18 Aralık 2014 14:37

Mahmud Abbas otoriterleşiyor mu?

Filistin’de Mahmud Abbas yönetiminin son 10 yıl içerisinde giderek daha da baskıcı bir yönetim anlayışı izlemesi tartışılıyor. Yapılan anketlere göre Filistinlilerin üçte ikisi Başbakan Abbas’ı eleştirmeye korkuyor. Abbas’ın son dönemlerde yaptığı açıklamalar bu iddiaları doğrular nitelikte.

Paylaş

Al Arabiya’nın haberine göre, Abbas geçen ay Batı Şeria’daki en büyük işçi sendikasını yasa dışı ilan etti ve sendikanın iki liderinin tutuklanması için emir verdi. Geçtiğimiz haftalarda Abbas’ın iki sendikacıyı bir haftalığına hapse atması tartışma yarattı. Bu kararın ardından daha fazla hak talep eden grevler başladı. Abbas’ın tutuklattığı sendikacılardan biri olan Bassam Zakarneh, “Beni tutukladılar, çünkü hükümetin karşısında yer alan kimseyi karşılarında istemiyorlar” yorumunda bulundu.

Yüzde 35 oy desteği ile Abbas, Birleşik Arap Emirlikleri yönetiminde yer alan Mohammed Dahlan ve Salam Fayyad gibi kendisine politik tehdit olarak gördüğü isimlere saldırabiliyor.

Filistin Araştırma Merkezinin Batı Şeria’da 1270 kişiyle yaptığı araştırmaya göre katılımcıların yüzde 66’sı Abbası eleştirmeye hakları olmadıklarını düşünüyor. Ayrıca yine yapılan son araştırmalara göre Filistinlilerin yüzde 80’i kayırmacılığın yüksek olduğunu ve rüşvetin yayınlaştığına inanıyor.

Abbas’ın desteği geçtiğimiz seçimlere oranla yüzde 50’den 35’e düşmüş durumda. Sendikacı Shikaki bu durumun bir nedeni olarak sendikalara yönelik baskı” olabileceğini söylüyor.

Mahmud Abbas aynı zamanda medyaya yönelik müdahalelerde bulunuyor.

FİLİSTİN TASARISI BM’YE SUNULDU

Ürdün tarafından hazırlanan ve İsrail’in 1967 yılında işgal ettiği Filistin topraklarından 2 yıl içerisinde geri çekilmesini ön gören yasa tasarısı önceki gün Birleşmiş Milletler Genel Kuruluna sunuldu. Taslağın ne zaman oylanacağı ise netlik kazanmadı. İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu, ‘Filistin taslağına’ tepki gösteriyor. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Küba’nın diplomasi zaferi

SONRAKİ HABER

Boko Haram yine katletti!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...