22 Aralık 2014 03:17

Yüce Divan oylaması 5 Ocak'a ertelendi

17-25 Aralık operasyonlarının ardından eski bakanlardan Zafer Çağlayan, Muammer Güler, Egemen Bağış ve Erdoğan Bayraktar hakkındaki suçlamaları soruşturan Meclis Komisyonu 4 eski bakanla ilgili yapılacak 'Yüce Divan' oylamasını 5 Ocak tarihine erteledi.

Paylaş

17-25 Aralık operasyonlarının ardından eski bakanlardan Zafer Çağlayan, Muammer Güler, Egemen Bağış ve Erdoğan Bayraktar hakkındaki suçlamaları soruşturan Meclis Komisyonu 4 eski bakanla ilgili yapılacak 'Yüce Divan' oylamasını 5 Ocak tarihine erteledi.

Öğle saatlerinde görüşmelere başlayan komisyon 16: 30'da toplantıya saat 18'de devam etmek üzere ara vermişti. Ara sonrası toplanan komisyon Yüce Divan' oylamasını 5 Ocak tarihinde yapma kararı aldı.

Komisyona ara verilmesinin nedeni eski bakanlarından Muammer Güler, Zafer Çağlayan ve Egemen Bağış MASAK raporuna itiraz etmesi ve 4 eski bakanın Mali Suçları Araştırma Kurulu (MASAK) raporuna yönelik görüşlerinin ele alınması olduğu belirtildi.

3 BAKAN İTİRAZ ETMİŞ

Toplantı sonrası gazetecilerin sorularını cevaplayan Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Soruşturma Komisyonu Başkanı Hakkı Köylü, MASAK'ın eski bakanların malvarlıklarıyla ilgili raporuna Erdoğan Bayraktar dışındaki üç eski Bakan'ın itiraz ettiğini, bunlardan birinin araştırmayı gerektirdiğini ifade etti. Toplantıyı 5 Ocak Pazartesi gününe ertelediklerini dile getiren Köylü, raporu 9 Ocak akşamına kadar TBMM Başkanlığı'na vereceklerini söyledi.

"Bakanları yeniden çağırmak söz konusu olabilir mi?" şeklindeki soruya Köylü, "Yok olmaz, o günden sonra başka bir şey yapamayız. Zaman kalmaz başka bir şey yapmaya." karşılığını verdi. "Rapor incelendikten sonra oylamanın seyrini değiştirebilir mi?" sorusuna ise Köylü, "Bilemem. Bir şeyi yukarı çıkarır, aşağı indirir. O konuda bir şey söyleyemem." diye konuştu. 

"Başbakan ile görüşmeniz oldu mu?" sorusuna da Köylü, "Yok. Kimseyle konuşmadım." dedi. "Telefonla görüştünüz mü?" sorusuna Köylü, "Şimdi evle konuştum. Burada çekmiyor. Jammer koyduğumuzu unutmuşuz." şeklinde konuştu.

Komisyonda Zafer Çağlayan için 'altın çıkışı' Muammer Güler için 'imtiyaz sağlamak' Egemen Bağış için 'Reza Zarrab'a aracılık' ve Erdoğan Bayraktar için 'tavassut göz yumma' suçlamaları oylanacak.

NEYLE SUÇLANIYORLAR?

Soruşturma önergesine göre Zafer Çağlayan ve Erdoğan Bayraktar hakkında 2, Egemen Bağış hakkında 3, Muammer Güler hakkında ise 4 ayrı suçlama bulunuyor.

15 kişiden oluşan komisyonda HDP'nin çekilmesi nedeniyle 14 üye oylamaya katılacak. Salt çoğunlukla toplanıp karar alan komisyonda açık oylama yapılacak.

Oylanacak suçlamalar

ALTIN ÇIKIŞI

Zafer Çağlayan: Reza Zarrab’dan sağlanan, miktar ve değeri tespit edilemeyen maddi menfaatler karşılığında:
1- Zarrab’ın İran’a altın ihracatı yapması işlerinde imtiyaz sağlamak.
2- Gana’dan kaçak yollarla yurda sokulmak istendiği iddia edilen 1.5 ton altınla ilgili adli ve idari soruşturmaları engelleyerek altının Dubai’ye çıkışını sağlamak.

İMTİYAZ SAĞLAMAK
Muammer Güler:

1- Zarrab’ın araçlarına trafikte emniyet şeridi kullanma imtiyazı vermek ve koruma polisi görevlendirmek.

2- Zarrab’la birlikte gözaltına alınan bazı şüphelilerin ve yakınlarının yasaya aykırı olarak istisnai yoldan Türk vatandaşlığına geçirilmesini sağlamak.

3- Zarrab’la ilgili adli ve istihbari çalışma yapılıp yapılmadığının araştırılması için talimat vermek.

4- Zarrab’ın usulsüzlükleri hakkında basında çıkacak haberlerin engellenmesi için girişimde bulunmak.

REZA’YA ARACILIK

Egemen Bağış:

1- İran asıllı işadamı Reza Zarrab’ın turizm belgeli bir otel kiralama girişimi ile yakınlarına vize alınması işleri için aracılık etmek.

2- Zarrab’la ilgili soruşturma olup olmadığı yönünde kurum ve kuruluşlardan araştırma yapılmasını sağlamak.

3- Zarrab’ın usulsüzlükleri hakkında basında çıkacak haberlerin engellenmesi için girişimde bulunmak.

TAVASSUT GÖZ YUMMA

Erdoğan Bayraktar:

1- Bir suç örgütünün yönetici ve üyelerinin kendilerine sağlanan miktar ve değeri tespit edilemeyen bazı menfaatler karşılığında; kişiye özel imtiyazlı imar planlarını onaylatmaları, imar planlarına aykırı olarak yapılan bazı projelerin usulsüzlüklerine göz yummaları ve denetimlerden sorunsuzca geçmelerini sağlamaları ve bu eylemlerin bir kısmını Erdoğan Bayraktar’ın görevde olduğu sırada ve onun bilgisi doğrultusunda gerçekleştirmeleri. Bakanlıktan iş alan şirketlerin yemek işlerinin yakınlarının ortağı olduğu şirketlere verilmesi için tavassut (aracılık) etmesi.

ÖNCEKİ HABER

‘AB üye yapmazsa, Türkiye'nin çok da umrunda olmaz

SONRAKİ HABER

Polisin attığı gaz bombası 10 yaşındaki çocuğu başından yaraladı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...