21 Aralık 2014 00:57

Kadir’i iki gün önce gözaltına almışlar

Diyarbakır'ın Sur ilçesinde polis tarafından öldürülen 17 yaşındaki Kadir Çakmak’ın ailesi olaydan iki gün önce Kadir’in “Ceza geldi” denilerek kardeşiyle birlikte gözaltına alındığını belirtti.

Paylaş

Cumhur DAŞ
Fırat TOPAL
Diyarbakır

Diyarbakır'ın Sur ilçesinde polis tarafından öldürülen 17 yaşındaki Kadir Çakmak’ın ailesi olaydan iki gün önce Kadir’in “Ceza geldi” denilerek kardeşiyle birlikte gözaltına alındığını belirtti.

Diyarbakır’ın Sur ilçesinde polislerce öldürüldü 17 yaşındaki Abdulkadir Çakmak. Kimliğinde Abdulkadir yazsa da ailesi ve arkadaşları ‘Kadir’ diyor ona.  Onun için dört gündür yas tutuluyor Diyarbakır’da. Çünkü bir süre önceye kadar gezip dolaştığı sokaklara kanını döktüler, dört kurşunla canını aldılar.

KARDEŞİNİ DE ALDILAR

Taziye için kadınların bulunduğu yere geçiyoruz. İçeride ağıtlar yakılıyor. Kadir’in halası Türkan Kürekçi’yle görüşüyoruz.

Öldürülmeden iki gün önce Kadir’in polisler tarafından karakola götürüldüğünü belirten Kürekçi olayı şöyle anlatıyor: “Bilerek çocuğu katlettiler. Olay olmadan iki gün önce polisler eve gelerek ‘Kadir Çakmak ve M.Ç’ye ceza geldi karakola gelsinler’ dedi. Sonra Kadir’i ve kardeşini alıp karakola götürdüler. Oradan savcılığa götürmüşler. Daha önceki eylemlerden yüzü kapalı birilerinin fotoğrafını göstermişler. Savcı bakıyor bizim çocuklar değil. Sonra polislere ‘Boşuna getirmişsiniz. Gönderin gitsinler’ diyor. İki gün sonra da çocuğu öldürdüler.”

ERDOĞAN’IN VİCDANI RAHAT MI?

Kadir’in diğer halası Nurten Çayır da Kadir’in otopsi sırasında çekilen fotoğrafını hatırlatıyor ve yetkililere şöyle sesleniyor: “Başbakanın, Cumhurbaşkanının vicdanı o fotoğrafı gördükten sonra rahat mı? Başlarını nasıl rahat yastığa koyuyorlar? Ama biz biliyoruz polisler onlardan destek alıyor. Bu canice işlenmiş bir cinayet.” Görüntülerin kesinlikle Kadir’e ait olmadığını söyleyen Çayır, “Bizim Kadir 40 kilo var ya da yok. O görüntüdeki kişi daha iri biri. Üstündeki kıyafetler de Kadirimizin kıyafetleri değil. Yakından ateş etmeseler iki tane mermi nasıl yan yana kafasına isabet eder?” diyor. Yakın mesafeden ateş edildiğinin otopsi raporuyla da kanıtlandığını ifade eden Çayır, “Hastanede cebinden çıkan 10 TL parayı, bir çakmağı ve evinin anahtarını bana verdiler. Kadir söyledikleri silahı taşıyamazdı bile” diyor.

Çıkartılan güvenlik yasalarıyla polise öldürme yetkisinin verildiğini söyleyen Çayır şunları ekliyor: “Polislere bu yetkiyi AKP verdi. Polislere ‘Şüpheli gördüğünü öldür’ denildi. Ancak Erdoğan bir kez de Kadir’in fotoğrafına baktıktan sonra uyusun. Biz sorumluların yargılanıp cezalandırılmasını ve bu yasanın kaldırılmasını istiyoruz.” Kadir’in ninesi Ayşe Çakmak ise feryat ediyor: “Ciğerim yanıyor. Kadir’i bin bir zorlukla ben büyüttüm. Ne hakla benim çocuğumu öldürdüler? Biz adalet istiyoruz. Erdoğan, aldı oğlumuzu. Allah hakkımızı bu dünyada da öbür dünyada da Erdoğan’da bırakmasın.”

‘POLİS SAĞA SOLA ATEŞ EDER’

Kadir’in arkadaşları ve ailesiyle görüşmek için Derikliler Yas Evi’ne gidiyoruz. İnşaat işçisi olan baba Mustafa Çakmak biz oraya gitmeden bir süre önce rahatsızlanıyor ve hastaneye kaldırılıyor. Kapıda önce Kadir’in arkadaşlarıyla konuşuyoruz. İsim ve fotoğraf vermek istemiyorlar. İçlerinden bazıları o gece yanındaymış. “İnternet kafedeydik, kimsede sigara kalmamıştı. Kadir sigara almak için büfeye gitmeye gönüllü oldu. Yoldayken vuruyorlar” diyen arkadaşları ekliyor: “Bizim orada sık sık olaylar olur. Özellikle elektriklerin kesildiği zaman mahalleye polisler dolar. Hedef gözetmeden sağa sola ateş ederler. Kadir’i de yoldayken vurdular. Gövdesinden ilk vurulduğunda yardım etmek isteyenleri de engelledi polis. Etraftakilere de ateş ettiler. Biraz sürükledikten sonra kafasına ateş etiler.” Polisin servis ettiği görüntülere değinenler, “Görüntüler onun değil. Hayatta eline silah almış biri değil. O görüntüdeki gibi kalıplı biri değil” diyorlar.

ÖNCEKİ HABER

Kürt kültürünün Kabe'si: Dengbejler Evi

SONRAKİ HABER

New York’ta 2 polis öldürüldü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...