|
|
|
|
|
|
07/10/2008
GSS muayene katkı payını da artırdı
GSS uygulamaları tartışmalar eşliğinde başladı. Yayınlanan tebliğ ile hastadan alınan katkı payı artırıldı 1 Ekim’de yürürlüğe giren Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası ile eczanelere ödenen muayene ücretlerinde de artış meydana geldi.
Yeni yasa, özellikle katkı paylarının yüzde 100 ile yüzde 300 arasında değişen oranlarda artırılması çeşitli sosyal kesimlerde rahatsızlık yarattı.
2008 Sağlık Uygulama Tebliği’ne göre, ikinci basamak resmi sağlık kurumlarında yani devlet hastanelerinde muayene olunduğunda katkı payı olarak 3 YTL, eğitim ve araştırma hastanelerinde muayene olunduğunda 4 YTL, üniversite hastanelerinde ise 6 YTL eczanelere ödenecek. Özel hastanede muayene olunduysa bu rakam 10 YTL’ye çıkacak. Yani hasta ilaç parası dışında hastaneye 10 YTL’ye varan muayene ücreti ödeyecek.
Sendikalar, Odalar ve birçok parti tarafından çıkarılması eleştirilen ve geri çekilmesi için iş durdurma eylemleri yapılan yasa 1 Ekim’de yürürlüğe girdi. Çıkarılma aşamasında yoğun tepkiler alan yasa şimdi uygulamalarıyla da tartışma yaratıyor.
İlaç parası + 10 YTL
2008 yılı Sağlık Uygulama Tebliği ile birlikte eczanelerde ilaç parası dışında daha önce 2 YTL olarak alınan muayene ücretleri yükseldi. Tebliğe göre birinci basamak resmi sağlık kuruluşlarında yani sağlık ocaklarında yapılan muayene ile aile hekimliği uygulamasına geçilen illerde aile hekimi muayenelerinden katılım payı alınmayacak. Ancak devlet, üniversite ve özel hastanelerde muayene olan hastalar eczanelere gittiği zaman ilaç parası dışında 10 YTL’ye kadar muayene ücreti de ödeyecek. 2008 yılı Sağlık Uygulama Tebliği’ne göre hasta eczaneye, ikinci basamak resmi sağlık kurumlarında yani devlet hastanelerinde muayene olduysa 3 YTL, eğitim ve araştırma hastanelerinde muayene olduysa 4 YTL, üniversite hastanelerinde muayene olduysa 6 YTL ödeyecek. Özel sağlık kurum ve kuruluşlarında muayene olan hastalar ise ilaç parası + 10 YTL muayene ücreti ödeyecek.
Hasta 5 YTL’lik ilaç için 11 YTL ödeyecek
Uygulama 10 YTL’nin altında ilaç alacak hastaları da mağdur edecek. Örneğin; özel hastaneye giderek muayene olan ve reçetesine 5 YTL’lik ilaç yazılan bir hastadan yüzde 20 katılım payı olarak 1 YTL artı 10 YTL de muayene ücreti alınacak. Böylece hastanın 5 YTL ile alabileceği ilaçlar için 11 YTL ödemesi gerekecek.
Hastalarla eczacılar karşı karşıya getiriliyor
Tüm Eczacı İşverenler Sendikası Genel Başkanı Ecz. Nurten Saydan, yaptığı açıklamada bu uygulamanın hastalarla eczacıları karşı karşıya getirdiğini belirterek, “Biz eczacılar devletin muayene ücreti tahsildarı değiliz. Artık sabrımız kalmadı. Hastalarla eczacılar karşı karşıya getiriliyor. Hem eczacı hem de vatandaş ciddi bir biçimde mağdur ediliyor” dedi.
Öte yandan muayene ücretine karşılık hastalarına fiş kesemediklerini ifade eden Saydan, “Bir taraftan hastalardan muayene ücreti alınmayacak derken diğer taraftan eczaneler aracılığıyla oldukça yüksek rakamlarda muayene ücreti alınması meslektaşlarımızla hastaları karşı karşıya getirmektedir. Söz konusu tebliğde derhal bir düzenleme yapılarak, muayene ücretinin tahsildarlığı bizim üzerimizden alınmalı, ücretler aşağıya çekilerek hastalarımızın da mağduriyeti giderilmelidir” dedi. (Ankara/ANKA) | |
|
|
|
|
|