19 Aralık 2014 11:35

19 Aralık Katliamı protesto edildi

19 Aralık katliamının 14'üncü yılı Ankara, İzmir ve İstanbul'da yapılan eylemlerle protesto edildi.

Paylaş

Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) İstanbul Şubesi, 19 Aralık 2000 yılında "Hayata Dönüş Operasyonu" adı altında Türkiye cezaevlerine yapılan eş zamanlı operasyonun yıl dönümü nedeniyle Çağlayan Adliyesi önünde basın açıklaması yaptı. "19 Aralık katliamının 14'üncü yılında gerçek sorumlular hala yargılanmadı" yazılı pankartının açıldığı açıklamada, "Devrimci tutsaklar onurumuzdur" sloganı atıldı.

'MEVCUT BİLANÇONUN 'HAYATA DÖNÜŞ' AMACI TAŞIMIYOR'

Açıklamayı ÇHD İstanbul Şube yöneticilerinden Avukat Güçlü Sevimli yaptı. 19 Aralık katliamında 28 siyasi tutuklu ve hükümlü ile 2 askerin yaşamını yitirdiğini söyleyen Sevimli, yine bu operasyonda 8 bin 335 asker, binlerce çevik kuvvet polisi ile gardiyanın görev aldığını ve 20 binin üzerinde gaz bombasının kullanıldığını hatırlattı. Operasyonun en şiddetli yürütüldüğü cezaevinin Bayrampaşa Cezaevi olduğunu ifade eden Sevimli, "Bayrampaşa Hapishanesi için verilen Adli Tıp bilirkişi raporuna göre, operasyon sırasında öldürücü dozun çok üzerinde gaz bombası kullanılmıştı. Bu hapishanede 6 kadın diri diri yanarak hayatını kaybetti" dedi. Sevimli, mevcut bilançonun "hayata dönüş" amacı taşımadığını vurguladı.

'GERÇEK SORUMLULAR HİÇBİR ZAMAN YARGILANMADI'

Katliamın üzerinden 10 yıl geçtikten sonra Bayrampaşa Cezaevi'ne düzenlenen operasyona ilişkin 39 er hakkında dava açıldığını belirten Sevimli, "Operasyonun komuta kademesinde yer alan gerçek sorumlular ise yargı denetimi dışında tutularak aklanmaya çalışıldı. Bu anlamıyla gerçek sorumlular hiçbir zaman yargılanmadı" diye konuştu. Bayrampaşa Cezaevi'ndeki operasyonda tutsaklara yönelik asıl fiili müdahaleyi gerçekleştiren Ankara Jandarma Komando Özel Asayiş Birliği askerleri hakkında yürütülen savcılık soruşturmasının bir an önce neticelendirilmesi ve askerler hakkında iddianame düzenlenmesi gerektiğini belirtti. ÇHD İstanbul Şubesi olarak sorumluların yargı önünde hesap vermesi için sonuna kadar mücadele edeceklerini dile getiren Sevimli, "Halk adaletsiz kalamaz, katliamın tüm sorumluları eninde sonunda halkın adaletine hesap vereceklerdir" dedi.

HUKUKÇULAR 19 ARALIK OPERASYONU’NU HATIRLATTI

19 Aralık 2000 tarihinde Türkiye’nin 20 ilinde cezaevi koşullarını protesto eden mahkûmlara askerlerce düzenlenen operasyonun üzerinden 14 yıl geçti. Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) Ankara Şubesi bugün, 19 Aralık operasyonlarını unutturmamak için Adalet Bakanlığı önünde basın açıklaması yaptı. Hukukçular “Katil devlet hesap verecek” sloganları atarak sorumluların cezalandırılmasını istedi.

Açıklamayı yapan ÇHD Ankara Şube Başkanı Murat Yılmaz 28 mahpusun operasyon kapsamında katledildiğini hatırlattı. Devletin bu operasyona “Hayat Dönüş Operasyonu” adını verdiğini belirten Yılmaz operasyonda birçok insanın diri diri yakıldığı, sakat bırakıldığı bir de üstüne “kamu malına zarar verme”, “isyan çıkarma” gibi iddialarla yüzlerce dava açıldığını söyledi. Bahanelerle mahkûmları F Tipi hücrelere işkence ederek kapattıklarını ifade eden Yılmaz, “ Amaçları devrimci mücadeleyi baskı altına almak ve susturmaktı. Bu zihniyet hâlâ F Tipi tecrit hücrelerinde sürüyor” diye konuştu. Yılmaz sorumluların cezalandırılması için mücadelelerinin devam edeceğini bildirdi.

19 ARALIK KATLİAMI İZMİR'DE DE PROTESTO EDİLDİ

İnsan Hakları Derneği (İHD), Çağdaş Hukukçular Derneği ve Özgürlükçü Hukukçular Derneği İzmir Şubeleri, 19 Aralık 2000'de "Hayata Dönüş" adı altında cezaevlerine yapılan operasyonları, Buca ve Kırıklar Cezaevleri'nde düzenledikleri basın açıklamaları ile protesto etti.

"19 Aralık'ı unutmadık, unutturmayacağız" yazılı pankartların açıldığı açıklamalarda, "İnsanlık onuru işkenceyi yenecek" "Devrimci tutsaklara özgürlük", "İçerde dışarıda hücreleri parçala" sloganları atıldı. Grup adına açıklamayı okuyan İHD İzmir Şube yöneticisi Caner Canlı, "Hayata dönüş" adı altında cezaevlerindeki açlık grevlerini bastırmak için düzenlenen operasyonda 28 tutsağın öldürüldüğü söyledi.

'UNUTMADIK UNUTMAYACAĞIZ'

Canlı'nın ardından konuşan ÇHD İzmir Şubesi üyesi Erdoğan Akdoğan, 14 yıldır katliamı unutmadıklarını ve hiç bir zaman unutmayacaklarını söyledi. Akdoğan, "Soma'da, Roboski'de, Ermenek'te, Gezi'de Kobane'de katliamların tanığı olduk" dedi.

Açıklama cezaevi kapısına bırakılan karanfillerle son buldu. (HABER MERKEZİ)

 

 

ÖNCEKİ HABER

Dünya medyası Akşam’ın hedefinde

SONRAKİ HABER

Bunlar da yırtık ayakkabı giyen babaların evlatları

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...