19 Aralık 2014 08:20

Yerin 700 metre altındaki işçi direnişi sürüyor

Zonguldak'ın Ereğli ilçesi Kandilli beldesindeki Hema maden ocağında çalışan yaklaşık 500 işçinin, 60 arkadaşlarının işten çıkarılması üzerine üretimi durdurarak dün sabah yer altında başlattığı eylem sürüyor. Beldedeki Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Armutçuk Müessese Müdürlüğü maden ocağında çalışan madenciler, bu sabah ocağa giderek eylem yapan işçilere destek verdi.

Paylaş

2005'te TTK'dan ihale ile kiraladığı sahada üretim yapan Hema Kömür İşletmeleri şirketi, ihale sözleşmesinde yer alan 12 milyon ton kömür rezervinin sahada bulunmaması, haritalarda yer almayan bölgedeki olası kömür rezervinin belirlenmesi ve hazırlanması için süre verilmemesi gibi nedenlerle işçi çıkarmaya başladı. Daha önce 29 işçinin işine son verildiği işletmede, dün de 60 madenci işten çıkarıldı.

YERİN 250 METRE ALTINDALAR

Bunun üzerine dün sabah vardiyasına gelen işçiler, üretimi durdurarak yerin 700 metre altında eylem başlattı. 16.00-24.00, 24.00-08.00 vardiyalarında çalışan işçilerin de katılmasıyla yer altında eylem yapan işçi sayısı 500'e ulaştı. Yemek ihtiyaçları Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) tarafından karşılanan işçilere dün aileleri de ocak önüne gelerek destek verdi. Aileler, akşam ise evlerine gitti.

TTK İŞÇİLERİNDEN DESTEK

TTK Armutçuk Müessese Müdürlüğü maden ocağında gece vardiyasından çıkan yaklaşık 150 işçi, sabah ocağa giderek madencilere destek verdi. İşçilerle birlikte işletmeye gelen GMİS Armutçuk Şube Başkanı İsa Mutlu, işletmede çalışan yaklaşık 800 personelden 500'ünün üretimde çalıştığını söyledi. İşçilerin, sorun çözülünceye kadar eylemlerini sürdürme kararında olduğunu ifade eden Mutlu, şöyle konuştu:

"Şirket ile TTK arasındaki uyuşmazlık nedeniyle 800 çalışanının işsiz kalma tehlikesi var. Şu anda yaklaşık 500 civarında madenci kardeşimiz kendisini ocağa kilitlemiş ve eylemlerini devam ettiriyor. Bizler TTK çalışanları olarak, bu kardeşlerimizin işsiz kalmasına, işlerinden atılıp aşsız kalmasına ve bu şekilde işveren ile devlet arasında pazarlık unsuru olarak kullanılmasına tepki göstermek için buradayız. Birbirimizin halinden ancak bizler anlarız. Özeli, kamusu aynı çatı altında birlikte mücadele edeceğimizi, birleşmekten ve birlikte mücadeleden geriye durmayacağımızı herkesin bilmesini istiyoruz."

'KİMSE BİZİ ARAMADI'

Dünden bu yana kimsenin kendilerini aramadığını, sorunun çözülmesi için bir adım atılmadığını vurgulayan Mutlu, "Ne olacağını biz de bilmiyoruz. Ancak bir adım atılmazsa, işçilere çalışmaya devam edeceklerine yönelik güvence verilmezse, arkadaşlarımız eylemlerinde kararlı görünüyor" dedi.

Yer altındaki işçilerin yemek ihtiyaçlarını sendika olarak dışarıdan sağlamaya çalıştıklarını belirten Mutlu, "Bu konuda şu ana kadar herhangi bir sıkıntı yaşamadık. Bundan sonra da süreç bu şekilde işlemeye devam edecek" diye konuştu.

TTK'da çalışan madenciler, yer altındaki arkadaşlarına bir süre alkışlarla destek verdikten sonra ocaktan ayrıldı.

GMİS: OCAK SONUNA KADAR 659 İŞÇİ ÇIKARILACAK

Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) Genel Başkanı Eyüp Alabaş, maden işçilerinin, 60 arkadaşlarının işten çıkarılması nedeniyle yer altında ocaktan çıkmama eylemi yaptıkları işletmenin, Ocak ayı sonuna kadar 659 işçiyi işten çıkarıp iş yerini tasfiye edeceğini Çalışma ve İş Kurumu Müdürlüğü'ne bildirdiğini açıkladı. Şirketin, Türkiye Taşkömürü Kurumu'ndan hazırlık işleri için ek süre talebinde bulunduğunu, bunun da gerçekleşmediğini ifade eden Alabaş, şöyle konuştu:

"Şirket yetkilileri, İş Kanunu'nun 29'uncu maddesi gereği, 30 Aralık 2014 tarihi sonuna kadar 497, 2015 Ocak sonuna kadar da 162 kişiyi işten çıkararak iş yerini tasfiye edeceğini tebliğ etti. Problemin çözülmemesi nedeniyle dün 60 kişinin işine son verildi. Maden işçileri, kendilerini ocağa kilitleyerek probleme çözüm bulunmasını istiyor. 'Biz üretmek, kazanmak ve kazandırmak istiyoruz' diyorlar."

SORUNUN ÇÖZÜMÜ SİYASİ

Bürokrasinin sorunu çözemediğini, problemin siyasi olduğunu, TTK Genel Müdürlüğü, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nın konudan bilgisi olduğunu ifade eden Alabaş, "Hükümetin, ilgili herkesin bilgisi var. Bu problemin çözümü siyasi bir karardır. Biz devletimizin maden işçisinin ölüsüne değil dirisine sahip çıkmasını bekleriz. Maden işçilerinin sorunlarını çözmelerini istiyoruz. Böyle bir süreçte işsiz kalmalarına kimsenin gönlü razı değil. Bu problemi de siyasi iradenin çözmesini bekliyoruz" dedi.

İşsizlik korkusunun ölüm korkusunun önüne geçtiğini vurgulayan Alabaş, "HEMA Kandilli İşletmesi, Ereğli'nin en büyük istihdam kaynağı. 6.5 aydır problemin çözümü adına adım atılamıyorsa burada hükümet adına, yönetenler adına, devlet adına söylenecek söz bulamıyorum. Maden işçileri canları, hayatları pahasına üretmek istiyorlar, kazandırmak ve kazanmak istiyorlar. Tek amaçları bu. Kışın yaklaştığı bu dönemde işsiz kalma korkusuyla yeraltına kendilerini kilitledile." diye konuştu. (DHA)

 

ÖNCEKİ HABER

KCK Yürütme Konseyi Eş Başkanı Cemil Bayık, Evrensel'e konuştu

SONRAKİ HABER

17 Aralık’ta el konulan paralar faiziyle geri verilecek

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...