21 Aralık 2014 10:33

Bakanlıktan kadın örgütlerine veto!

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, kadına yönelik şiddetin önlenmesini amaçlayan İstanbul Sözleşmesi’nin uygulanmasını takip edecek uzman grubunun belirleneceği toplantıya bağımsız kadın örgütlerini almamak için engel üstüne engel çıkardı. Kadın örgütleri ise “biz o toplantıya gireceğiz” diyor.

Paylaş

Sevda KARACA

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, kadına yönelik şiddetin önlenmesini amaçlayan İstanbul Sözleşmesi’nin uygulanmasını takip edecek uzman grubunun belirleneceği toplantıya bağımsız kadın örgütlerini almamak için engel üstüne engel çıkardı. Kadın örgütleri ise “biz o toplantıya gireceğiz” diyor.

Türkiye’nin ilk imzacısı olduğu, kadına yönelik şiddet ve ev içi şiddetin ortadan kaldırılmasını amaçlayan İstanbul Sözleşmesi’nin izlenmesi, uygulanması ve uzman grubunun belirlenmesi sözleşme gereği kadın örgütleriyle birlikte gerçekleştirilmesi gerekirken Bakanlık bürokratik engellerle kadınları toplantıya almama derdinde.

ENGEL ÜZERİNE ENGEL!

Kadın örgütleri, uzman eylem örgütü GREVİO’ya kimin gönderileceğinin belirleneceği sürece dahil olmak için yüzlerce dilekçeyle Bakanlık’a başvurmuştu. Bakanlık, konuyla ilgili yarın yapacağı toplantı için örgütlere sadece 1.5 gün vererek katılım için pek çok belge hazırlamalarını istedi. Kuruluş başkanının imzası, dernek kaşesi, ıslak imzalı temsil belgesi, temsilcinin nüfus cüzdanı gibi taleplerde bulunan Bakanlık, kısıtlı sürede tüm belgelerini hazırlayıp teslim edenlere ise 'ret' cevabı verdi.

Türkiye’nin dört bir yanından kadın örgütlerinin oluşturduğu İstanbul Sözleşmesi Türkiye İzleme Platformu “o toplantıya gireceğiz” diyor. Yarın, toplantı öncesi bir açıklama yapacak olan platform, Bakanlığı daha sürecin başında İstanbul Sözleşmesi’ne aykırı hareket etmemeye ve kadın örgütlerini asıl muhatap olarak görmeye çağırıyor.  


SEÇİCİ KURUL NEYE GÖRE BELİRLENECEK?

Yarın yapılacak toplantı için başvuran kadın örgütlerine Bakanlık tarafından gönderilen bilgi metninde GREVIO adayına “9 kamu temsilcisi ve 3 sivil toplum kuruluşları temsilcilerinden oluşacak bir kurul”un karar vereceği söyleniyor. Bu Kurulda yer alacak 3 sivil toplum kuruluşunun neye göre belirleneceği ise meçhul. Kadın örgütleri, Bakanlığa gönderdiği eleştiri metninde bu yöntem belirlenirken, yıllardır kadın-erkek eşitliği ve kadına karşı şiddet alanında çalışan ve konunun asıl muhatabı olan bağımsız kadın örgütlerinin fikirlerinin dikkate alınmadığını, bu yöntemin uygulanması konusunda ısrar edilmesinin bağımsız kadın örgütlerinin sürece katılımını kâğıt üzerinde bırakmak anlamına geleceğini ifade etti. Platform “Bakanlık tarafından şeffaf olmayan bir usulle belirlenen ve bizlere dayatılmaya çalışılan bu usulü kabul etmiyoruz” diyor ve şunları talep ediyor “Yapılan toplantıda bu dayatmadan vazgeçilmeli, GREVIO adaylarının bu alanda çalışan kadın örgütleri ile birlikte saptanması kural uygulama olarak kabul edilmelidir. Bakanlık ayrıca, 22 Aralık tarihli toplantıya çağrılan STK’ların listesini ve bu örgütlerin hangi kriterlere göre belirlendiğini, şeffaflık ilkesi gereği platformumuz ve kamuoyu ile paylaşmalıdır.”


NE OLMUŞTU?

İstanbul Sözleşmesi’nin imzacı devletler tarafından uygulanıp uygulanmadığını denetleyecek olan uzman grubu GREVIO’nun Türkiye adayının belirlenmesine ilişkin süreç, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı  koordinasyonluğunda yürütülüyor. Kadın örgütlerinin müdahalesi ile bakanlık, aday belirleme sürecine sivil toplum kuruluşlarının dahil olabilmesi için çağrı yapmak durumunda kaldı ve 15 Aralık’a kadar STK’lerin görüş ve önerilerini Bakanlığa iletmesini istedi. İstanbul Sözleşmesi İzleme Platformu’nu oluşturan yüzlerce kadın örgütü resmi dilekçelerle Canan Arın, Feride Acar, Hülya Gülbahar, Pınar İlkkaracan, Şehnaz Kıymaz ve Yakın Ertürk’ü aday gösterdi. 17 Aralık’ta bakanlıktan kadın örgütlerine 22 Aralık’ta yapılacak toplantı için istenen belgeleri hazırlayarak gelmeleri çağrısı geldi.

İstanbul Sözleşmesi’nin “aile ve öz değerlere aykırı” olduğunu düşünen ve “toplumsal cinsiyet eşitliği” ibaresini tehlikeli bulduğunu ilan eden Türkiye Aile Platformu da sürece dahil olmak için çağrı yapan sivil toplum örgütlerinden. Onların adayları ise henüz açıklanmadı.  

GREVIO süreci başladı: Kimin adayları gönderilecek?

ÖNCEKİ HABER

Davutoğlu: Kardeşimiz de olsa o kolu koparırız

SONRAKİ HABER

İzmir’de HDP kongre ile seçim startını verdi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...