18 Aralık 2014 14:08

‘Hükümet koridoru Kobanê halkına değil, IŞİD’e açıyor’

Halkların Demokratik Kongresi (HDK) İnsan Hakları ve Adalet Komisyonu Üyesi Akın Birdal, 24 bini kadın, 6 bini 0-3 arası çocuklardan oluşan 50 bine yakın Kobanêlinin göç etmek zorunda kaldığı Suruç’a gelerek çadır kentlerde incelemelerde bulundu.

Paylaş

Hazırlayacağı raporu HDK Daimi Barış ve Demokrasi Koordinasyonuna sunacağını söyleyen Birdal, “İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi’nin 14. maddesinde zulüm altında olan herkesin sığınma hakkı olduğu belirtilir. Fakat bu hakkın bölgede nasıl kullandırıldığını utançla izledik” dedi. Maraş’tan atılan Kobanêlileri hatırlatan Birdal, “Maraş Valisinin keyfi tutumu insanlık için utançtır” dedi.

Suruç’taki binlerce Kobanêlinin en önemli sorunlarının başında çocukların ana dillerinde eğitim ve sağlık sorunu olduğunu söyleyen Birdal, “Hava koşulları sertleşiyor. İlaç, beslenme sıkıntısı var. Kuru yiyeceklere, kahvaltılık malzemelere çok ihtiyaç var. Arkadaşlarımız imkanları ile ana dilinde eğitim sağlamaya çalışıyor. 6. bir kampın kurulması söz konusu fakat devletin buna izin vermeme durumu var. Devlet 30 bin kişilik kamp kuracağını ve tüm Kobanêlileri oraya toplayıp Arapça ve Türkçe eğitim vereceğini ifade ediyor. Kürt halkı ile barışacaksanız, bunun Kobanêlisi, Iraklısı ayrımı olmaz” dedi. Kobanê’ye yardım koridor açılmamasını da eleştiren Birdal, “Biz insani koridor derken, Türkiye’nin IŞİD’e her türlü lojistik desteği sağladığına dair çok önemli duyumlar ve tespitler var” dedi. (Urfa/DİHA)

ÖNCEKİ HABER

Kayseri Milenyum Metal’de iş kazası

SONRAKİ HABER

Kültür Bakanı’ndan Üstün Akmen'e tazminat davası

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...