18 Aralık 2014 01:00

Kaygılıyım!

Merhaba Evrensel okurları, size kısaca Kürt olmamdan kaynaklı yaşadığım sıkıntıları anlatacağım. Diyarbakırlıyım 1993 tarihinde köyümüz yakıldı, bu vesileyle köyü boşalttılar.

Paylaş

Haşim DOĞU*

Merhaba Evrensel okurları, size kısaca Kürt olmamdan kaynaklı yaşadığım sıkıntıları anlatacağım. Diyarbakırlıyım 1993 tarihinde  köyümüz yakıldı, bu vesileyle köyü boşalttılar. Köy yakılınca Bismil'e yerleştik yaklaşık, yaklaşık 6 sene orada yaşamaya çalıştık. O süreçte köye girişler yasaklandı, tarlalarımızı ekip biçmemiz dahil engelleniyordu. Bu durum ekonomik sıkıntıları da beraberinde getirdi. Yasaklar beraberinde tutuklamaları, işkenceleri ve acıları da getirdi. Babamı tutukladılar, tutuklama sürecinde bilgi alamıyorduk, faili meçhule götürecekler diye aklımızdan geçiyordu, aklımızdan geçen olmamıştı ancak işkenceden geçirilmişti, tanınmaz haldeydi.
1998 yılında İstanbul’a yerleştim, parklarda kaldım, değişik iş kollarında çalıştım ayakta durmaya çalıştım. Daha sonra kendi alanım olan elektrik işlerine başladım, fabrikalarda çalıştım. Yıllar ilerledikçe köyümüzle de bağlarımız iyice kopmaya başladı, tarlalarımızı sattık. Birlikte oynayıp, birlikte büyüdüğümüz arkadaşlarımız devlet tarafından katledildi.
6 sene sonra bir evlilik yaptım. Bir yandan çalışmaya devam ediyordum o yıllarda çalıştığım yerlerde Kürt olduğumdan kaynaklı ayrımcılığa uğruyordum, birkaç fabrikada ise işe alınmadım. Bu ayrımcılık bitmiş değil, gelinen süreçte ise yaşadıklarımız tekrar tazelendi. Düne göre ekonomik durumum daha iyi çünkü 11 kardeşiz ve hepimiz çalışıyoruz. Ama kaygılıyım! Esenyurt’ta yaşanan Kobanê eylemleri, bu eylemlerden sonra Kürt esnaflar teşhir edildi, hedef gösterildi.Kuruyemiş dükkanı işletiyorum, Kobanê eylemlerinde Kürt esnafların işyerlerinin adresleri internet sitelerinde yayınlandı. En ufak olayda bizi baskı altına alıyorlar. Şengal ile yardım kampanyası başlatmıştık esnaflar olarak bununda bir afişini yaptırarak dükkanlarımıza astık bu aslında başlangıç oldu. Hiçbir kurum veya siyasi partiye bağlı olarak yapmadık tamamen insani görev olarak bunu başlattık. Kobanê eylemlerinden sonra camı kırılan esnaflar bizlerin adını vererek kitleyi bizim yönlendirdiğimizi belirterek bizi hedef haline getirdiler. Bunun açıklamasını da şöyle yapıyorlar: “Bizim camlar kırılırken neden sizin camlarda bir şey yok.”Gelinen süreçte bizim korkumuz cam çerçeve kıranlardan değil, sokağa çıkıp insana kıyan çetelerdendir. Bu olaylardan sonra dükkanları kapatılan Kürt esnaflar oldu. Emniyete girip çıkan bir esnaf bana seni alacaklar buradan git diyor. Her gün dükkana değişik kişiler gelip gitmeye başladı. Sivil polis olduğunu düşündüğüm biri dükkanı terk etmemi söyledi. 2 çocuğum var, aileme de ben bakıyorum , köyümüze de dönemiyoruz… Kaygılıyım!

*İstanbul Esenyurt’tan Esnaf

ÖNCEKİ HABER

Direnişi kırmak için gönüllü çıkış

SONRAKİ HABER

Adaletten yoksun bir düzenle karşı karşıyayız

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...