada ellerinde Türk Bayrakları bulunan 50 kişilik bir grup ırkçı sloganlara attı. Baskılara karşı basın açıklamasını yapan HDP'liler 5 dakikalık oturma eylemi yaptı. Bu sırada ırkçı grup HDP'lilere saldırmak istedi olayerinde bulunan Çevik Kuvvet ekipleri ırkçı grubun önünü kesti.
Bodrum Belediye binası önündeki gerginlik devam ediyor.

MANİSA

Manisa merkez Yunus Emre ilçesi, Horozköy eski pazar yerinde bir araya gelen çok sayıda kişi hazırlamış oldukları temsili 34 tabutu omuzlarına alarak, Fevzi Çakmak mahalesi, mezarlık meydanına kadar yürüyüş gerçeleştirdi. Yapılan yürüyüşte "Roboski halkı yanlız değildir","Katil devlet hesap verecek","Şehit namırın" sloganları atıldı. Mezarlık meydanında HDP Yunus Emre ilçe başkanı Seracettin Hesas basın açıklaması yaptı.
Manisa Manolya Meydanı'nda bir araya gelen Manisa Emek, Demokrasi ve Barış platformu üyeleri de Roboski katliamının yıl dönümünü yaptıkları basın açıklaması ile protesto etti. Eğitim-sen şube başkanı Metin Demirel, "Maraş, 19 Aralık cezaevleri , Roboski katliamlarını unutmuyoruz, unutturmayacağız" dedi.

YÜKSEKOVA

Hakkari'nin Yüksekova ilçesinde HDP ve DBP öncülüğünde, Roboski Katliamı ve Şırnak'ın Cizre ilçesinde yaşanan olayları protesto etmek amacıyla yürüyüş düzenledi. DBP ilçe binası önünde bir araya gelen ve aralarında siyasi parti, sivil toplum örgütü ve sendika temsilcilerinin de bulunduğu 10 bine yakın kişi, “Em komkujiya Roboskiyê şermezar dikin. Kujerên Roboskiê bila demildest werin eşkerekirin. Gelê Geverê her tim li gel we ne” ile üzerinde Roboski’de yaşamını yitiren 34 yurttaşın fotoğraflarının yer aldığı, “Roboski Katliamı’nı kınıyoruz” pankartları eşliğinde eski cezaevi kavşağına doğru yürüyüşe geçti. Yoğun polisiye önlemlerinin alındığı ilçede “Bıjı berxwedana Cizîzê”, “Cizre halkı yalnız değildir”, “Cizre'ye uzanan eller kırılsın”, “Bijî serok Apo” sloganları eşliğinde Oslo Oteli’nin önüne varan kitle, Roboski’de yaşamını yitirenlerin anısına saygı duruşunda bulundu.
Ardından söz alan Gever Demokratik Toplum Meclisi Eş Başkanı Şerafettin Dede, Cizre’de yaşananları hatırlatarak, AKP’nin karar vermesi gerektiğine işaret etti. Daha sonra söz alan HDP İlçe Eş Başkanı Ferman Öztunç, Roboski ve Cizre’de yapılan katliamlarını kınadı.

ŞEMDİNLİ

Hakkari’nin Şemdinli ilçesinde, 34 yurttaşın yaşamını yitirdiği Roboski Katliamı’nın 3’üncü yıl dönümü nedeniyle esnaf kepenk açmadı. İlçede, nöbetçi eczane ve fırınların dışında hiçbir esnaf iş başı yapmadı.

BULANIK

Muş’un Bulanık ilçesinde, 34 yurttaşın katledildiği Roboski Katliamı’nın 3’üncü yıl dönümü nedeniyle kitlesel yürüyüş düzenlendi. DBP ilçe binası önünde bir araya gelen yüzlerce kişi, Aslanpaşa Caddesi’ne doğru yürüyüşe geçti. DBP ve HDP ilçe yöneticilerinin de katıldığı yürüyüşte sık sık, “ Roboskililer mezarda katilleri dışarıda”, “ Susma sustukça sıra sana gelecek”, “Biji Serok Apo”, “Roboskiyi unutma, unutturma” sloganları atıldı. Yürüyüşün ardından “Çerxa Şoreşe” marşı eşliğinde saygı duruşunda bulunulmasının ardından HDP İlçe Eş Başkanı Selvi Kaya kıtle adına açıklama yaptı. Kürdistan coğrafyasında yaşanan yüzlerce katliamdan birisinin de 28 Aralık 2011 de Roboski’de yapıldığını hatırlatan Kaya, katliamı gerçekleştirenlerin cezasız bırakıldığı gibi AKP Hükümeti tarafından ödüllendirildiğini söyledi.
Açıklama ardından kitle yürüyüş halinde ilçe binasının önüne gelerek dağıldı.

VARTO

Muş'un Varto ilçesinde, DBP ve HDP ilçe örgütleri öncülüğünde bir araya gelen yüzlerce kişi, Roboski Katliam'ını yürüyüşle protesto etti. DBP ilçe binası önünde başlayan yürüyüşe belediye eş başkanları, sivil toplum örgütü temsilcileri ve yüzlerce kişi katıldı. "Katliamı lanetliyoruz", "Roboski için adalet" pankartları ve " Katil AKP", " Em jı Roboski bîrnakin" dövizlerini taşıyan kitle, "Katil devlet hesap verecek", " Kürdistan faşizme mezar olacak" sloganları atarak Mordem Kültür Merkezi önünde kadar yürüdü.
Yürüyüş ardından saygı duruşunda bulunan kitle adına açıkalma yapan HDP ilçe yöneticisi Mustafa Doğan, Roboski Katliamı'nın devlet tarafından gerçekleştirildiğine dikkat çekerek, Cumhuriyet tarihi boyunca Kürtlere yönelik gerçekleştirilen katliamları sıraladı.
Açıklamanın ardından kitle, "Bijî serok Apo" sloganları eşliğinde dağıldı.


KONYA

HDP Konya il örgütü, Roboski katliamının yıl dönümü nedeniyle Eğitim Sen Konya Şubesi'nin önünde basın açıklaması yaparak, katliamda yaşamını yitirenleri andı. Açıklamaya HDP Konya eş başkanları, il yöneticileri, STK'lar ve Selçuk üniversitesi öğrencileri katıldı. Polis ablukaya aldığı kitle, katliamda hayatını kaybeden 34 kişinin isimlerinin bulunduğu 'Roboski'den yükselen çığlık, Adalet istiyoruz' yazılı pankart açtı. Sık sık "Şehit Namirin", "Roboskiyi unutma unutturma" , "Roboski'den Soma'ya hesap verecekler" sloganı attı. Selçuk üniversitesi öğrencilerinin hazırladıkları gösteri ile katledilen 34 insan temsili olarak andılar.
Bu arada etrafta toplanan ülkücü bir grup ise, tekbir getirerek eyleme sözlü saldırıda bulundu. Kitlenin, "Şehit Namirin" sloganları ile karşılık verdiği saldırı girişimi fiziki çatışmaya dönüşmedi. Ancak ülkücü grup eylemin yapıldığı Eğitim Sen binasının önünde uzun süre bekledikten sonra dağıldı.
HDP Konya Eş Başkanı Nurhal Erkal, katliama dikkat çekerek, sorumluların açığa çıkmaması için AKP hükümetinin özel bir çaba sergilediğini söyledi. "Roboski Katliamı, Kürt halkına yönelik özel savaş politikalarının bir sonucudur, son derece planlı ve bilinçli yapılmıştır" diyen Erkal, katliamın sorumlusunun AKP olduğunu söyledi.


NİĞDE

Niğde HDP İl Başkanlığı önünde toplanan ve "Roboski'yi Unutma Unutturma Hesap Sor" pankartını açan kabalık grup hükümet meydanına doğru sloganlarla yürüyüş düzenledi. Roboski katliamında hayatını kaybedenlerin birer kırmızı karanfil ile siyah bir zemin üzerinde sembolize edildiği eylemde, hayatını kaybedenler anısına saygı duruşu yapıldı. HDP Niğde İl Eşbaşkanı Göksel Rıza Özkan, Roboski'yi unutmadıklarını ve hesabını soracaklarını bildirdi. Kitle ardında HDP İl binasında katliamı anlatan sinevizyon gösterimi izledi.


ANTALYA

Emek ve Demokrasi Güçleri'nin çağrısıyla Muratpaşa ilçesi Kapalıyol Halk Bankası önünde bir araya gelen yüzlerce kişi, Roboski'de katledilen 34 yurttaşı andı. "Roboski katliamını unutmadık unutturmayacağız" pankartının açıldığı ve "Roboski jı bir neke u nede birkırın" "Dün maraş bugün Roboski" yazılı dövizlerle yürüyüş yapan kitle sık sık "Katil devlet hesap verecek" "Roboski'nin hesabı sorulacak" sloganları attı. Kapalıyol'dan Cumhuriyet Meydanı'na yürüyen kitle özgürlük ve demokrasi mücadelesinde yaşamını yitirenler için saygı duruşunda bulundu. Saygı duruşunun ardından Emek ve Demokrasi Güçleri adına basın açıklamasını HDP Antalya il Başkanı Şemsettin Kalay yaptı.
Basın açıklamasının ardından sloganlar eşliğinde anma son buldu.

YALOVA

Aralarında Yalova Emek ve Demokrasi Platformu, HDP Yalova İl Örgütü ve Devrimci Demokrat Öğrencilerin bulunduğu yüzler kişi, Roboski katliamında yaşamını yitiren 34 yurttaşı anmak amacıyla Yalova merkez caddesinde düzenlemek istediği yürüyüşe polis müdahalede bulunarak 3 kişiyi darp ederek gözaltına aldı. Müdahalenin ardından yurttaşlar basın açıklaması yapamadan dağılmak zorunda kaldı.

KOCAELİ

Halkların Demokratik Kongresi Darıca ilçe Meclisi, Roboski Katliamını kınamak amacıyla yürüyüş gerçekleştirdi. Yürüyüşe DBP PM üyesi Mehmet Ali Alçınkaya, HDP, EMEP, ESP Darıca ilçe temsilcileri, HDK Kocaeli İl Meclisi, Kocaeli İHD temsilcisi ve Roboski'de katledilenlerden Nevzat ve Şervan Encü'nün ablası Halide Encü Ağma ile yüzlerce Darıcalı katıldı. HDP İlçe binası önünde başlayan yürüyüşte "Roboski katliamını unutma unutturma", "Maraş'ı unutmadık unutmayacağız" pankartları açıldı. Darıca Saat Kulesi önünde son bulan yürüyüşten sonra demokrasi ve özgürlük mücadelesinde yaşamını yitirenler için saygı duruşunda bulunuldu. Saygı duruşunun ardından yapılan basın açıklamasında katliam kınanırken mücadelenin birleştirilmesi için çağrıda bulunuldu.
Açıklamaların ardından eylemler son buldu.


KOBANÊ SINIRINDA ROBOSKÎ ANMASI

KOBANÊ sınırındaki Mehser köyünde nöbet eylemini sürdüren halk, Robosk’i katliamında yaşamını yitirenleri andı, sorumluların hesap vermesini istedi. Yüzlerce kişinin katıldığı eylemde, ‘Roboskî’yi unutmadık unutturmayacağız’, ‘Roboskî’nin sorumlusu devlettir’ yazılı pankartlar açıldı. ‘Katil devlet hesap verecek’ sloganı atılan eylemde, konuşan DBP Urfa İl Eş Başkanı İsmail Kaplan, katliamın üzerinden üç yıl geçmesine rağmen hiçbir sorumlusunun yargı önüne çıkarılmadığını belirterek, “Bu ülkedeki katliam zihniyeti dün de Cizre’de devredeydi. Karanlık odaklar yine katliam peşinde” dedi. Hüda Par’ı uyaran Kaplan, “Siyaset yapacaksanız önünüz açık. Ama bazı güçlerin tetikçisi olmayın” dedi.
Kaplan’ın ardından konuşan İHD Urfa Şube Eş Başkanı Nalan Durdu, “Roboski katliamında 19’u çocuk, 34 insanımız hedef gözetilerek, planlı ve organize bir şekilde katledildi” dedi. Geçen üç yıla rağmen hiçbir sorumlunun yargı önüne çıkarılmadığını söyleyen Durdu, “Katliam aydınlatılmadan, sorumlular gereken cezayı almadan mücadelemiz bitmeyecek” dedi. (URFA)

ÖNCEKİ HABER

162 yolcu taşıyan uçak kayboldu

SONRAKİ HABER

Toplu konut mağduru yurttaşlar AKP'ye yürüdü, polis saldırdı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...