18 Aralık 2014 07:18

Türkiye, erişim engellemede açık ara önde

Twitter Şeffaflık Raporu'nun Türkçesi yayınlandı. Rapora göre, 2014’ün ilk altı ayında Türkiye 54 ülke arasında en fazla içerik kaldırma talebiyle açık ara önde bulunuyor.

Paylaş

İlk kez Temmuz 2012 tarihinde yayınlanan ve yılda iki defa açıklanan Twitter şeffaflık raporunun Türkçesi yayınlandı. 1 Ocak - 30 Haziran 2014 tarihlerini kapsayan rapor üç başlığa ayrılıyor:

* Bilgi talepleri (Hesap bilgileri için gelen hükümet talepleri, kaldırma talepleri)
* İçerik kaldırılmasıyla ilgili gelen hükümet talepleri
* Telif hakkı uyarıları (DMCA kaldırma ve karşıt uyarıları).

Türkiye, 121 istek ile Twitter’dan en çok içerik kaldırılmasını talep eden ülke konumunda. Mahkeme kararı ile içeriği kaldırılanlar arasında da Türkiye 65 içerikle yine liste başı. Raporda ayrıca Türkiye’de 17 hesap ve 183 tweetin erişime engellendiği yazıyor. İçerik engellemede ikinci sırada 107 taleple Fransa yer alırken, onu 32 taleple Rusya izliyor. Listede Pakistan, Hindistan gibi ülkeler Türkiye’den çok daha iyi konumda. Örneğin Pakistan  Twitter’dan sadece 12 içerik kaldırılma talebinde bulunmuş.

KALDIRMA TALEBİ ARTIYOR

Twitter, dünya genelinde, 2014’ün ilk yarısında, bir önceki rapor dönemine göre, yüzde 14 daha fazla kaldırma talebi aldıklarını, toplamda 25 hesabın ve 224 tweetin erişime engellendiğini açıkladı. Dünya genelinde ise, 25 hesap ve 251 tweetin çeşitli ülkelerde erişime engellendiğini duyurdu.

Twitter, kaldırma talepleriyle ilgili “Veriler, lke Engelli İçerik (CWC) aracımızı kullandığımız tüm durumları kapsamaktadır. Son altı ayda, üç yeni ülkeden gelen taleplerle birlikte, taleplerin sayısındaki artışın devam ettiğini gördük. Söz konusu üç yeni ülke Kolombiya, Kıbrıs ve Norveç olup, taleplerin hiçbiri kaldırma ile sonuçlanmamıştır. Altı yeni ülkede (Fransa, Japonya, Hollanda, Rusya, Türkiye ve Birleşik Krallık) erişime engellenmiş olan içerikle birlikte, toplam erişime engelleme sayısı da artış gösterdi.” ifadelerini kullandı.

Twitter son raporun açıklanmasından sonra, 8 yeni ülkeden sorgu aldıklarını ve Şeffaflık Raporu’nun başlangıcından bu yana da sorgu aldıkları toplam ülke sayısının 54’e ulaştığını aktardı.

Twitter, Türkiye ile ilgili de şu notu düştü: “Türkiye’de, Twitter’dan kişisel hakların ihlali ve sivil vatandaş ile devlet memurlarına hakarete ilişkin içeriği kaldırmasını isteyen 60’ın üzerinde mahkeme kararı aldık.”

24 HESABIN BİLGİLERİ İSTENDİ

Hesap bilgileri başlığında ise liste başında 1257 istek talebi ile ABD var. Onu 192 taleple Japonya izliyor. Türkiye ise 24 taleple 8. sırada. Rapora giren 54 ülkeden gelen toplam resmi bilgi talebi 2058'e ulaşmış durumda. Bu sayı 2013'ün aynı döneminde 1157 iken, 2013'ün ikinci yarısında 1410'a yükselmişti.

ERDOĞAN, 'TWİTTER MİWİTTER' DEMİŞTİ

Raporun yer aldığı tarihler arasında, Türkiye’de dönemin başbakanı Tayyip Erdoğan'ın “'Twitter, miwitter hepsinin kökünü kazıyacağız” demesinin ardından Twitter'a erişim engellenmişti. Bu engellemenin ardından Twitter’ın 2 numaralı yöneticisi Colin Crowell başkanlığında bir heyet, temaslarda bulunmak üzere BTK ve TİB yetkilileriyle görüşmek için Türkiye’ye gelmişti Sonrasında, “buzlama" yöntemiyle, yani içeriğin o ülkeden görüntülenmesinin engellenmesi konusunda anlaşılmış ve Red Hack, Fuat Avni, hesapları ile yolsuzluk ve rüşvet iddiaları üzerinden ses kayıtlarını paylaşan “bascalan” ve “haramzadeler” adlı hesaplar buzlanmıştı. (MEDYA SERVİSİ)

 

 

ÖNCEKİ HABER

FİFA’da Rusya ve Katar istifası

SONRAKİ HABER

Irkçılar Maraş katliamını kutlamaya hazırlanıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...