27 Mart 2015 12:52

Sf Deri işçileri sömürüye karşı çıktı

Gaziemir Ege Serbest Bölgesi'nde faaliyet sürdüren, iki ortaklı Sf Deri fabrikasından 14 işçi sendikaya üye oldukları için işten atıldı.

Paylaş

Gaziemir Ege Serbest Bölgesi'nde faaliyet sürdüren, iki ortaklı Sf Deri fabrikasından 14 işçi sendikaya üye oldukları için işten atıldı. 

DERİTESK Sendikası'nın örgütlenme çalışması yürüttüğü fabrikada 200 işçi çalışıyor. 25 Mart'ta ilk olarak 5 işçi fazla mesai sırasında diğer işçiler de 26 Mart günü çıkarıldı. İşten çıkarmaların artması bekleniyor. 
Aynı patronlara ait olan ve yine 200 işçinin çalıştığı Sf Tekstil fabrikasında da örgütlenme çalışması sürüyor. 

Uluslararası, Mulberry, Lancel, Je porte mon bebe, Haremligue, Michael Corse gibi gibi firmalara kadın ve erkek çantası, cüzdan gibi malzemeler üretiyor. İşçilere sabah 07.15'te işbaşı yaptırılıyor ve 21.45'e kadar zorunlu mesaiye bırakılıyorlar. İşbaşı yapmadan önce ve öğle yemeğinden sonra 4'er dakika spor yaptırılıyor. Kadın işçilere başörtüsü takmamaları için baskı yapılıyor. Mesailerde iki dilim kek ve arada bir poğaça veriliyor. 

İşçiler işten atılırken 1- 2 saat gibi sürelerde küçücük odalarda tutulduklarını, mobbinge uğradıklarını belirttiler. İşçilerden Özgür Yıldız, mesailerin çok, ücretlerin az olduğunu belirterek, "Yüzde 100 çalışıyorum. Yüzde 20 prim veriyorlar" dedi. Yıldız daha düzenli çalışmak istediği için sendikalı olduğunu belirtti. 

Mehmet Cin, 5 yıldır teknik eğitmen olarak çalışıyor. Yapılan haksızlıklar nedeni ile sendikalı olduğunu belirten Cin, "Hakkımızı versinler. Bizi zorla baskıyla istifa ettirmek istediler. Performans düşüklüğü diyerek attılar" dedi. 

İşten atılan tek kadın işçi Yeliz Kökçek, sabahlara kadar çalıştıklarını, sabahlamanın karşılığının 4 saat üzerinden ödendiğini, ayda 60 saat mesaiye kaldığını anlattı. Ücretinin artmasını istediği için sendikalı olduğunu belirtti.    

SÖMÜRÜ HAT SAFHADA
 

Mustafa Derelier de 4 yıldır çalıştığını anlatarak, "Bu işyerine çok şey kattım. İş yoğun kal dediler, 149 saat mesai kaldım bir ayda. 3 gün üst üste, 1'er saat uyuyarak aralıksız çalıştım' dedi. Derelier, Hakkımızı tanısınlar ve biz geri dönmeyi istiyoruz" dedi.  

DERİTEKS İzmir Şube Başkanı Makum Alagöz, 3-4 aydır çalışma yürüttüklerini belirterek, "Asgari ücret artı prim olarak ücretler ödeniyor. Bazı işçilere 5-10 lira bazılarına 200 lira prim veriliyor, işçileri birbirleri ile yarıştırıyorlar. Bu koşullarda çalışmak istemeyen işçiler sendikamıza başvurdu. Her iki fabrikada ciddi bir üye oranına yaklaştık" dedi. İşveren vekili Aylin Gözay ve müdür yardımcılarının üyeleri üzerinde baskı uyguladığını belirten Alagöz, "İşçilere 'sendikadan istifa et gel' diyorlar. Üretim Müdürü Mustafa Taşdemir işçilerin e-devlet şifrelerini alıp kendisi yapıyor istifaları. İşçilerin şifresini değiştiriyor ya da geri vermiyor. Bununla ilgili elimizde tutanaklar mevcut" dedi. Alagöz, Anayasal hakkını kullanan işçilerin işten atıldığını belirterek, "İşçilerin hakkına saygı göstermelerini istiyoruz. Mücadelemizi her alana yaymaya kararlıyız" dedi.            

İlk günden işçilerin ziyaretçisi yoğun oldu. Birleşik Metal İş, Türk Metal 2 No'lu Şube, Tek Gıda İş ve Teksif başkan ve yöneticileri, Tezkoop-İş 2 No'lu Şube Kipa İşyeri Temsilcileri, Emek Partisi Gaziemir İlçe Yönetimi işçileri ziyaret etti.(İzmir/EVRENSEL)  

 

 

ÖNCEKİ HABER

Van, Dünya Tiyatrolar Günü’nü çadırda karşıladı

SONRAKİ HABER

'Nevin’lere değil, tecavüzcülere müebbet!'

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...