21 Aralık 2014 14:54

Kadınlar artık savaş hakikatlerini bilecek

Barış için Kadın Girişimi Hakikat Komisyonu “90’ların Hakikatini Araştırmak” başlıklı toplantıda 90’larda yaşanan çatışmalı sürecin ortaya çıkardığı kadın hakikatlerini paylaştı.

Paylaş

Müslime KARABATAK
İstanbul

Çatışma sürecinin en yoğun yaşandığı 90’lı yıllarda savaşın ve militarizmin en vurucu halini yaşayan kadınların deneyimleri Hilal Alkan ve Burcu Arıkan’ın sunumları ile ifade edildi.

SÜREN BASKI VE İNKAR GERÇEĞE ULAŞMAYA ENGEL!

BİKG Hakikat Komisyonu adına hakikatin devlet, fail, mağdur ve kadın boyutlarını aktaran Hilal Alkan, çalıştıkları 1 aylık süre içerisinde 27 Aralık 1993 yılında Bitlis'in Düzcealan (Çorsin) Köyü'nde askerler tarafından yapılan baskını anlattı. 1 aylık süreç boyunca yapılan köy boşaltmaları, gözaltılar, çocuk ölümleri verileri ortaya konarken hala süren baskılardan kaynaklı gerçek sayılara ulaşmanın zorluğu da ifade edildi. “Sayıların çokluğu kadar azlığı da bir şeyler söylüyor bize. Bu, yok sayılmayı anlatıyor. Çalışmamızın en önemli verisi de bu. Kadınların savaş deneyimi paylaşılmıyor.” Diyen Burcu Arıkan; “Savaşsız ortamda bile kadına şiddetin boyutunu düşünürsek, militarizmin ve erkekliğin hat safhaya çıktığı savaş ortamında bunun 2 değil, tabi ki çok daha korkunç rakamlar olacağı kuşkusuz.” Dedi.

Kadınlar deneyimlerin ardından Roboski Katliamı’nın yıldönümü olan 28 Aralık’ta “Ben Artık Biliyorum” isimli bir kampanya başlatacaklarını ifade ettiler. “Bunu Roboski Katliamının yıldönümünde söylemek, aynı zamanda ondan öncekilerin de ne olduğunu ‘Ben Artık Biliyorum’ demektir.” Diyen Burcu Arıkan; “Kampayamızı bu yüzden 28 Aralık’ta başlatıyoruz.” dedi.

‘BEN ARTIK BİLİYORUM’

Kadınların 90’lı yılların hakikatlerini araştırıp, kamuoyuna sunacakları bu kampanyanın benartikbiliyorum.blogspot.com. şeklinde internet blogu olacak. Bölgede yaşanmış olayları Türkiye’nin batısında yaşayanlara da aktarabilmekiçin başlatılan bu kampanya, blog sayesinde herkesin bu tanıklıkları okuyabilmesini sağlayacak.

SAVAŞIN 1 AYLIK BİLANÇOSU...

Aralık 1993’e dair kapsamlı bir tarama yaptıklarını ifade eden Burcu Arıkan, bu süreç içerisinde tüm yazılı basın, insan hakları kuruluşlarının raporları, AİHM’in kararları, soru önergeleri, meclis tutanakları, askerlerin, korucuların, mağdurların anıları gibi bütün kaynakları taramaya çalıştıklarını söyledi.

Sadece 1993 yılının Aralık ayında ortaya çıkan savaş bilançosu ise şu şekilde;
-59 köyün boşaltma
-109 faili meçhul cinayet
-32 zorla kaybetme
-20 çocuk ölümü
-578 gözaltı
-51 işkence şikayeti
-Ulusal kurumlara 4 başvuru
-8 bombalı saldırı
-Bir ay içinde en az 10 kere Özgür Gündem Gazetesi’nin basılmış olması
-2 kadının gözaltında taciz ve tecavüz şikayeti

 

ÖNCEKİ HABER

Dersimli kadınlar mücadeleyi büyütecek

SONRAKİ HABER

Birleşik Haziran Hareketi İstanbul'da buluştu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...