21 Aralık 2014 11:39

'Metal işçisi grev istiyor'

Birleşik Metal-İş Sendikası üyesi işçiler MESS’in 3 yıllık sözleşme ve enflasyona dayalı sefalet zammı dayatmasına karşı Gebze’de düzenlenen mitingde bir araya geldi.

Paylaş

DİSK'e bağlı Birleşik Metal-İş Sendikası üyesi işçiler MESS’in 3 yıllık sözleşme ve enflasyona dayalı sefalet zammı dayatmasına karşı Gebze’de düzenlenen mitingde bir araya geldi. 10 bine yakın işçi, mitingin başından sonara kadar attıkları sloganlarla grev talebini dile getirdi. İşçiler kürsüden konuşan sendika Genel Başkanı Adnan Serdaroğlu’na “Başkan bizi greve götür” diye seslenirken, Serdaroğlu grev kararını kurullarda değerlendireceklerini söyledi.

MESS dayatmalarına karşı bir süredir fabrikalarında eylem yapan Birleşik Metal-İş üyesi işçiler, eş ve çocuklarıyla birlikte bugün Gebze’de yapılan “İnsanca çalışma, insanca ücret için metal işçileri buluşuyor” mitinginde bir araya geldi. Trakya, İstanbul, Kocaeli, Bursa, Kayseri gibi ülkenin birçok yerinden Gebze Trafo Meydanı’nda toplanan işçiler, sloganlarla taleplerini haykırdı. Trafo Meydanı’ndan Gebze Meydanı’na “MESS dayatmalarına hayır, insanca ücret, insanca yaşam” ana pankartı eşliğinde meşalelerle yürüyen işçiler sık sık, “Grev hakkımız söke söke alırız”, “Grev grev grev...”, “MESS MESS şaşırma sabrımızı taşırma”, “Metal işçisi köle değildir”, “Direne direne kazanacağız” ve “Metal işçisi direnişin simgesi” sloganlarını attı, MESS’in dayatmasına karşı mücadele kararlılığını dile getirdi. Fabrika pankartlarıyla yürüyen işçiler, Türk Metal’in MESS ile imzaladığı 3 yıllık sözleşmeye tepki gösterirken, sınıf dayanışmasının dünden daha çok hayatı tehlikede önemli olduğunu ifade ettiler. Yürüyüşe CHP Milletvekili Süleyman Çelebi de katıldı.

SERDAROĞLU’NUN KONUŞMASI GREV SESLERİYLE KESİLDİ

Yürüyüşün ardından konuşmalara geçildi. Birleşik Metal-İş Genel Başkanı Adnan Serdaroğlu konuşmasında grevden söz etmezken, işçiler Serdaroğlu’nun konuşmasını sık sık “Metal İşçisi grev istiyor” “Başkan bizi greve götür” sloganlarıyla kesti. Bunun üzerine işçilere seslenen Serdaroğlu, “Her şeyin sırası var, onun da zamanı gelecek. İşte bu nedenle bizi köle görenlere haykırıyoruz, sermayeye köle olmayacağız. Metal işçilerinin bizi yanıltmayacağını biliyorduk. Sendikanın kurulları, komiteleri ne karar alırsa o kararı uygularız, demokratik bir sendikayız. Siz her şeyi biliyorsunuz, kararlı tutumunuzu sürdürmenizi istiyorum. Metal işçileri ve aileleri sermayenin kölesi olmamak için bu alanda haykırıyor, bizim çağrımızı ya dikkate alırsınız, ya da dikkate alırsınız” dedi.

Sendikalı olmak isteyenlere karşı, insanca toplusözleşme yapmak isteyenlere karşı sermayenin acımasız saldırdığını belirten Sedaroğlu, “Adaletsizliği engelleyecek gücümüz var, itiraz hakkımızı kullanmaya devam edeceğiz. Bu ülke işçilerin ve emekçilerin onurlu mücadelesini görecek. Bu mücadeleyi yükseltme davasıdır. Bu isyan çağrısıdır, kurşun eritme sırasıdır” diye konuştu. “Mücadele, emek ve sermaye kavgasının sonu yoktur” diyen Serdaroğlu, “Bizim birilerine benzememizi istiyorlar ama bizlere dişlerini geçiremeyecekler” diyerek alanlarda olacaklarını bildirdi.

BEKO: İŞÇİLER AYAK OYUNLARINI BOZACAK

Mitingde DİSK Genel Başkanı Kani Beko da bir konuşma yaptı. Beko “MESS’e diz çöktürdünüz, sarı sendikalara diz çöktürdünüz. Ayak oyunlarını bozacak ve hak ettiğiniz toplusözleşmeyi mutlaka imzalayacaksınız. Metal işçisi kazanılmış haklarına uzanan ellere ne yapacağını çok iyi bilir” die konuştu. Yüksek düzeyde kâr eden bir iş kolunda metal işçilerinin, onuruyla insanca bir yaşam istediklerini dile getiren Beko, işçilerin haklarını istediklerini ve alacaklarını ifade etti. Beko, “Bu ülkede milyonlarca insan açlık sınırının altında yaşamaya mahkum ediliyor. Yeni yılın asgari ücreti belirlenecek, asgari ücret sadece asgari ücretlinin sorunu değildir. Asgari ücrete yapılacak zam, bütün toplu sözleşmelere yansıyacaktır. Biz o yüzden asgari ücretin iki katına çıkarılmasını istiyoruz. Artık duymayan kulaklar duysun, görmeyen gözler görsün, biz Devrimci İşçiler Sendikasıyız, MESS isteklerimizi sağlayacak sözleşmeye imza atsın” diye konuştu.

DİRENİŞTEKİ İŞÇİLER DE MİTİNGE KATILDI

Mitingin yapıldığı Gebze Meydanı, metal işçilerini almazken, mitingin başlangıcında Soma katliamında yaşamını yitiren 301 maden işçisi için saygı duruşu yapıldı. Birleşik Metal-İş üyesi bir grup işçisi sahneye çıkarak şarkılar söyledi. Direnişteki Ülker, Bedaş ve Maltepe Hastanesi işçileri de mitinge katılarak taleplerini dile getirdi, dayanışma çağrısında bulundu. (Gebze/EVRENSEL)

İŞYERİ TEMSİLCİLERİ: GREVE ÇIKMAKTAN KORKMUYORUZ

ÖNCEKİ HABER

Maraş Katliamı engellemelere rağmen anıldı

SONRAKİ HABER

İstanbul barajlarının yarısı doldu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...