18 Aralık 2014 06:34

700 metre yerin altında işçi direnişi

Zonguldak, Armutçuk'ta Hattat Holdinge bağlı Hema madeninde 60 işçinin daha işten atılması üzerine, madenciler yerin 700 metre altında direnişe başladı. Madenin işletilmesi, işten atmaların durdurulması ve atılan işçilerin geri alınmasını isteyen işçiler, talepleri karşılanana kadar yeryüzüne çıkmayacaklarını söylerken, aileleri de işçilere yer yüzünden destek verdi.

Paylaş

Daha önce de 18 işçiyi işten atan Hema patronu, İŞKUR’a toplam 489 işçiyi işten atacağını bildirdi. Aylardır işten çıkarılacaklarını düşünerek madene inen işçiler, kaygılı ve tedirgindi. Hema Maden işletmesinin rödovans süresinin dolması üzerine TTK’den ek süre istedi. Bu ek sürenin verilmemesi üzerine patron 60 işçiyi daha kapı önüne koydu. 800 işçinin çalıştığı madendeki işçiler de işten atma üzerine yerin 700 metre altına inerek direnişe geçti. İşçiler “Atılan işçiler geri alınsın. Madeni ya Hattat işletsin, ya da TTK devralıp işletsin” taleplerini dile getirdi. Madenciler, bu talepleri karşılanana kadar yeryüzüne çıkmayacaklarını söylerken, işçilerin anne, babaları, eş ve çocukları da maden girişinde toplandı.

Gazetemize konuşan işçilerden Dursun Altıntaş, “6 aydır bu tedirginliği yaşıyoruz. Bu öfkeye dönüşmüş durumda. Bugüne kadar tüm demokratik eylemleri yaptık. Zonguldak merkeze yürüdük kimse muhatap olmadı. Ankara’ya yürümek istedik sendika engel oldu. Hükümet olumlu ya da olumsuz hiçbir adım atmadı” diye konuştu. İşçilerin demokratik olan tüm eylemleri yaptığını belirten Altıntaş, “Yapacağımız başka bir şey kalmadığını düşününce en güvendiğimiz ve sığındığımız yer olan ocağa kendimizi kapattık. Sorun çözülünceye kadar da çıkmayı düşünmüyoruz” dedi.

HÜKÜMET HİÇBİR ŞEY YAPMIYOR

“Burada iki patronla karşı karşıyayız” diyen Altıntaş, büyük patronun devlet, küçük patronun Hattat Holding olduğunu ifade etti. “Büyük patronun” sorunun çözümü için hiçbir şey yapmadığını dile getiren Altıntaş, “Küçük patron Hattat, net konuşuyor. Ben bu işi para kazanmak için giriyorum diyor. Ancak para kazanmadığım sürece bu işi yapmam diyor. Devletin burada 2 şey söylemesi lazım; birincisi biz sizinle anlaşamayız biz çalıştıracağız. İkinci olarak da biz sizinle anlaşırız ancak bu şartlarla anlaşırız. İki konuda da net olarak bize söylenen bir şey yok” dedi. (Zonguldak/EVRENSEL)

 

ÖNCEKİ HABER

İşçi servisi devrildi: 18 yaralı

SONRAKİ HABER

Avrupa Parlamentosu, acil gündemle Türkiye'yi görüştü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...