19 Aralık 2014 15:35

Öz Gıda-İş konuştu Ülker işçisi yalanladı

Öz Gıda-İş’ten istifa ederek DİSK/Gıda-İş’e üye oldukları için işten atılan işçilerin direnişi sürüyor. Direnişe her geçen gün destek artarken, direnişin 54. gününde açıklama yapan Öz Gıda-İş; patronu savundu, işçileri ve DİSK/Gıda-İş’i ise şov yapmakla suçladı. Buna tepki gösteren Ülker işçileri, “Öz Gıda-İş’e sorunlarımızı anlattığımızda ‘İşinize geliyorsa çalışın gelmiyorsa gidin burası Ülker’ yanıtını alıyorduk. Bunun için sendika değiştirdik” derken. DİSK/Gıda-İş Genel Sekreteri Seyit Aslan da referandum çağrısında bulundu.

Paylaş

Ülker Topkapı Çikolata Fabrikası önünde basın açıklaması yapan Öz Gıda-İş İstanbul 1 No’lu Şube Başkanı Sadi Yılmaz, ağır işlerde çalışamaz raporu alan işçilerin Ülker patronu tarafından durumlarına uygun iş verilmesinde azami gayret gösterdiği, ancak işçilerin bundan imtina ederek “Bizim tazminatlarımızı verin gidelim” dediğini ileri sürdü. Patronun “Bu nedenle tazminat ödenmesi kanunen söz konusu olamaz” demesi üzerine işçilerin işlerini savsakladığını savunan Yılmaz,  işvereni tazminat ödemeye zorlamak için sendika seçme hakkını amacı dışında kullandığını iddia etti. Yılmaz, DİSK/Gıda-İş’i de siyasi ve sendikal şov yapmakla itham etti.

‘İŞİNİZE GELMİYORSA ÇALIŞMAYIN’

Direnişteki işçilerden Yılmaz’a yanıt gecikmedi. İşten atılan işçiler adına konuşan Murat Topan “Öz Gıda-İş bizim buradaki sağlık sorunlarımızla, çalışma koşullarımızla, ücretlerimizle ilgilenmiyordu. Yıllardır toplu iş sözleşmesinde patronlarla anlaşıyorlar. Burada 12 yıl çalışan arkadaşımız 1100 TL alıyor” diye konuştu. Gece 12.5, gündüz ise 11.5 saat çalıştırıldıklarını anlatan Topan, şunları söyledi: “Robotlarla yarışamayacağımızı aşırı çalışmaktan bel fıtığı, boyun fıtığı gibi rahatsızlıklarımız olduğunu söylediğimiz zaman Öz Gıda-İş bizim sorunumuzla ilgilenmedi. Bize, ‘İşinize geliyorsa çalışın gelmiyorsa gidin burası Ülker’ dediler. Biz bunun üzerine sendika değiştirme kararı aldık. DİSK’e geçtiğimiz gün işten atıldık.”

İnsan Kaynakları Müdürü’nün üzerinde “İş yerinde ahlaki olmayan davranışlarda bulundum” yazılı kağıda imza atmadan tazminat ödemeyeceklerini söylediğini, bunun ses kaydının da kendilerinde olduğunu aktaran Topan, “Biz de işten ayrılmak istemediğimizi sorunumuzun sendikayla olduğunu ve sendikamızı değiştirdiğimizi söyledik. O gün bugündür işimizi geri almak için direniyoruz, bütün Ülker işçilerinin çalışma koşullarının düzeltilmesini istiyoruz” diye konuştu.

'ÜLKER İŞÇİSİNE DESTEK PANİK YARATTI'

DİSK/Gıda-İş Genel Sekreteri Seyit Aslan, Öz Gıda-İş’in işçilere ve sendikalarına yönelik karalamalarının gerçek olmadığını söyledi. Atılan işçileri hedef göstererek fabrikalarda yaşanan sorunların üstünün örtülmeye çalışıldığını ve bunun da patron Murat Ülker’in verdiği direktif sonucu yapıldığını dile getiren Aslan, şöyle devam etti: “20 yıllık işçinin asgari ücretin 1 lira üzerinde ücretle çalışması, 600 işçinin bel ve boyun fıtığı olması ve bunun çözümsüz bırakılması, 12 saat çalıştırılan işçilerin fazla çalıştığı 4 saatinin ücretinin fazla mesai yerine sosyal hak adı altında ödenmesi, işçilerin kendi delegelerini ve temsilcilerini seçememesi, fabrikadaki 3500 işçinin 1000 tanesinin sendikalı geri kalan 2500 işçinin taşeron işçi olarak çalıştırılması, sözleşmenin hemen ardından işçi atılması ve atılan işçilerin yenirden asgari ücretle işe başlatılması sorun değil mi? Ayrıca taşeron firmaların kimlere ait olduğunun da açığa çıkarılması gerekiyor.” dedi. Sağcısından solcusuna, 7’den 70’e herkesin Ülker işçilerine destek vermesinin panik yarattığını ifade eden Aslan, “Bu dönemde fabrikadaki mesailerin kaldırılması sonucu işçiler çıplak ücretle karşı karşıya kalmışlardır ve ellerinde ailelerini geçindirecek bir ücret kaldı. İçeride büyük bir tartışma var ve suçu dışarıdaki işçilere atarak kurtarmak istiyorlar” diye konuştu. İşçiler üzerindeki baskıya son verilmesini isteyen Aslan, Öz Gıda-İş’e hodri meydan diyerek “madem sorun yok, Ülker işçileri onları destekliyor işçinin referandum hakkını kullanmasının önünü açsınlar”dedi. (İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Hastane işçilerine destek ziyareti

SONRAKİ HABER

MİT’in Almanya sicili kabarıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...