27 Aralık 2014 00:51

Cezaevinde kadınlara ped, çocuklara mama eziyeti

CHP Cezaevi İnceleme ve İzleme Komisyonu geçtiğimiz günlerde isyanla gündeme gelen Eskişehir H Tipi Cezaevi’nde kadın ve LGBTİ mahkumlar ile görüştü.

Paylaş

Cem GURBETOĞLU
Ankara

CHP Cezaevi İnceleme ve İzleme Komisyonu geçtiğimiz günlerde isyanla gündeme gelen Eskişehir H Tipi Cezaevi’nde kadın ve LGBTİ mahkumlar ile görüştü. Mahkumların anlatımına göre kadınlar kendileri için ped, çocukları için mamaya ulaşamıyor. LGBTİ mahkumlar ise, ayrımcılık, şiddet ve tacize maruz kalıyor.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba ve beraberindeki heyet, 9 Aralık günü isyan çıkan cezaevinde incelemelerde bulundu. İsyana karışan mahkumlarla görüşmelerine izin verilmeyen heyet, cezaevindeki kadın ve LGBTİ mahkumları dinledi. Koğuşların çok yoğun olduğu, 14 kişilik odalarda 16 mahkumun kalmaya zorlandığını aktaran heyet, mahkumlarla yaptığı görüşmelere ilişkin ilginç notlar aldı.

‘BİBERON BİLE ALAMIYORUZ’

Heyetle görüşen kadın mahkumlar ekonomik durumları iyi olmadığı için kadın pedi ve çocuk bezi alamadıklarını, bu konunun çözümü için cezaevi yönetiminin herhangi bir adım atmadığını belirtti. Ayrıca bebeklerinin mama, çocuk şampuanı, pişik kremi gibi ihtiyaçlarını da karşılayamadıklarını anlatan kadınlar, özellikle bebeklerin beslenme sorunu yaşandığını, kıyafet ve oyuncak konusunda da sıkıntı yaşadıklarını söyledi.

Çıkan yemeklerin yağlı ve sağlıksız olduğunu anlatan kadınlar, bir yıldır hiç balık yemediklerini belirterek, bir kez olsun balık yemek istediklerini söyledi. Ayrıca cezaevinde klozet bulunmadığı için felçli bir mahpus tuvalet ihtiyacını sandalyede gideriyor.

LGBTİ’LERE TACİZ

CHP heyetiyle görüşen LGBTİ mahkumlar ayrımcılık, taciz ve şiddete uğradıklarını anlattı. Erkeklerle aynı blokta, ayrı koğuşta kalan LGBTİ mahkumlar, erkek mahkumların sahip olduğu 112 acil servisi arama hakkının kendilerine tanınmadığını belirtti. LGBTİ mahkumlar, mazgallar açılırken kendilerine sert davranıldığını, ayrıca eş cinsel olduğunu söylediği için kendi koğuşlarına sevk edilen erkek mahkumların, kendileriyle cinsel ilişkiye girmeye çalıştığını anlattı. LGBTİ mahkumlar, sinema da dahil her türlü toplu etkinlikten mahrum bırakılıyor. Mahkumlardan bazıları ise Kur’an kursuna gitmelerinin eş cinsel oldukları gerekçesiyle engellendiğini anlattı. Denetimli serbestlikten yararlanmak isteyen bir mahkum ise “Eş cinsel raporu al” yanıtı aldığını, raporu alamadığı için bu haktan yararlanamadığını söyledi.

ÖNCEKİ HABER

Ekonomi büyüyor; bitpazarına nur yağıyor!

SONRAKİ HABER

İSDEMİR işçileri: Rekabet böldü, patron fırsat bildi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa