19 Aralık 2014 15:16

Hema direnişine işçiler destek verdi sendikacılar uğramadı

Hema direnişine bölgedeki işçilerden, ailelerden ve GMİS şube yöneticilerinden destek gelirken, sendika genel merkez yöneticilerinin işçilerin yanına gelmemesi tepki çekti.

Paylaş

Vedat YALVAÇ
İstanbul

Zonguldak’ın Ereğli ilçesi Kandilli beldesindeki Hattat Holding’e bağlı Hema maden ocağında yaklaşık 500 madencinin, 60 arkadaşının işten çıkarılması üzerine üretimi durdurarak, yerin 700 metre altında başlattığı direniş sürüyor. Direnişe bölgedeki işçilerden, ailelerden ve GMİS şube yöneticilerinden destek gelirken, sendika genel merkez yöneticilerinin işçilerin yanına gelmemesi tepki çekti.

Beldedeki Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Armutçuk Müessese Müdürlüğü maden ocağında çalışan işçiler, dün sabah ocağa giderek eylem yapan işçilerle dayanışmada bulundu. Aileler de maden ocağı önünde toplanarak destek verdi. İşçiler, sendika merkez yöneticilerinin direnişe destek vermemesine tepki gösterirken, bu tepkilerini Hayat Televizyonu’na bağlanarak da dile getirdiler.

En fazla tepki gösterilen isimlerden olan GMİS Genel Başkanı Eyüp Alabaş’ın  “Az önce telefonla bağlanan madenci kardeşimiz (Dursun Altıntaş) sendikanın genel merkezi bize sahip çıkmıyor gibi bir yaklaşım içerisinde. Birinci bu arkadaşımız sendikamızın üyesi bir arkadaşımız değil. İşveren temsilciliğini kullanan teknikte çalışan bir arkadaşımız” dedi. Sendikanın belli organları olduğunu, genel başkanın bunun en tepesinde koordinasyonu sağladığını ileri süren Alabaş, şube yöneticisi ve işyeri temsilcilerinin görevlerini verdikleri yetki ve tüzükten doğan haklarıyla yaptıklarını söyledi. Alabaş, her türlü girişimi yaptıklarını ve bundan sonra da yapacaklarını ileri sürdü.

BİZİ BÖLMEYE ÇALIŞIYORLAR

Atılan işçilerden biri olan Şaban Okut, Alabaş’a şöyle tepki gösterdi: “Dursun abiyle ilgili söylenen sözler yanlış. Eyüp Alabaş’a geldiğimizde de biz bu adamı 2 gün burada görmedik. Hiçbir şekilde yanımızda olmadı. Hiçbir şekilde sahip çıkmadı. Biz adamı aradığımız zaman siz beni neden arayıp rahatsız ediyorsunuz ibarelerini kullandı.”

“Bunu kabul etmiyorsa da yüzleşiriz” diyen Okut, şöyle devam etti: “Sahip çıkmadıkları gibi bir de bizi burada bölmeye çalışıyorlar. Böyle keyfe keder konuşmasın. Biz burada bir birlik beraberlik içerisindeyiz. Ekmeğimizin derdindeyiz. Onların orada burada verdiklerin bir öğün yemek parasını biz burada bir ayda kazanmaya çalışıyoruz. Öyle konuşacağına gelecek burada açıklamalar yapsın.”

Okut, AKP Zonguldak Milletvekili Ercan Candan’a da şöyle seslendi: “Bize sahip çıkmamak için işinize gelmiyorsa bana oy vermezsiniz ibarelerini kullandı. Sen milletvekilisin halkı temsil ediyorsun. Sen bir şekilde mağduriyetin giderilmesine bakacaksın. Neden burada yok.”

SENDİKALI OLMAMAM İÇİN TÜZÜK DEĞİŞTİ

Eyüp Albaşa’ın ithamlarına açıklık getiren Dursun Altıntaş ise “Sendikalaşma sürecimiz başladığında ben sendika üyesi oldum. O dönem ben sendikaya gidip üye oldum. Aktif konuşmaya başladım. Aktif konuşmaya başlayınca işletme müdürü de sendika da rahatsız olmaya başladı. Bu sefer hem işletme müdürü sen servis sorumlususun sendika üyesi olamazsın dedi. Ben de işveren yakın bir kurumda değilim bu yüzden sendikaya üye olurum dedim. Bu yüzden de işletme müdür beni sorumlu teknik elamanlıktan ustalığa düşürdüler” dedi.

Sendika Genel Başkan Yardımcısının ve danışmanının kendisine, “Sen elektrik servisi sorumlususun ve işverene sormadığın için sendika üyesi olamazsın” dediğini ifade eden Altıntaş, “Ben de kendilerine işverene sorup da sendikaya üye mi olunur dedim. İki tarafında cephe alması üzerine ben de sendikadan istifa etmeye gittim. Sendika kitapçığını alıp Eyüp Alabaş’ın yanına istifa etmeye gittim. Eyüp Alabaş istifa etme bekle bir süre daha dedi. Ben de sözleşme kitapçığında bir sözleşme var. servis sorumluları sendika üyesi olamaz diye bir ibare var bundan haberin var mı dedim. Kendisinin imzaladığı kitapçık da böyle bir ibare olmadığını söyledi. Danışmanını çağırıp sorduğunda sonradan eklendiğini söyledi” diye konuştu. “Bunun İşverenle sendika anlaşarak benim üye olmam için sözleşme kitapçığına madde eklediler” diyen  Altıntaş, yaşananlara tepki gösterdi.

ÖNCEKİ HABER

Sosyal bütçe talebi!

SONRAKİ HABER

Hastane işçilerine destek ziyareti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...