22 Aralık 2014 07:04

İmralı heyeti: Yeni bir döneme girdik

Geçen Çarşamba günü ilk kez kamuoyunun bilgisi dışında İmralı'ya ziyaret gerçekleştiren İmralı Heyeti, Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan ile yaptığı görüşme sonrasında, "Yeni bir döneme girdik, hangi başlıkların görüşüleceği konusunda önemli bir mutabakat var" açıklamasında bulundu.

Paylaş

PKK Lideri Abdullah Öcalan ile görüşen İmralı Heyeti üyeleri Pervin Buldan ve Sırrı Süreyya Önder, görüşme sonrasında Başbakanlık Merkez binası önünde basın açıklaması yaptı. Daha önce müzakere ve çözüm süreci kapsamında yaşanan krizlere dikkat çeken Önder, Türkiye'de daha önce benzer bir deneyimin yaşanmamış olmasından kaynaklı görüşmeler kapsamında yeni bir içtihat oluşturduklarının altını çizerek, "Kobanê direnişi ile başlayan bir kırılganlık yaşamıştık. Önemli bir kriz sürecini geride bıraktığımızı söylemek istiyorum. Çözüm süreci bağlamına ne giriyorsa bu meseleleri süratle Sayın Öcalan'ın katkıları ile ağırlıklı olarak İmralı'da olmak üzere yeni bir sürece girdiğimizi söylemek istiyoruz. Bu bütün meselelerin hal olduğu anlamına gelmiyor ama şu anlama geliyor; diyalog süreçlerinin kapanmaması anlamına geliyor. Hangi başlıkların görüşüleceği konusunda önemli bir mutabakatlar var. Partimizin yetkili kurullarıyla görüştükten sonra İmralı'ya geçeceğiz sonra Kandil'e gideceğiz" diye konuştu.

Çözüm sürecinde belirlenmiş bir takvim olup olmadığı sorusunu da yanıtlayan Önder, "Takvim bizim için mümkün olan en kısa süredir. Bir gün sonra yapılması gerekenleri bugün, bir ay sonra olacak olanı bir haftada üç ay sonra yapılacak işi bir ayda yapmak gibi ilkesel bir yaklaşımımız var. Süreç uzadıkça saldırılara hırpalanmalara, enfeksiyona açık hale geliyor. Ayın 3-5'ünü bizden duymayacaksınız, çok seri görüşmeler gerçekleştirilecek" diye konuştu.

Silah bırakma konusundaki bir soruyu da, "Bu tür başlıkları medya üzerinden tartışmanın sıkıntı yarattığını söylüyoruz. Bu halktan basından bir şey saklamak anlamına gelmiyor. Biraz yol alıp meseleyi tartışması gereken tarafların dışarıdan herhangi bir müdahaleye uğramadan tartışması için yapıyoruz" açıklamasında bulunan Önder, bir başka soru üzerine de Kamu Düzeni ve Güvenliği Müsteşarlığı'nın da bu görüşmelere katılabileceğini teyit etti. Önder şöyle konuştu:
"Halkın anlamayacağı cümleler kurmaya gerek yok. Biz bu meseleyi çözeceğiz, talep eden konumda da değiliz, yeni bir cumhuriyeti oluşturacak iradelerden biriyiz. Müşterek barışımız böyle gelişebilir. Bugüne kadar savaştan nemalanan ırkçı, bütün siyasetini bir bölünme paranoyası yaratmaya üzerine kuranlar var. Kavramları daha dikkatli kullanmaya çalışıyoruz. Meselenin özüyle daha çok ilgiliyiz."

Önder özerklik talebine yönelik tartışmalara da, "Biz şu an bunun mekanizmalarını oluşturmuş durumdayız. Bunları ilk kez tartışmaya başlayacağız" derken, hükümetin heyete konuşma yasağı getirdiği ya da karartma uyguladığı yönündeki iddiaları da, "Karartmayı süratle red ediyoruz. Siyasi çizgi olarak halklardan saklanmaması, hiç bir şeyin karartılmamsı gerektiğini düşünüyoruz. İmralı ziyaretine gelince kamuoyuna yansımayan gidiş gelişlerimiz oldu, bundan sonra da olur. Yol kat ettikçe sürecin ruhuna hizmet edecek şekilde olacak" diye konuştu.

Önder bir başka soru üzerine de Leyla Zana ile İmralı'ya gideceklerini belirtirken, Demirtaş'ın Rusya gezisinin sorulmasına da, "Siz Başbakan İtalya'ya gidince soruyor musunuz" sözleriyle tepki gösterdi. Önder, "Sayın Demirtaş'ın programı belidir. Bu ülkede yüzbinlernce Kürt muhacir edilmiş her yerde seçmenlerimiz, arkadaşlarımız var. Onları bilgilendirmek sürece katmak için büyük bir diplomatik atak içindeyiz. Sayın Genel Başkanımızda her siyasi parti liderinin yaptığı kadar görüşme yapabilir" diye konuştu.

Özerklik konusunda başka ısrarlı soruların gelmesi üzerine de Önder, "Yeni anayasa yazım konusunda bizim özerklikten ne anladığımız bunun demokratik bir sistem içinde nasıl içselleştirilebileceği konusundaki en yetkin çalışmamız orada. Özerlik bu toprakların yabancı olduğu bir şey değil. Tarihi geçmişi bir yana bırakalım, bugün demokratik normların bütün dünyada geldiği nokta yetkinin bu kadar merkezde biriktirilmemesidir. Bizim istediğimiz coğrafi, etniseti anlayışı değildir ve sadece bir bölgeye ait de değildir. Trabzonlunun kendi deresi hakkında karar verebilmesidir. Nineler orada jandarma şiddetine uğruyor. Demokrasi desek herkes memnun olur mu olur. O zaman demokrasi istiyoruz" dedi.

Önder, HDP'nin seçimlere parti olarak girip girmeyeceği yönündeki sorusuna da, "HDP parti olarak seçime girecek. Ama sadece B planımız yok, Z'ye kadar planımız var. Anketler bizim yüzde 10 bandında olduğumuzu gösteriyor. Ama yüzde 50'de oy alsak barajları yıkmak bizim temel talebimizdir" diye yanıt verdi. Önder, CHP Lideri Kılıçdaroğlu'nun HDP'ye yönelik ittifak ithamlarını, "ayıp etmiş" sözleriyle değerlendirerek, "Biz bir siyasal partiyiz ve bu partinin geldiği noktada binlerce partilimizin canı-kanı var ve değil AKP'ye hiç kimseye kurban etmeyiz. Kendimize özgücümüze güveniyoruz. Emekçilerle halkla kurduğumuz güç birlikteliklerine güveniyoruz" diye konuştu.

AKDOĞAN: GÖRÜŞMELER HIZ KAZANDI

Çözüm sürecinden sorumlu Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan,  İmralı Heyeti üyeleri ile yaptığı görüşmeden sonra konuya ilişkin sosyal paylaşım sitesi twitter'dan konuya ilişkin kısa bir açıklama yaptı. Yaklaşık bir saat süren görüşmenin ardından kısa süre önce kendi hesabından açıklama yapan Akdoğan, "Süreç güçlü bir siyasi irade ve kararlılıkla sürüyor. Nihai sonuca ulaşmak için güven ve iyiniyet temelinde görüşmeler hız kazanmış durumda" bilgisini paylaştı. (Ankara/DİHA)

 

ÖNCEKİ HABER

IŞİD, Deyrezzor'da yine püskürtüldü

SONRAKİ HABER

ABD'de bir polis daha öldürüldü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...