19 Aralık 2014 08:46

ABD’nin IŞİD’le rehine pazarlığı

ABD’nin IŞİD’le ekim ayında yaptığı ve başarısızlıkla sonuçlanan rehine pazarlığı İngiliz gazetelerine manşet oldu. FBI’ın yürüttüğü sürecin ‘rehineyi kurtaracak’ tarafınının katılımcıları ise oldukça ilginç: Yakında vergi suçlarından cezaevine girecek olan, Usame Bin Ladin’in damadının ve Hamas üyelerinin avukatlığını yapan Stanley Cohen, Ürdün’de tutuklanan cihatçı İmam Makdisi, Kuveytli bir el Kaide üyesi ve IŞİD’in dini liderlerinden Bahreynli Türki el Binali!

Paylaş

İngiliz The Guardian gazetesi, ABD Federal Soruşturma Bürosu FBI’ın, IŞİD tarafından esir alınan, daha sonra da başı kesilerek öldürülen ABD’li ilkyardım görevlisi Abdurrahman (Peter) Kassig’i kurtarmak için başlatılan pazarlıkları desteklediğini yazdı.  

Habere göre, daha önce ABD mahkemelerinde Usame bin Ladin’in damadını ve Hamas üyelerini savunan Avukat Stanley Cohen, el Kaide ile bağlantılı iki cihat yanlısı imamla irtibata geçti. Bu imamlardan birisi, ünlü cihatçı İmam Ebu Muhammed el Makdisi’ydi. Cohen, Guantanamo Hapishanesinde de tutulmuş olan Kuveytli bir el Kaide militanı ile de bağlantıya geçti. Çihatçı militanın adı güvenlik gerekçesiyle yayınlanmadı. Öte yandan Avukat Stanley Cohen, vergi suçları nedeniyle ABD’de suçlu bulunmuş ve ocak ayında hakkında verilen 18 aylık hapis cezasını çekmek için cezaevine girecekti.

COHEN’E 24 BİN DOLAR HARCADILAR

Gazetenin haberinde FBI’ın, Cohen’in eylemlerini yakından takip ettiği ve Ortadoğu’da geçirdikleri 17 gün için Cohen ve Arapça tercümanına 24 bin dolar ödeme yapıldığı yazdı. Cohen, Ortadoğu’ya 13 Ekim’de uçakla geldi ve Ürdünlü yetkilerle Makdisi ve eski müridi bugün iise IŞİD’in dini liderlerinden olan Bahreynli Türki el Binali için bir protokol yaptı.

Haberde şu bilgiler verildi: Makdisi’nin IŞİD’i kamuoyu önünde eleştirmeyi bırakması örgüte vadedilecekti. Cohen, Ürdünlü yetkililerin yardımıyla Makdisi ile Türki el Binali arasındaki ilk görüşmeyi hazırlamaya koyuldu.

Makdisi’nin 26 Ekim’de Kassig’in serbest bırakılabileceğini söylediğinin belirtildiği haberde,  Ürdün’ün protokole uymadığı, Makdisi’yi cihat yanlısı söylemleri gerekçesiyle tutuklandığı ve böylece pazarlığın çöktüğü yazıldı. Makdisi, hâlâ  Ürdün’de tutuklu.

Rehine Kassing ise IŞİD tarafından infaz edildi. Rehin tutulduğu bir yıl içinde İslam’ı kabul ederek Abdurrahman ismini alan Kassig, IŞİD’in kafasını keserek öldürdüğü son Batılı rehineydi. IŞİD, Kassig’in öldürüldüğünü videoyu 16 Kasımda yayınlamıştı. (DIŞ HABERLER)

 

 

ÖNCEKİ HABER

17 Aralık’ta el konulan paralar faiziyle geri verilecek

SONRAKİ HABER

Çiller: 28 Şubat darbedir

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...