26 Aralık 2014 12:52

Devlet, Kobanêlilere yangın tüpü ve elektriği çok gördü

Kobanê Kriz Koordinasyonu, IŞİD saldırıları nedeniyle topraklarını terk etmek zorunda kalarak Türkiye’ye gelen Kobanêlilere ilişkin verileri raporlaştırdı.

Paylaş

Kobanê Kriz Koordinasyonu, IŞİD saldırıları nedeniyle topraklarını terk etmek zorunda kalarak Türkiye’ye gelen Kobanêlilere ilişkin verileri raporlaştırdı. Rapora göre Urfa ve ilçelerine yerleşen 124 bin 950 kişiyi halk ağırlıyor. Raporda AFAD’ın ‘Çadır kentlere yangın tüpü verin’ talebini geri çevirdiği, TEDAŞ’ın da çadır kentlere elektrik vermediği dile getirildi.

Kobanê Kriz Koordinasyonu tarafından hazırlanan rapora göre, Kobanê’den göç eden toplam kişi sayısının 157 bin 750. Bunlardan 124 bin 950’sinin Urfa, 7 bin 500’ünün Adıyaman, 11 bininin Diyarbakır, 3 bininin Malatya, 4 bininin Mardin, 4 bin 500’ünün Antep, 1800’ünün Antalya, bin kişinin ise Hatay’a yerleştiği belirtilen rapora göre, Urfa’ya yerleşen 124 bin 950 Kobanêlinin ilçe, çadır kent ve köylere göre dağılımı ise şöyle: 35 bin Urfa merkez, 15 bin Birecik, 4 bin Siverek, 600 Ceylanpınar, 3 bin Hilvan, 2 bin 100 Halfeti, 12 bin Bozova, 20 bin 101 Suruç merkez, 10 bin 708 çadır kentler, 22 bin 441 Suruç köyleri.  

BİRDEN FAZLA AİLE AYNI ÇADIRDA

Suruç Belediyesi öncülüğünde kurulan, Suphi Nejat Ağırnaslı, Kader Ortakaya, Arin Mirkan, Rojava ve Kobanê çadır kentlerinde kalan Kobanêlilerin sayısına ilişkin bilgilerin de paylaşıldığı raporda, çalışmalarına başlanan 6. çadır kente ise köylerde ya da kendi imkanları ile kurdukları barakalarda yaşayanların yerleştirilmesinin planlandığı ifade edildi.

AĞIRNASLI ÇADIR KENTİ ACİLEN NAKLEDİLMELİ

Suphi Nejat Ağırnaslı Çadır Kenti’nde elektriğin sadece aydınlatma ihtiyacını karşıladığına dikkat çekilerek, “Isınmak için elektrik altyapısı yok. Bunu karşılamak için bir trafo kurulmuş ancak tüm çadırlara kablo çekilmemiş ve iç tesisat yapılmamıştır. Dolayısıyla verilebilecek kalorifer peteği bulunmasına rağmen elektrik olmadığından bu kış koşullarında ısınma sağlanamamakta. Ayrıca eski bulgur fabrikasına kurulan bu çadır kentin tavanlarında çökme meydana gelmiş ve acilen nakli gereklidir” uyarısı yapıldı.

TEDAŞ ELEKTRİK VERMEDİ

Raporda en büyük çadır kent olan Arin Mirkan’da 459 çadır olduğu belirtilirken, gönüllülerin konaklaması, eğitim faaliyeti ve yardımların yerleştirildiği çadırların da bulunduğu aktarıldı. Kültür çalışmalarının yürütüldüğü çadır kentin 14 mahalle şeklinde düzenlendiği ifade edildi. Henüz elektrik çekilmeyen Kader Ortakaya Çadır Kenti’nde ise 4 bin kişinin yaşadığı belirtilen raporda, sonradan gelen Kobanêli yurttaşların da yerleştirilmesiyle çadır kent kapasitesinin zorlandığına dikkat çekildi. Raporda bu çadır kente TEDAŞ tarafından henüz elektrik verilmediği belirtilerek, “Bu çadır kentte ısınma sıkıntısı büyüktür” denildi.

AFAD YANGIN TÜPÜ VERMEDİ

Suruç’un toplam 9 mahallesi ve 150 köyüne de Kobanêlilerin yerleştiği belirtilen raporda, yardımların koordine edilmesi için tüm köy ve mahallelerde komisyonlar oluşturulduğu aktarıldı. Çadır kentlerde olası bir yangına karşı AFAD’dan yangın tüpü istendiği, ancak AFAD’ın bu isteğe olumsuz cevap verdiği belirtilen raporda, “Yalnızca Diyarbakır Büyükşehir Belediyesinin verdiği toplam 30 yangın tüpü bulunmaktadır. Bu da çadır kent başına 5-6 yangın tüpü anlamına gelir” denildi. DTK Sağlık Meclisi ve SES’ten oluşan sağlık koordinasyonunun çalışma yürüttüğü dile getirilen raporda, “DTK ve SES’in oluşturduğu koordinasyona dışarıdan ilaç yardımı ulaşmaktadır, fakat bu yardım kronik hastaların ihtiyaçlarını karşılamaya yeterli değildir. Bu konuda da adım atılmalı” denildi.

ACİLEN MAMA MUTFAĞI KURULMALI

Raporda, eksikliklerin giderilmesi için ise şu önerilerde bulunuldu: “Elektrik ve ısınma sorununun çözülmesi, mama mutfakları kurulması, aşılama çalışmasının mahalle ve köyleri de kapsayacak şekilde genişletilmesi, gıda açısından protein ihtiyacının giderilmesi, çadır kent, mahalle ve köylere, kadın atölyelerinin kurularak üretime katılmalarının sağlanması, yangın tüplerinin acilen sağlanması gerek.”

Raporda ayrıca AKP hükümetine de şu tavsiyelerde bulunuldu: “Yardımlar ve çalışmalar engellenmemeli. Mürşitpınar sınır kapısı acilen gümrük kapısı statüsüne kavuşturulmalı ve herkes sağlık hizmetinden yararlanabilmeli.” (URFA)

ÖNCEKİ HABER

Roboskî’de katledilenler karanfillerle anıldı

SONRAKİ HABER

Demirtaş: Hükümet ‘paralel yapı’ söyleminin arkasına sığınıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa