21 Aralık 2014 13:33

'Küba komünisttir, komünist kalacak'

Küba ile ABD arasında diplomatik ilişkilerin kurulmasına dair açıklama yapan Roul Castro Küba sisteminin değişmeyeceğini, Che Guevera’nın kardeşi Guevera ise Küba’nın Küba olarak dünya sisteminde yerini alacağını söyledi.

Paylaş

ABD'nin 50 yılı aşkın bir süredir Küba'ya uyguladığı ambargoyu kaldırma kararına ilişkin değerlendirmeler devam ediyor. ABD ile yakınlaşmanın, Küba'nın komünist sisteminde nasıl bir değişiklik meydana getireceği konusunda dile getirilen endişeleri yanıtlayan Küba Devlet Başkanı Raul Castro, Küba'nın komünizmden taviz vermeyeceğini, ABD'nin artık Küba'nın sistemine saygı duyması gerektiğini söylerken, efsanevi devrimci lider Ernesto Che Guevera'nın kardeşi 71 yaşındaki Juan Martin Guevera ise Küba'nın yıllardır dile getirdiği talebin nihayet hayata geçtiğini, ama bu durumun Küba'nın sisteminde değişikliğe yol açmayacağını söyledi. Guevera, "Küba kendi sistemi ile dünya ülkeleri arasında yerini alacaktır" dedi.

Guevera, Küba ile ABD arasında ilişkilerde gelinen noktanın kaçınılmaz olduğunu, karşılıklı ilişkilerde ticaretin gelişmesinin Küba'ya katkısı olacağını da sözlerine ekledi. Bir çok ABD işvereninin de Küba'ya ilişkin planlarının olduğunu da sözlerine ekleyen Guevera, ilişkilerin "normalleşmesinin" zaman alacağını ama atılan ilk adımın önemli olduğunu da ifade etti. "Fidel ve Che'de böyle bir değişiklik Küba halkının yararına olduğu sürece mutlu olacaklardır" diyen Guevera, ruhani liderlerin sürece müdahalesinin de övgüye değer olduğunu belirtti.

Öte yandan ABD Küba yakınlaşması ile ilgili endişeleri yanıtlayan Küba Devlet Başkanı Raul Castro da, ABD ile ilişkileri normalleştirme sürecinde ülkesinin sosyalist prensiplerden taviz vermeyeceğinin altını çizdi.

Parlamentoda yaptığı konuşmada Devlet Başkanı Castro, "Bizler ABD'nin siyasi sistemini değiştirmesi talebinde bulunmuyoruz, ABD'den de kendi sistemimiz için saygı bekliyoruz" dedi.

"ABD ile ilişkilerin normalleşmesi adına Küba'nın, bir asırdan uzun süredir mücadele ettiği fikirlerden vazgeçeceğini kimse düşünmemeli" diyen Castro, Küba ve Amerika'dan sürgün edilen kişilerin uzlaşmayı sabote edebilecekleri uyarısını yaptı.

Görüşmelerin ardından, ABD'li yetkililerin Ocak ayında Havana'ya gitmesi bekleniyor. (DİHA)

 

ÖNCEKİ HABER

Polisin attığı gaz bombası 10 yaşındaki çocuğu başından yaraladı

SONRAKİ HABER

Özyalçıner TYS Yazar Mutfağı’nda

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...