20 Aralık 2014 11:53

İdama karşı İran sınırına yürüdüler

İran'da, Kürt siyasi tutuklulara yönelik idam politikaları Saray sınırında yapılan kitlesel yürüyüşle protesto edilirken, İzmir TAYD-DER Şubesi ise, İran'a diyalog çağrısında bulundu.

Paylaş

İran'ın Kürt siyasi tutuklulara yönelik uyguladığı idam cezalarını protesto etmek amacıyla Van TUYAD-DER öncülüğünde yüzlerce kişi, DBP il binası önünde toplandı. "Dünyanın sessizliğine rağmen susmayan direnen tüm tutsaklara bin selam", "İran'da insanlık idam ediliyor, sessiz kalmayın", "Rojhilat'ın idamı Bakur'un, Başur'un, Rojava'nın idamıdır" pankartları eşliğinde yürüyüşe geçen yüzlerce kişi, çevre yoluna kadar sloganlarla yürüdü.

Burada araçlara binen kitle, Saray ilçesine geçti. Kapıköy Sınır Kapısı'na 500 metre kala araçlardan inen kitle, pankart ve sloganlar eşliğinde yürüdü. Askerler tarafından önü kesilen kitle, burada açıklama yaptı. Saygı duruşunun ardından konuşan Van TUYAD-DER Başkanı Ahmet Aygün, İran İslam Cumhuriyeti'nin Kürdistan ve Kürt sorununa yaklaşımında insanlık dışı uygulamalara devam ettiğini söyledi.

Aygün, "Tahran yönetiminin Kürtlere yönelik idam, infaz ve zindanlarda uyguladığı vahşet politikasına ağırlık vermesi Kürtlerin statüsüne yönelik bölgesel gelişmelerle doğrudan bağlantılıdır. Bu idam kararları ve faşist yönelimler, sömürgecilerin İran ayağıdır. Halkımız kendisine dayatılan bu teslim alma politikalarına karşı asla sessiz kalmayacaktır" diye konuştu.

DBP İl Eş Başkan Yardımcısı Fadıl Barıştıran "İran'daki idamlara asla sessiz kalmayacağız" dedi. Son olarak konuşan HDP İl Eş Başkanı Harun Okay da Kürt halkının kendi aralarına çizilen yapay sınırları ortadan kaldırmak için direndiğini dile getirdi.

TAYD DER: KÜRT TUTSAKLARLA DİYALOG KURUN

İzmir TAYD-DER Şubesi de, Buca Kırıklar F Tipi Cezaevi önünde basın açıklaması düzenledi. Dövizlerin açıldığı açıklamada grup, sloganlar attı. Grup adına açıklamayı İzmir TAYD-DER Şubesi Eş Başkanı Neriman Birlikler yaptı. İran cezaevlerinde bulunan ve kendi evrensel haklarını dillendiren siyasi Kürt tutukluların İran Molla Rejimi tarafından engellendiğini söyleyen Birlikler, Kürdistan'ın dört parçasında her türlü baskı, şiddet ve katliamlara maruz bırakılan Kürt halkının yalnız olmadığını belirtti. Birlikler, "İzmir TAYD-DER olarak önderliğimizin öncülüğünde Ortadoğu'da barış ve çözümün tartışıldığı şu günlerde İran devletinin Kürt tutsaklar ile diyalog ve mevcut sorunların barışçıl yöntemlerle gidermeye davet ediyoruz. Aksi takdirde gelişebilecek her türlü olumsuzluğun sorumlusu İran'dır" dedi.

Birlikler, İzmir Şakran Kadın Cezaevi'ndeki tutukluların, açlık grevinde olan siyasi tutuklular için İran'ın Türkiye Konsolosluğu'na koşulları kınama dilekçeleri gönderdiklerinin bilgisini paylaştı.


HDP'DEN İRAN'A TEPKİ

HDP Merkez Yürütme Kurulu İran'ın idam uygulamalarına bir kez daha tepki gösterdi. Konuya ilişkin yazılı açıklama yapan HDP, İran'ın 29 Kürt tutuklu için aldığı idam kararlarının geri çekilmesi ve evrensel insan haklarına uyulması çağrısı yaptı.

Yapılan açıklamada, rejimin işkencelerine, adil yargılanma, savunma hakkı ve insan haklarının çiğnenmemesi için İran Urmiye Cezaevi'nde açlık grevine başlayan 29 siyasi Kürt tutuklunun durumlarının ağırlaştığı ve rejimin bir an önce idam kararlarını durdurması gerektiğine işaret edildi.

İran rejiminin insan haklarına saygılı olması isteğinde bulunulan açıklamada, Tahran yönetiminin Kürt sorunu konusunda sergilediği tavrın çözümsüzlükte ısrar etmek olduğu ve idamın sorunun daha da derinleştireceği uyarısı yapıldı.

Açıklamanın devamında şu görüşlere yer verildi:

"Her yıl onlarca muhalif idam ediliyor. İdam, devlet eliyle işlenmiş cinayettir. Yaşam hakkı, insanın doğuştan kazandığı ve uluslararası hukuk ile güvence altına alınan evrensel hak ve özgürlüklerin başında gelir."

HDP, insanların cinsiyet, dil, din, etnik veya siyasal kimliğine bakılmaksızın yaşam hakkına sahip olduğunu ve bu haklardan asla vazgeçmeyeceklerini hatırlatarak, İran rejimine, "Zindanlardaki vahşeti ve idamları durdurun. Başta Kürt ve diğer siyasi mahkumlar olmak üzere, insanların yaşam hakkını gasp eden uygulamaları sona erdirin. Açlık grevinde olanların taleplerini karşılayın. İran cezaevinde bulunanların adil yargılanma ve savunma haklarını kullanma taleplerine olumlu cevap verin. Evrensel insan haklarına riayet edin" çağrısında bulundu. (DİHA)

ÖNCEKİ HABER

Demirtaş: Ülkeyi 'Yeni Yaşam' için hazırlayacağız

SONRAKİ HABER

Kayseri’de ‘yolsuzlukların üstü örtülemez’ eylemi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa