19 Aralık 2014 05:21

Antik kent üstü AVM iptal edildi

MÖ 7. yüzyıla ait Mudanya’daki Myrelia Antik Kenti’nin üstüne AVM yapılmasına izin veren Bursa Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu kararı iptal edildi.

Paylaş

Sinem UĞURLU
İstanbul

MÖ 7. yüzyıla ait Mudanya’daki Myrelia Antik Kenti’nin üstüne AVM yapılmasına izin veren Bursa Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu kararı iptal edildi. Bölgede yaşayan vatandaşlar ve demokratik kitle örgütleri ise, AVM’nin yıkılarak antik kentin açığa çıkarılmasını bekliyor. 

ANTİK KENT ÜSTÜ AVM
Bursa’nın Mudanya ilçesinde Tesco Kipa Kitle Pazarlama Şirketi, 2012 yılında Myrelia Antik Kenti sınırları içinde bir süpermarket yapmaya başladı. Ancak yapım çalışmaları esnasında antik kente dair önemli yapı kalıntıları ortaya çıktı. 2010 yılında 3. Derece arkeolojik sit alanı ilan edilen bölgede ortaya çıkan 2700 yıllık tarihi kent kalıntılarına rağmen, Bursa Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Bölge Kurulu inşaatın devam etmesine karar verdi. 

MAHKEME İPTAL ETTİ
Mudanyalı vatandaşlar ve demokratik kitle örgütleri tarafından açılan davada Mudanya 1. İdare Mahkemesi, Koruma Kurulu’nun antik kenti imara açan bu kararını iptal etti. Mahkeme kararını, 6 Ağustos 2013’te hazırlanan bilirkişi raporuna dayandırdı. 
Bu raporda, alanın 3. derece değil 1. derece arkeolojik sit alanı olarak belirlenmesi gerektiği ve bu alanda yapılaşma haklarının kısıtlanmış olması gerekirken izin verildiği ifade edilmişti. 1. İdare Mahkemesi verdiği kararda, tarihi liman kentinde yapılaşmaya devam edilmesi yönünde Bursa Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu tarafından alınan kararı hukuka aykırı bulduğunu söyleyerek şu ifadelere yer verdi: “Alanın arkeolojik döneme ait kent kalıntılarının ve yerleşim alanlarının yer aldığı bir alan olduğu, alanın yapılaşmaya açılmaması gerekirken, inşaat yapımına izin verildiği ve Myrelia antik kenti arkeolojik bütününün tahrip edilmesine yol açacak şekilde yapılaşmaların olduğundan, anılan işlemin iptali gerektiği sonucuna varılmıştır.” 
Tarihi kent içindeki AVM, tamamlanarak hazır hale getirilmişti. Mudanyalı vatandaşlar ve demokratik kitle örgütleri ise, mahkeme kararının bir an önce uygulanarak, AVM’nin yıkılmasını, tarihi kentin açığa çıkarılmasını istiyor. 

BODRUM KATINDA ANTİK KENT
Bursa Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Bölge Kurulu, Myrelia kenti üzerine yapılan süpermarketin devam ettirilmesine karar verince, sondaj çalışmaları sırasında ortaya çıkan bulgu ve kalıntılar, süpermarketin bodrum katında camekana konulmuştu. 

KORUMAYAN KURULA CEZA İSTENDİ
Bursa Cumhuriyet Başsavcılığı, Myrelia Antik Kenti üstüne süpermarket yapılmasına izin veren Bursa Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu üyeleri hakkında kamu davası açılmasını ve görevi kötüye kullanmak suçundan da cezalandırılmalarını istemişti. 

ÖNCEKİ HABER

Kendi ellerinizle gözünüzü bağlamayın

SONRAKİ HABER

Akademisyenler: 3 yıllık sözleşme patronları rahatlattı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...