19 Aralık 2014 08:58

Çiller: 28 Şubat darbedir

28 Şubat davasında şikayetçi olan eski başbakan Tansu Çiller, ilkkez ifade verdi. Davanın görüldüğü Ankara 5. Ağır Ceza Mahkemesi'nin talimatı ile İstanbul Çağlayan Adliyesinde ifade veren Çiller, Talimat “28 Şubat bir darbedir. Klasik bir darbe değil. 1 günde olmamıştır. Bir süreçtir. O dönemde Medya ve sivil kişilerin olduğu bir darbe koalisyonu kuruldu" dedi.

Paylaş

İstanbul 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen talimat duruşmasına korumaları ile gelen dönemin Başbakanı Tansu Çiller hazır bulundu. Duruşmaya 28 Şubat davasının sanıklarından emekli Orgeneral Çetin Doğan'da katıldı. Sanık avukatlarının da hazır bulunduğu duruşmada, Tansu Çiller avukatı aracılığıyla mahkemeye 3 sayfadan oluşan yazılı ifadesini verdi. Sanık avukatlarının yönelttiği soruların çoğunu sunduğu yazılı ifadede bulunduğunu öne sürerek yanıtlamaktan kaçınan  Çiller, avukatlar tarafından yöneltilecek sorularında yazılı verilmesi halinde daha sonra yanıtlayacağını söyledi. İfadesinde28 Şubat süreçinde toplumda geniş kapsamda tahrikler ve olumsuzluklar yaratıldığını söyledi. 28 Şubat'ın  klasik anlamda bir darbe olmadığını söyleyen Çiller,  "Çünkü milli irade ile meclise yollanmış bir çoğunluk bir başka iradeye teslim edilen bir süreçte milli iradenin meclise yolladığı temsilcilerinin elinden alınmış ve azınlıkken çoğunluk yapılmış bir iradeye teslim edilmiştir” dedi.

Sanık avukatlarından Fethi Öztürk'ün yazılı ifadesinin de okunmasını talep etmesi üzerine 3 sayfalık ifade mahkeme başkanı tarafından okundu.

Yazılı ifade de Çiller, Başbakan Yardımcılığı ve Dışişleri Bakanlığı döneminde Refahyol hükümeti işbaşında olduğunu belirterek yazılı ifadesinde şunları belirtti. “İçişleri Bakanı Meral Akşener, Batı Çalışma grubu ile ilgili bilgileri bana getirdi. Bu bilgilerin milletten saklanmaması gerektiğini düşünerek bu belgeleri Prof. Dr. Necmettin Erbakan'a ilettim. Sonra bu belgeleri rahmetli Erbakan'a iletilmesinden sonra dönemin cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'e vermiş olduğunu, sayın Demirel'in de bu belgeleri üst rütbeli subaylarla paylaştığını öğrendim” dedi.

ALGI OPERASYONU YAPILDI

O dönemde kimi sivil toplum örgütleri kimi medya kuruluşlarının hükümeti düşürmek için DYP'nin parçalanmasına yönelik algı operasyonu yapıtığını  belirten Çiller, “Söz konusu algı operasyonu ile toplumda sürekli olarak şeriat gelecek korkusu , rejim değişecek baskısı yaratılıp yaygınlaştırılıyordu. Bunlar yapılırken hükümetin olumlu faaliyetleri, sağlanan başarılar görülmedi” denildi.

45 MİLLETVEKİLİNİ İSTİFASI SAĞLANDI

DYP milletvekillerini yönelik manevi baskıların arttırıldığı belirtilen yazılı ifadede, “Otellerde ikna odaları kuruldu. Milletvekilleri nezdinde korku yaratıldı.45 milletvekili m istifa etti"dedi.

BATI ÇALIŞMA GRUBUNU BİZ ORTAYA ÇIKARDIK

Batı çalışma grubu ile ilgili belgeleri ilk kez kendilerinin ortaya çıkardıkları belirtilen yazılı ifadede, “Hukuksuz olan bu yapıyı millete biz duyurduk. Batı çalışma grubu ile ilgili belgelere bu oluşumun öncelikle amacının DYP'nin çökertilmesi DYP liderinin yıpratılarak devrilmesi ve hükümetin düşürülmesi olduğu açıktır” denildi.

‘ANA HEDEF SEÇİLDİM’

Yazılı ifadesinde Çiller şunları belirtti: “28 Şubat darbe sürecinde Çiller siyaseten bitirilmek üzere ana hedef seçilmiş. DYP parçalanmış böylece Refahyol düşürülmüş, partiler kapatılmış, yasaklar konulmuş, hapis cezaları verilmiş ancak her darbede olduğu gibi en büyük bedel millete ödetilmiştir. Süreçte yine görülüyor ki yakın tarih yanlış yazılmıştır. Ancak milli birlik ve beraberliğe herşeyden çok ihtiyaç duyduğumuz bu dönemde ve sivil bir anayasanın yazılmasının zaruri olduğu bu süreçte sorumluluğu sadece Türk Silahlı Kuvvetlerine yüklemeden herkesimin kendi öz eleştirisini yaptığı bir ortamda yeni ayrışmalara ve hesaplaşmalara yol açmayan,. Tersine evrensel demokratik değerlerin asgari müştereklerinde birleştiren bir duruşla çıkartılacak dersler milletin siyasetten beklediği ve bizim gelecek nesillere olan borcumuzdur”  (İstanbul/EVRENSEL)

 

 

 

ÖNCEKİ HABER

ABD’nin IŞİD’le rehine pazarlığı

SONRAKİ HABER

2'nci Abdulhamit ‘in türbesi önünde Osmanlıca eylemi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...