20 Aralık 2014 14:44

Kapitalizm temiz enerjiyi kârlı bulmuyor

Yazar ve çevre aktivisti Ömer Madra, Adana Çevre Platformu’nun düzenlediği panelde Adanalı yaşam savunucuları ile bir araya geldi. Dünyadan çevre mücadele örneklerinin aktarıldığı panelde küresel ısınmanın geldiği noktaya değinildi.

Paylaş

"2014 yılı kayıtlara en yüksek ısıların ölçüldüğü yıl olarak geçti.  Kuzey Pasifik bölgesinde tarihte kaydedilmiş en yüksek sıcaklıklar bu yıl ölçüldü. Antarktika’daki erimenin artık önüne geçilemez olduğu bu yıl kesinleşti. Dünya denizlerinin asitlenme oranının sadece  bir kuşak öncesine göre yüzde 30 arttığı bu yıl net olarak saptandı."

Tüm bu "iç karartıcı" sözlerin sahibi olan yazar ve çevre aktivisti Ömer Madra, Adana Çevre Platformu’nun düzenlediği panelde Adanalı yaşam savunucuları ile bir araya geldi. Dünyadan çevre mücadele örneklerinin aktarıldığı panelde küresel ısınmanın geldiği noktaya değinildi. Fosil yakıtların yanması sonucu ortaya çıkan gazların bir kısmının okyanuslar tarafından emildiğini belirten Madra, okyanuslarda asitlenme nedeni ile denizde meydana gelen kimyevi değişikliğin geri dönülemez duruma geldiğini söyledi.

SİSTEM DEĞİŞMELİ

Seyircilerin de katıldığı bölümde sera gazı salınımının hızla arttığı Türkiye’de nasıl bir mücadele verilmesi gerektiği konuşuldu. Başarı hikayelerinden bahseden Madra, Gerze’de kadınların öncülük ettiği hareketin termik santral yapmak isteyen Anadolu Holding’in çekip gitmesine neden olduğu örneğini verdi. "Ne yapmalı"nın konuşulduğu bölümde Madra, hükümetin ve şirketlerin kârlı bulmadıkları için temiz enerjiye yönelmediğini belirterek kâr güdüsüyle hareket eden kapitalist sistemin değiştirilmesi gerektiğini belirtti. (Adana/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Tüzel: Hema'da TTK’nin sorumluluğu nedir?

SONRAKİ HABER

Boğaziçi Üniversitesi: Nâzım Hikmet’in anısını yaşatmak istiyoruz

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa