22 Aralık 2014 05:07

1040 avukattan imza: 'Öcalan avukatlarıyla görüştürülsün'

27 Temmuz 2011'den bu yana "hava muhalefeti" ve "gemi bozuk" gibi gerekçelerle PKK Lideri Abdullah Öcalan ile görüşemeyen avukatlar, başlattıkları imza kampanyasında 1040 imza topladı. Asrın Hukuk Bürosu avukatlarının çağrı niteliğinde başlatmış olduğu imza kampanyası sonuçlanırken, Av. Ebru Günay, görüşme engeline karşı girişimlerini sürdüreceklerini söyledi.

Paylaş

Sadık TOPALOĞLU

PKK Lideri Abdullah Öcalan, 27 Temmuz 2011'den bu yana "hava muhalefeti" ve "gemi bozuk" gibi gerekçelerle avukatlarıyla görüştürülmüyor. Eski Adalet Bakanı Sadullah Ergin'in tecridin 14'üncü ayında yaptığı, "Öcalan kendisi görüşmek istemiyor" açıklaması, Öcalan'ın avukatları tarafından yalanlandı. Engelleme devam ederken Öcalan'ın avukatlarının, AİHM başta olmak üzere birçok merciye yaptığı hukuki başvurular ise sonuçsuz kaldı. Bunun üzerine geçtiğimiz Kasım ayında savunma hakkının hiçe sayıldığını belirterek müvekkilleri ile görüşmek için çağrı niteliğinde imza kampanyası başlatan Asrın Hukuk Bürosu avukatları, sadece hukukçuları kapsayan imza kampanyasını sonuçlandırdı. Asrın Hukuk Bürosu Avukatı Ebru Günay, kampanyayı hedefledikleri imzaları topladıkları için sonuçlandırdıklarını söyledi.

27 Temmuz 2011'den bu yana İmralı'da dünyada eşi benzeri görülmemiş şekilde bir avukat yasağının olduğunu belirten Günay, devam eden bir diyalog sürecinin olduğunu ve bu sürecin en temel aktörlerden birisinin müvekkilleri Öcalan olduğunu ifade etti. Günay, "Böylesi bir süreçte Sayın Öcalan'ın en temel insani ve hukuki haklarını kullanamaması bizler açısından ciddi bir problemdir" dedi. Meselenin sıradan bir avukat görüştürülüp, görüştürülmeme meselesi olmadığının altını çizen Günay, "Sayın Öcalan'ın hem sürecin temel aktörü olmasından kaynaklı bir etkisi var hem de tüm dünyada yasalar ile güvence altına alınmış bir vekil-müvekkil ilişkisinin siyasal erk tarafından müdahaleye uğraması söz konusu. Dünyanın hiçbir yerinde avukat müvekkil ilişkisine bu kadar müdahale edilmez" dedi.

Müvekkilleri üzerinde uygulanan tecrit ile birlikte bu sorunun aşılması için AİHM başta olmak üzere birçok yetkili merciye hukuki olarak başvuru yaptıklarını ama bir sonuç alamadıklarının altını çizen Günay, yaptıkları başvuruların ya zamana yayıldığını ya da uygun bir şekilde sonuçlanmadığını söyledi. Bunun nedeninin ise yereldeki yargı mekanizmalarını aşan bir siyasal erkin yargıya müdahalesi olduğunu aktaran Günay, "Nitekim avukat yasağı dönemin Başbakanı Erdoğan'ın, Öcalan'ın avukatlarının hedef gösterilmesi ile başlayan bir sürecin akabinde takip etti. O bile aslında birçok şeyi düşündürüyor" dedi. Bundan kaynaklı yargının siyasal erki aşarak olumlu ve evrensel normları esas alan kararlar veremediğine dikkat çeken Günay, "Bu noktada şöyle de bakmak gerekiyor. Mesela bizim AHİM'e tecrit ile ilgili yaptığımız başvuru Mart ayında karara bağlandı. Biz buna itiraz etmiştik ama bunu vekilimizle görüşemeden gerçekleştirmiştik. Dolayısı ile sağlıklı bir yargı sürecini ya da vekil müvekkil ilişkisini yürütemiyoruz" şeklinde konuştu.

Savunma görevlerini yerine getirmeye çalıştıklarını ama savunmanın temel aktörlerinden olan müvekkilleri ile temas kuramadıklarını vurgulayan Günay, "Birçok şeyi kendimiz yapmak durumunda kalıyoruz. Savunmanlık faaliyeti vekil müvekkil arasındaki bir diyalog sürecini de ifade eder, ama biz bunları yapamadan gerçekleştirdik" dedi. Bu tür sorunlara dikkat çekme amacı ile yetkili mercilere çağrı niteliğinde bir imza kampanyası başlattıklarını aktaran Günay, "Avukat yasağı devam ettiği sürece biz bu konudaki girişimlerimizi devam ettireceğiz" dedi.

İmza kampanyası yürüttükleri süre boyunca demokratik hukuk mantığı ile düşünen bütün avukatlardan olumlu tepki aldıklarını dile getiren Günay, "İmralı sürecinin başlaması ile itibaren, İmralı süreci, İmralı'daki hukuk uygulamaları direkt Türkiye'deki hukuk uygulamalarını etkileyen bir etkiye sahip, yani kimi spesifik uygulamalar önce İmralı'da başlar daha sonra genelleşir. Dolayısı ile biraz bu mantığı kavrayan avukat arkadaşlarımız hiç tereddütsüz bu sürece destek verdiler" dedi. Bu nedenle olumlu tepkiler aldıklarını ve olumsuz tepki ile neredeyse hiç karşılaşmadıklarını ifade eden Günay, son olarak 1040 avukattan imza topladıklarını ve bunu gazetelerde yayınlayacaklarını söyledi. (İstanbul/DİHA)

ÖNCEKİ HABER

Onlarca ölümden sorumlu CIA ajanı, Küba karşıtı eyleme katıldı

SONRAKİ HABER

Kobanê'de YPG ilerlemeye devam ediyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa