19 Aralık 2014 16:57

‘Hayata dönüş katliamı devam ediyor’

İstanbul’da Aralarında İHD, ESP, Partizan, Emek ve Özgürlük Cephesi, DHF, ÖTSP ve TUAD'ın bulunduğu kurumlar, 19 Aralık katliamını yürüyüşle protesto etti.

Paylaş

Aralarında İHD, ESP, Partizan, Emek ve Özgürlük Cephesi, DHF, ÖTSP ve TUAD'ın bulunduğu kurumlar, 19 Aralık katliamının 14'üncü yıl dönümü nedeniyle Tünel'den Galatasaray Lisesi önüne yürüyüş düzenledi. "Hayata dönüş katliamı devam ediyor" yazılı pankartın açıldığı yürüyüşte, katliam sırasında yaşamını yitiren 28 mahpusun fotoğraflarının olduğu dövizler taşındı. "Devrimci irade teslim alınamaz", "Biji berxwedana zindana" sloganları atıldı. Sık sık yaşamını yitiren mahpusların isimlerinin okunduğu yürüyüşün, Galatasaray Meydanı'nda sonlandırılmasının ardından yapılan basın açıklamasını İHD İstanbul Şube üyelerinden Neriman Çelik yaptı.

Katliamın bir yıl boyunca hazırlığının yapıldığını söyleyen Çelik, operasyonun amacı olan F Tipi cezaevlerine zorla götürülen onlarca devrimci tutsağın, burada sürdürdüğü ölüm oruçları ve süresiz açlık grevlerinde yaşamını yitirdiğini, yüzlercesinin de sakat kaldığını ifade etti. Çelik, devletin, düşmana karşı savaşa hazırlanır gibi saldırı 19 Aralık katliamını planladığını ve her türlü silah, bomba ve halen ne olduğu tespit edilemeyen kimyasallarla katliamı gerçekleştirdiğini söyledi.

Açıklamanın ardından katliamda yaşamını yitiren tutsakları için saygı duruşunda bulunuldu.

11 KİŞİ GÖZALTINA ALINDI

Öte yandan katliamın yıldönümü nedeniyle Taksim Meydanı'nda basın açıklaması yapmak isteyen Mücadele Birliği üyelerine müdahale etti. "Zindanlar yıkılsın tutsaklara özgürlük", "19 Aralık katliamının hesabını soracağız" sloganları atarak meydana çıkmak isteyen Mücadele Birliği üyesi 11 kişi polis tarafından darp edilerek gözaltına alındı. Gençlerin gözaltına alınmasına tepki gösteren yurttaşlara da hakaret eden polis, Taksim Meydanı'nı abluka altına aldı.

İHD 19 ARALIK KATLİAMI PROTESTO ETTİ

Hayata Dönüş operasyonu adı altında 19 Aralık 2000 yılında cezaevlerine yönelik olarak düzenlenen operasyon, İnsan Hakları Derneği İzmir Şubesi tarafından İzmir Konak'ta düzenlenen meşaleli yürüyüş ile protesto edildi.

Konak Metro önünde toplanan insan hakları savunucuları, "19 Aralığı unutmadık unutturmayacağız" ve "19 Aralık katliamını unutma unutturma" yazılı pankartları açtı. Ellerinde meşalelerle Konak Eski Sümerbank önüne doğru yürüyüşe geçen grup, "Devrim şehitleri ölümsüzdür", "Katil devlet hesap verecek", "Siyasi tutsaklar onurumuzdur", "İHD susmadı susmayacak", "19 Aralık katliamdır" sloganlarını attı.

Basına açıklamasını yapan İHD Genel Başkanı Öztürk Türkdoğan, 19 Aralık katliamından dönemin İçişleri Bakanı, adalet bakanı ve başbakanın sorumlu olduğunu belirtti. Katliamdan sorumlu olan bu kişiler hakkında hiçbir etkin soruşturma yürütülmediğini söyleyen Türkdoğan, "Katliamdaın failleri belli iken devlet halen mağdurların yakasını bırakmamıştır. Maphuslar hakkında devlete zarar verdikleri iddiası ile dava açmıştır" dedi.  Açıklama, İzmir Müzisyenler Derneği'nin söylediği şarkılarla sona erdi. (HABER MERKEZİ)

 

ÖNCEKİ HABER

Erzurum’da ülkücü terörü: 50 öğrenci gözaltında

SONRAKİ HABER

Fenerbahçe, Erciyes'i 86'da geçti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...