21 Aralık 2014 10:13

Antepli işçiler, 'asgari ücret 1800 TL olsun' dedi

Gaziantep Başpınar Organize Sanayi Bölgesi (OSB) işçilerinden oluşan Başpınar İşçi Komitesi, asgari ücret için başlattıkları ve Aralık ayı boyunca sürdüreceklerini açıkladıkları çalışma çerçevesinde eylem gerçekleştirdi. “Saraylar değil ekmeğimiz büyüsün” diyen işçiler, asgari ücretin net 1800 lira olması talebini dile getirdi.

Paylaş

Gaziantep Başpınar Organize Sanayi Bölgesi (OSB) işçilerinden oluşan Başpınar İşçi Komitesi, asgari ücret için başlattıkları ve Aralık ayı boyunca sürdüreceklerini açıkladıkları çalışma çerçevesinde eylem gerçekleştirdi. “Saraylar değil ekmeğimiz büyüsün” diyen işçiler, asgari ücretin net 1800 lira olması talebini dile getirdi.

Balıklı Parkında gerçekleştirilen eylemde işçiler, “Asgari ücret net 1800 TL olsun”, “Sadaka değil zam istiyoruz. Köle değil emekçiyiz”, “Saraya değil emekçiye bütçe”, “Soma’da 301, Ermenek’te 18 işçi asgari ücretle ölüme gitti”, “Kendilerine gelince saray han hamam, milyonlarca işçiye günlük 1 lira zam”, “Açlık sınırı 1200 TL, Asgari ücret 890 TL”, “Sermayeye kepçeyle, işçiye çay kaşığı ile” dövizleri taşırken, “Köle değil işçiyiz hakkımızı söke söke alırız”, “İş, ekmek, özgürlük”, “Birleşe birleşe kazanacağız”, “Başpınar işçisi köle değildir” sloganları attı.

İŞÇİYE 800 LİRA KENDİLERİNE 15 BİN LİRA

Başpınar İşçi Komitesi adına basın açıklamasını okuyan Önal Bulut, hükümetin işçiler için düşündüğü yüzde 3+3’lük zammın “Sefalet içinde sürünün, açlıktan ölün” demek olduğunu söyledi. Çalışma Bakanı Faruk Çelik’in bir televizyon programında: “800 lira büyük para niye geçinilmesin, geçinilir” sözünü hatırlatan Bulut, şunları söyledi: “Bize 800 lirayı bile çok görenler, kendilerine gelince epey bonkör. 2015’te vekil maaşları 15 bin lira olacak. Halen Mecliste bulunan, emekli statüsündeki yaklaşık 400 vekilin maaşı 23 bin lira olacak. Cumhurbaşkanı maaşı ise 43 bin lira… Kendilerine maaş kıyağı yapanlar… Bir buçuk milyar liraya yakın bir harcama ile saray inşa edenler… Yüz milyonları cumhurbaşkanlığı özel uçağına harcayanlar… Sıra işçiye, emekçiye, halka gelince “tasarruf” diyorlar, ‘yeter, niye yetmesin’ diyorlar.”

İŞÇİLER HAKKINI İSTİYOR

Açlık sınırının 1200 TL’yi geçtiğini söyleyen Bulut, “Bırakın yoksulluk sınırını açlık sınırının altında yaşıyoruz. Asgari ücretle geçinmemin bir formülü varsa bize de açıklayın. Biz işçiler olarak asgari ücretin 1800 TL olmasını istiyoruz” diye konuştu. “Üreten, alın teri döken bizleriz” diyen Bulut, devam etti: “Fabrika üzerine fabrika kuran, servetine servet katan patronlar bizim emeğimizle, bizim alın terimizle büyürken, bizim payımıza açlık ve sefalet düşüyor. Asgari ücretle yaşam mücadelesi veren biziz ama ne kadar olacağına tuzu kuru patronlar ve patronların emrinde olan hükümet karar veriyor. İşçiye soran yok.”

BAŞPINAR GREVİ YOL GÖSTERİYOR

İnsanca yaşamak için, haksızlığa, adaletsizliğe, sefalete dur denilmesi için işçilerle birlikte patronlara karşı mücadele etmekten başka çarelerinin olmadığını dile getiren Bulut, “Artık kaderimizin hükümetin ve patronların iki dudağı arasında olmasına izin vermeyelim. Bir araya geldiğimizde ve gücümüzü birleştirdiğimizde neler yapabileceğimizi 3 yıl önceki Başpınar grevinde gördük. O dönem de “kar etmiyoruz, zam yok” diyen patronlar, 150-200 liralık zamları ve bayram ikramiyelerini vermek zorunda kaldılar. Tüm işçi kardeşlerimize çağrımızdır: Birleştikçe güçlüyüz! İnsanca yaşayabilecek bir ücret ve insanca bir yaşam için birleşelim. Ekmeğimizi büyütmek için birlikte mücadele edelim!”

Eyleme Emek Partisi ve Genel-İş 1 No’lu Şube Başkanı Süleyman Göçmen de destek verdi. Eylemde söz alan Göçmen, asgari ücretin 1800 TL olması için ısrarla mücadele edeceklerini, birleşeceklerini ve birleşe birleşe kazanacaklarını söyledi. (Gaziantep/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Pertevniyal üst geçidi kaldırılyor

SONRAKİ HABER

Davutoğlu: Kardeşimiz de olsa o kolu koparırız

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...