18 Aralık 2014 14:31

Küba’nın diplomasi zaferi

Obama ve Castro, eş zamanlı olarak kameraların karşısına geçti ve diplomatik görüşmelere başlayacaklarını açıkladı.

Paylaş

ABD ve Küba, 53 yıldan uzun süredir kopuk olan diplomatik ilişkilerini normalleştirmek için tarihi olarak adlandırılan bir adım attı. ABD Başkanı Obama, Küba’ya uygulanan ticari ambargonun ‘gereksiz’ olduğunu kabul etti. ABD’lilerin Küba’ya gidişinin kolaylaştıracak önlemler açıklandı. ABD’nin Küba’nın başkenti Havana’da büyükelçilik açması için Dışişleri Bakanlığına talimat verildi.

YILLARDIR ABD’YE DİRENİYORDU

53 yıldır ABD saldırılarının, casusluk faaliyetlerinin, suikast girişimlerinin hatta 1961 Domuzlar Körfezi saldırısı gibi işgal saldırılarının hedefinde olan Küba, 53 yıl sonra diplomasi zaferi kazanmış oldu.
Öte yandan Küba Hükümeti, 2009 yılında gizli bir elektronik ağ kurmaya çalıştığı gerekçesiyle tutukladığı ABD Vatandaşı Alan Gross’u bırakırken, ABD de, 1998 yılından beri casusluk iddiasıyla cezaevinde tutulan 5 Kübalı’dan hâlâ hapiste tutulan son 3’ünü serbest bıraktı.

OBAMA’DAN AMBARGO İTİRAFI

ABD ve Küba, diplomatik ilişkilerini normalleştirmek için görüşmelere başlayacaklarını açıkladı. ABD Başkanı Obama ve Küba Devlet Başkanı Castro, önceki gün aynı saatlerde Washington ve Havana’da kameraların karşısına geçti ve gelişmelerle ilgili bilgi verdi.

Kübalılara seslenen Devlet Başkanı Raul Castro “Farklılıklarımıza rağmen medeni biçimde birlikte yaşamayı öğrenmemiz gerekiyor” dedi. Obama da, ülkesinin Küba’ya yönelik uyguladığı ambargonun “gereksiz kısıtlamalar” olduğunu söyledi ve “İzolasyon hiç bir işe yaramıyor” dedi. Kübalılara ise “Hepimiz Amerikalıyız” diye seslenen Obama, Küba’da büyükelçilik açmak istediklerini belirtti.

Önemli bir istihbarat ajanı olduğunu belirttiği Alan Gross’un serbest bırakılması karşısındaki memnuniyetini dile getirdi.

Bu arada açıklamalar öncesinde iki liderin salı günü bir saati aşan bir telefon görüşmesi yaptığı da öğrenildi. Bu görüşme 1959 Küba Devriminden bu yana iki ülke liderinin kurduğu ilk doğrudan temas olarak kayda geçti.

Öte yandan ABD’de Küba’ya uygulanan ambargolar konusunda yapılacak herhangi bir değişiklik için Kongrenin onayı gerekiyor. Obama, ABD Kongresiyle birlikte çalışacağını belirtti, Küba’nın ‘terörizme sponsor ülkeler’ listesinden çıkartılmasının yeniden düşünülmesi için Dışişleri Bakanı John Kerry’e talimat verdiğini de ekledi.

ABD, 53 YILDIR KÜBA’YLA UĞRAŞIYOR

ABD ile Küba’nın ilişkileri, 1959 yılında Fidel Castro ve Che Guevera liderliğinde gerçekleşen Küba Devriminin ardından 1961 yılında sona erdi. ABD’nin Küba’ya 1960 yılından bu yana Küba ekonomisini çökertmek için ticaret ambargosu uyguluyor. Küba çok defa ambarganun kaldırılması için Birleşmiş Milletlere başvuruda bulundu. BM ambargo defalarca ‘kınaması’na rağmen sonuç değişmedi.
ABD 1961 yılında, Başkan John F. Kennedy döneminde, Domuzlar Körfezinden Küba’yı işgal etmek, ve Fidel Castro iktidarına son vermek için askeri operasyon düzenledi. Ancak Küba ordusu işgali engellemeyi başardı. Yine eski Devlet Başkanı Fidel Castro’ya yönelik onlarca kez başarısız suikast girişiminde bulunuldu. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

IŞİD-Türkiye ilişkisi soruşturulmalı

SONRAKİ HABER

Mahmud Abbas otoriterleşiyor mu?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...