19 Aralık 2014 04:55

Kendi ellerinizle gözünüzü bağlamayın

‘Damdan düşen’ bir işçi, Kumtel işçilerine seslendi: Kayzen sitemi tam oturduğu zaman artık ayın verimli, başarılı personeli ayın verimsiz başarısız personeli listeleri de oluşturulacak.

Paylaş

Kamuda Çalışan Sendikalı Bir İşçi
Kayseri

Merhaba Kumtel işçileri. Ben 15 yıldır kamuya ait bir iş yerinde tornacı olarak çalışan kamu işçisiyim. Hafta sonu karşılaştığım Kumtel de çalışan bir arkadaşım, Emek Partisinin “KUMTEL’DE KAYZEN İŞÇİ ÖLDÜRÜR MÜ?” başlığı ile dağıttığı bir bildiriyi okumam için verdi. Bildiriyi elime alıp okumaya başladığım da 10 yıl önce kendi işyerimizde yaşadıklarımız ve o zamanki idarecilerin bizlere anlattığı süslü sözler aklıma geldi. Yok başka iş yeri yokmuş da ,yok kendimizi gösterecekmişiz de, yok sosyal faaliyetlermiş de, yok işyerleri bizimmiş de... Yani bildiride yazanların tamamı bizim işyerimizde de uygulanmak istendi ama foyası bir müddet sonra açığa çıktı. Sağ olsun duyarlı bir iki işçi arkadaş toplam kaliteyle ilgili buldukları her türlü makaleyi Kayzen’i, kendini geliştirme projesini bunun sonunda olabilecek tehlikeleri bizlere bıkmadan usanmadan anlattılar ve işçinin gönüllü katılımını yavaşlattılar. 

BOL SÜT VERSİN DİYE...
Bu sistemin birinci adımı işçinin işçi olduğu bilincini yok ederek işçi ile işvereni aynılaştırarak kafa karışıklığı yaratmaktır. O günlerde referans gazetesinden bir makale getirmişlerdi arkadaşlar. Makalede diyordu ki toplam kalite için “Artık şartlar değişti buna göre yöntem de değişmeli.” Tıpkı bir çiftçinin ineğinden bol süt alabilmek için yavrusunu ineğin yanına getirmesi ve yavrunun ineğin memesinden birkaç yudum süt içmesinin sağlanması, ineğin yavrusunu doyurmak içgüdüsüyle süt damarlarını açınca da sağacaksın. Aynı bunun gibi güzel bir iki söz söyleyeceksin. Ürettiği sütün yavrusu tarafından tüketildiği hissine kapılmasını sağlayacaksın ki sütü bol versin. Artık süt verimini korkutarak, dayakla artırma imkanı kalmadı diyordu. İşte kayzen sistemi de bu işin bir süreci olmaktadır. 

AMAÇ BİRLİĞİ BOZMAK
Değerli Kumtel işçileri, 
Bizler kendi uğraşlarımızla bazı şeyleri öğrenmiştik. Bakıyorum da Emek Partisi bu konuda sizleri bilinçlendirmek istiyor. Ne mutlu sizlere. Bilinçlenmediğiniz taktirde işverenler sizlerin arasındaki birliği bozacak sizleri bireyselleştirecek ve sizleri Mankurt gibi çalıştıracaktır. Yaklaşık on 15 yıldır sistem TV kanallarındaki yarışma programları ile işçileri hazırlamaktadır kim gitsin yarışmaları, zayıf halkanın dışlanması ve elenmesi, birbirlerinin arkasından sürekli dedikodunun körüklenmesinin altında tüm toplumu Kayzen’e, toplam kalite sistemine hazırlamaktır. Bu sistem önce ödüllerle,ikramiyelerle, halk oyunları, şiir yarışmaları, koro çalışmaları ile işçilerin kafasına girmekte, asıl işin üretim olmadığı gibi çarpık bir düşüncenin gelişmesi sağlanmakta, sendikalara gerek olmadığı düşüncesi geliştirilmekte... İşçilerin sisteme gönüllü katılımları sağlandıktan sonra ise artık iş işten geçmiş olmaktadır. 

DOKTORA BİLE GİDEMEZSİNİZ
Değerli işçi arkadaşlar bu sistem sizin gönüllü katılımınız olmadan başarılamaz kendi ellerinizle gözlerinizi bağlatmayın. Kayzen sitemi tam oturduğu zaman artık ayın verimli, başarılı personeli ayın verimsiz başarısız personeli listeleri de oluşturulacak. Kendi arkadaşınızın iş emrini feshini size yaptıracaklar. Ayda bir iki defa hastalanan ya da yakınlarından birini doktora götürmek için izin alan veya cenazesi nedeniyle çalışamayan arkadaşlarınız postasının, bandının, vardiyanın verimini düşürdüğü için o postanın, bandın, vardiyanın kazancını da düşürecek ve bu nedenle ailecek tanıştığınız kendi arkadaşınızla çalışmak istemeyeceksiniz. 
Ardından sizin bile çalışmak istemediğiniz işçiyi işverenler de çalıştırmayacaktır. Kıdem tazminatının fona devredilmesi ile birlikte işçi çıkartma daha kolaylaşacağı için hastalansanız da doktora gidemeyecek hiç bir nedenle izin isteyemeyeceksiniz. Çünkü bu durumda işsiz kalmanız an meselesi olacaktır.
Değerli Kumtel işçileri 
“Damdan düşen” bir işçi olarak sizlere yardımcı olmaya çalıştım, siz istemezseniz gönüllü katılımınız olmazsa Kayzen sistemi çalıştırılamaz. Çünkü işyerinin dışında evde yatakta hayatın her anında yapacağınız işi düşüneceğinizden bu da gönüllü olmanızı gerektirmektedir. Emek Partisinin dağıtmış olduğu bildiri gerçekten de çok doğru KUMTEL’DE KAYZEN İŞÇİ ÖLDÜRÜR.

ÖNCEKİ HABER

Boğaziçi Köprüsü'nde intihar girişimi

SONRAKİ HABER

Antik kent üstü AVM iptal edildi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...