17 Aralık 2014 16:47

Pakistan’da büyük yas

Pakistan’ın kuzeybatısındaki Peşaver kentinde dün sabah, ordunun yönettiği bir okulu basan Taliban militanlarının 132’si çocuk en az 141 kişiyi katletmesinin ardından ülke yasta.

Paylaş

Pakistan’ın kuzeybatısındaki Peşaver kentinde dün sabah, ordunun yönettiği bir okulu basan Taliban militanlarının 132’si çocuk en az 141 kişiyi katletmesinin ardından ülke yasta.

Hayatını kaybedenler, bugün toprağa verilmeye başlandı. Yaralı çocukların ailelerinin hastanelerin önünde bekleyişi ise gün boyu sürdü. “Çocuklarımızın dökülen her damla kanının intikamını alacağız” diyen Pakistan Başbakanı Navaz Şerif üç günlük yas ilan etti. Şerif, terör suçlarında uygulanan idam cezasının infazının ertelenmesi kararını da iptal etti. Pakistan ordusu ise bölgedeki Taliban militanlara yönelik saldırılar düzenledi.

Saldırı, Taliban'ın Pakistan'da şimdiye dek düzenlediği en ölümcül saldırı. 8 saat süren okul baskınına, Afganistan’daki Taliban’dan da kınama geldiği öğrenildi.

BBC’nin haberine göre Pakistan ordusu saldırının, bomba düzenekli yelekler giymiş yedi militan tarafından yapıldığını ve saldırganların tel örgüyü keserek okula girdiklerini açıkladı.

Militanların ilk olarak öğrencilerin sınava girmekte olduğu konferans salonuna saldırdıkları, ardından sınıf sınıf gezerek kurban aradıkları ileri sürüldü. Ordu personelinin çocuklarının devam ettiği okuldaki en büyük öğrenciler 16 yaşındaydı. Katliam sırasında okulda yaklaşık 500 öğrenci vardı. 7 militanın askerler tarafından öldürüldüğü saldırıda, 125 kişi de yaralandı.

DÜNYANIN TEPKİSİNİ TOPLADI

Katliama dünyanın tepkisi de büyük oldu. ABD Başkanı Barack Obama, “ABD olarak Pakistan halkının yanındayız, bölgede barış ve istikrarı sağlamaya çalışan Pakistan hükümetini terörizm ve aşırılıkla olan mücadelesini sürdüreceğiz” dedi.

Türkiye’de ise Dışişleri Bakanlığı, bir açıklama yayımlayarak, “Türkiye, kardeş Pakistan’ın terörizmle mücadelesine desteğini, Pakistan Hükümeti ve halkıyla dayanışmasını kararlılıkla sürdürecektir” dedi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da, Pakistan  Cumhurbaşkanı Memnun Hüseyin ve Başbakan Navaz Şerif'i telefonla arayarak üzüntülerini ifade etti. (DIŞ HABERLER)

 

ÖNCEKİ HABER

‘Hırsız var’ diyene gözaltı, darp, engel

SONRAKİ HABER

Pakistan’ın korkunç denklemi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...