22 Aralık 2014 12:39

Verimli tarım arazisine termik

Adana’nın Yumurtalık ilçesi Gölovası köyünde tarım, hayvancılık ve balıkçılıkla geçinen halk, Çelikler AŞ tarafından yapılmak istenen termik santralin, kendilerini olumsuz yönde etkileyeceğini söylüyor.

Paylaş

Volkan PEKAL
Adana


Geçtiğimiz günlerde bölge halkı ile ÇED bilgilendirme toplantısı yapıldı. İkinci sınıf tarım arazisine sahip olan bölgede, halihazırda Sugözü Termik Santrali bulunurken, ilçede 10 tane daha proje yapılması söz konusu.

Adana Çevre Platformu Üyesi Yaşar Gökoğlu, rapora göre yılda 26 milyon ton kömür yakarak 750 bin ton kül ve 240 bin ton alçı taşı oluşacağını, soğutma için kullanılan su ile denizin ısınacağını belirterek, 49 yıl boyunca uygulanacak bu işlemin tam bir felaket senaryosu olduğunu söyledi.
Balıkçılık yaparak hayatını kazanan Tahsin Göregen, Sugözü Termik Santralinden sonra suların ısınması ile balıkların azaldığını söyledi.

Gölovası sahili Akyuva Mahallesi sakini Müzeyyen Kurtbağı, “Gelsinler buranın yaşamını, havasını bir görsünler. Buraların esintisi o kadar güzel ki eminim termikten vazgeçerler” dedi.

ÇED raporuna göre 1380 MW gücünde yapılması planlanan santral, 49 yıl boyunca saatte 296 ton kömür yakarak bırakacağı, yılda 750 bin ton uçucu kül depolama sorunu oluşacak. Sorunun küllerin sulayarak çözülmesinin öngörüldüğü raporda, soğutmak için denizden bir saatte 250 bin metreküp deniz suyu çekileceği bilgisi yer alıyor.

 

ÖNCEKİ HABER

‘Bu dava yok hükmündedir’

SONRAKİ HABER

Dalsüren’in gözünü yasaya uygun çıkarmışlar!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...