evrensel.net
PAYLAŞ

Melih Gökçek kimdir?

DETAYLAR
Fotoğraf: DHA
AŞAĞI KAYDIR

Eski Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek kimdir? Melih Gökçek belediye başkanlığında neler yapmıştır? Melih Gökçek neden istifa etti?

Ankara’yı 1994’ten 2017 yılına kadar yöneten İbrahim Melih Gökçek 1948 yılında Urfa’da dünyaya geldi.

Babası Avukat Ahmet Gökçek, Adalet Partisi Gaziantep il başkanı olan Melih Gökçek; ilk, orta ve lise öğrenimini Antep’te tamamlayıp, Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesini kazandı. Bu nedenle 1967 yılından itibaren Ankara'da yaşamaya başladı.

Gazi Üniversitesi Gazetecilik Yüksek Okulunu bitiren Gökçek gazeteciliğe yerel Gaziantep Haber gazetesinde başladı. Parlamento muhabirliği yapan Gökçek, askerliğine başlamadan önce Çalışma Bakanlığında Özel Kalem Müdür Yardımcılığı yaptı.

25 Mart 1984’te Anavatan Partisiyle girdiği seçimde (ANAP) Keçiören Belediye Başkanlığını kazandı. 1989’da ikinci defa Keçiören Belediye Başkanlığı görevine aday oldu ancak seçimi kazanamadı. 1991’de ANAP’tan istifa ederek Refah Partisine geçti. 1991 genel seçimlerinde Refah Partisi Ankara Milletvekili olarak meclise girdi.

2 yıl 3 ay milletvekilliği yapan Gökçek, 1994 yılında milletvekilliği devam ederken Refah Partisinden Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı oldu.

Melih Gökçek, Refah Partisinin kapatılması üzerine Fazilet Partisine, 2002’de  Demokrat Partiye, 2003’te ise AKP’ye katıldı.

Melih Gökçek, 1999, 2004, 2009 ve 2014 seçimlerinde Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı seçildi. Gökçek, Ankara’nın beş dönem üst üste seçilen ve en uzun görev yapan belediye başkanı oldu.

28 EKİM 2017'DE İSTİFA ETTİ

Melih Gökçek, 28 Ekim 2017’de ise Ankara Büyükşehir Belediye Meclisi toplantısında istifa etti. İstifasıyla Ankara'da 23 yıllık Gökçek dönemi sona ermiş oldu. Konuşmasının başlangıcında belediye başkanlığı dönemindeki icraatlarını anlatan Gökçek, daha sonra Tayyip Erdoğan övgüsü bölümüne geçti. Dava adamı olduğu için Erdoğan'ın emriyle istifa ettiğini belirten Gökçek, 'Benim davamda emir demiri keser' ifadelerini kullanarak istifasının başka bir gerekçesi olmadığını söyledi.

OĞLUNUN SİYASİ KARİYERİNİ DÜŞÜNDÜ

Melih Gökçek’in adeta hırs yaptığı konu ise oğlu Osman Gökçek’in siyasi kariyeri oldu. Zaman zaman bu konuda Erdoğan ailesi ile ters düştü. Gökçek oğlunu ilk olarak Çankaya Belediye Başkanlığına hazırladı ancak beklentisi karşılanmadı, 7 Haziran 2015 yılında milletvekili olması için hazırladı fakat AKP’den vize alamadı. Ancak en dikkat çekici konu Ankara Ticaret Odası seçimlerinde yaşandı ki Erdoğan’ı burada karşısına almış oldu. Melih Gökçek’in oğlu Gökçek’i Ankara Ticaret Odası başkanlığı için aday gösterdi. Fakat Osman Gökçek Emine Erdoğan’ın akrabası olan Gürsel Baran karşısında kaybetti. 

"PARSEL PARSEL SATTILAR"

Melih Gökçek; AKP Eski Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bülent Arınç’ı Twitter’dan 'paralelci’ olmakla suçlamıştı. Ancak Bülent Arınç 2015 Martında Ankara'yı Gülen yapılanmasına 'parsel parsel satmakla” suçlamıştı. Geçmişte Gülen Cemaati’yle oldukça yakın ilişkiler kuran Melih Gökçek’in 15 Temmuz’dan sonra geçmişteki ilişkileri nedeniyle Gülen yapılanması ile bağlantılı olduğu suçlamaları yaşandı.

PERİLER ÜLKESİNDEN DİNOZORLARA

Daha ilk belediye başkanı olduğu dönemde, Altınpark’ta bulunan Heykeltıraş Mehmet Aksoy’un ‘Periler Ülkesinde’ adlı eserini mahrem bulduğu için ‘Tükürürüm böyle sanatın içine’ diyerek kaldırttı. Bu süreç bir çok tarihi heykelin kaldırılması ya da bakımsızlıktan çürümeye terk edilmesi ile devam etti. 23 yılın sonunda ise kentin çeşitli yerlerine heykel diyerek dikilen dinozorlar kaldı. 

"OTOBÜS YERİNE DİNOZOR ALMIŞLAR"

Gökçek'ten sonra Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı olan Mansur Yavaş, 2010 yılında 1940 olan belediye otobüs sayısının 2019'da 1540'a düştüğünü belirterek "Otobüs alacaklarına dinozor almışlar" dedi. Yavaş, belediyenin önceki dönemden kalma 400 milyon lira borcu olduğunu söyledi.

PLANSIZ YOLLAR

Ankara’nın Ulaşım Ana Planı yasaya rağmen yıllarca yapılmadı. Melih Gökçek böyle bir plan yapılmamasını da uzun yıllar izah etmeye çalıştı. Ulaşım Ana Planı olmadan yapılan köprülü kavşaklar, otoyollar, tüneller, geçiş yolları hep tartışma konusu oldu. Mahkeme bir çoğuna yapılan itirazları, üst plan olmadığı ya da üst plana aykırı olduğu gerekçesiyle haklı buldu. Gökçek kendi yaptığı hukuksuzluğun üstünü, “mahkemeler, meslek odaları hep aleyhimize karar veriyor” diye yaygara kopararak kapatmaya çalıştı.

ODTÜ DÜŞMANLIĞI

Melih Gökçek, ODTÜ arazisini de taciz ediyordu. Önce ODTÜ’nün gözetimindeki Eymür Gölü’nü gündeme getirdi. Yaya girme koşuluyla herkese açık olmasına karşın, “Sadece ODTÜ’lüler yararlanıyor” diyerek Gölün belediyeye devredilmesini istedi. Son olarak Göl kenarında içki satışı yasaklandı. 

Ardından yaklaşık 30 yıl önce planlanmış, ancak tek bir adım bile atılmamış Konya Yolu ile Anadolu Bulvarı bağlantı yolunu gündeme getirdi. Tartışmalar ve itirazlara rağmen inşaat 2017 yazında başlatıldı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın kabul ettiği ODTÜ Koruma Planı’na ODTÜ Rektörlüğü itiraz etmeye hazırlanırken, polis eşliğinde yapılan gece yarısı operasyonuyla 9 Eylül 2017'de ODTÜ arazisine girildi. En az 3 bin ağaç söküldü.

SUSUZ YAZ, ÖLÜ YATIRIM

2007 yılında yaşanan “Susuz Yaz” da Gökçek’in unutulmazlarından. Tüm uyarılara rağmen Bolu-Gerede’den getirilecek içme suyu projesi yerine Kızılırmak Suyu’nu Ankara’ya getirme iddiasındaki projeye yatırım yapan Gökçek, günlerce Ankaralıyı susuz bırakmıştı. Kuyu suları, çeşme suları, tanker kuyrukları, patlayan borular, ishal salgınları 2007 yazının unutulmazları arasında yerini almıştı. Ancak Gökçek bu durumu da fırsata dönüştürüp, “ölü yatırımlar” arasında yerini alması muhtemel Kızılırmak Suyu projesine hız vermişti. Uzmanların “bu su ağır metal yüklü, içme suyu olamaz” uyarılarına kulak tıkayan Gökçek, Kızılırmak Suyu’nu da Ankara’daki şebekeye “gizlice” verdiğini kendisi açıklamıştı. Büyük maliyetle tamamlanan projeyle Ankara’ya gelen su acil durumlar dışında şebekeye verilmiyor.

FIŞKİYEYİ KİM KIRDI?

Gökçek, dinozorlara ve dev robotlara olan tutkusu kadar fıskiyelere olan ilgisiyle de biliniyordu. Melih Gökçek döneminde konulan ve ilk günlerden sonra suyu akmayan fıskiye, 2013 yılındaki Gezi olayları sırasında Melih Gökçek adına açılan sahte bir hesaptan atılan tweet ile gündem olmuştu. Gezi Parkı protestolarının öne çıkardığı isimlerden biri olan Ankara Büyükşehir Belediyesi eski Başkanı Melih Gökçek bu tweet ile Twitter’da günün TT listesine farklı etiketlerle girmişti. Sosyal medyada espirili paylaşımların yapıldığı tweet üzerine tüm Türkiye günlerce fıskiyedeki s harfi yerine ş harfiyle “fışkiye” kelimesini kullanarak “Fışkiye’yi kim kırdı” sorusuna cevap aramıştı. Gökçek'in ardından belediye meclisince başkan seçilen Mustafa Tuna döneminde kaldırıldı.

MÜZİKLİ DANSLI FISKİYE

Gökçek'in Ulus’taki Gençlik Parkı’na yapılan “müzikli danslı fıskiye” sistemi için belediye kasasından 5 milyon 205 bin TL harcandığı ortaya çıktı.

OSMANLISPORA PEŞKEŞ

Gökçek’in oğlunun başkanlığını yaptığı Osmanlıspor’a 25 yıllığına ücretsiz verilen ve adı, “Osmanlı Stadyumu” olarak değiştirilen Yenikent Stadyumu için belediye bütçesinden bir yılda 2 milyon TL harcandığı ortaya çıktı. Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin 2017 yılı hesaplarını inceleyen Sayıştay denetçileri usulsüzlüğü belgeleyerek, mülkiyeti belediyede olan taşınmazların, “Ortak Hizmet Projesi” adı alında dernek ya da dernek statüsündeki spor kulüplerine devredilemeyeceğinin altını çizdi.

PROVOKATİF SEÇİM MATERYALLERİ

2009 yerel seçimleri sürecinde Ankara'nın pek çok yerinde “Gökçek Gidecek Sol Gelecek" yazılı el ilanları görüldü. İlanların Ankaralıları Gökçek'e bağlamak üzere planlanlanmış provokatif materyaller olduğu anlaşıldı. Gökçek, bu provokatif materyalleri kendisinin yaptırmadığını savundu. Provokatif materyallere pek çok seçimde yeniden rastlandı. “Gökçek Gidecek Sol Gelecek" bildirileri temmuz 2019'da ABB'ye ait bir depoda bulundu.

(HABER MERKEZİ)

İLGİLİ HABERLER
DİĞER HABERLER