27 Mart 2015 12:19

Açıklamaya katılan 8 çocuğa 'örgüt propagandası' soruşturması

Pervari'de katıldıkları basın açıklamasında PKK Lideri Abdullah Öcalan'ın posterini taşıyan ve slogan atan biri yüzde 73 zihinsel engelli 8 çocuk hakkında 'örgüt propagandası yapmak' ve 'suç ve suçluyu övmek' iddiasıyla soruşturma başlatıldı. Savcılığa çağrılan ve ifadeleri alınan 8 çocuk, "Biji serok Apo sloganları atıldı, eşlik ettim. Fakat posterlerini taşımanın ve Öcalan hakkında slogan atmanın suç olduğunu bilmiyordum" dedi.

Paylaş

Siirt'in Pervari ilçesinde basın açıklamasına katılan biri zihinsel engelli 8 çocuk hakkında soruşturma başlatıldı.

DBP Pervari İlçe Örgütü binası önünde PKK Lideri Abdullah Öcalan'ın Türkiye'ye getirilmesinin yıldönümünü protesto etmek amacıyla 15 Şubat 2015 tarihinde bir araya gelen grup, basın açıklaması yaptı. Grubun içinde bulunan 1'i yüzde 73 zihinsel engelli olan 8 çocuk tespit edilerek soruşturma başlatıldı.

"Örgüt propagandası yapmak", "suç ve suçluyu övmek" iddiasıyla suçlanan ve içinde engelli F.P.'nin (16) de bulunduğu 8 çocuk geçtiğimiz gün adliyeye çağrıldı ve ifadeleri alındı. 

'ÖCALAN'IN POSTERLERİNİ TAŞIMANIN SUÇ OLDUĞUNU BİLMİYORDUM' 

Pervari Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından başlatılan soruşturma kapsamında zorunlu müdafi, savcı ve rehber öğretmen eşliğinde ifadeleri alınan çocukların beyanları ise ilginç.

Suç işleme kasıtları olmadan eylemde yer aldıklarını belirten çocuklardan M.E.G. (13), "Benim bildiğim eylemlerde askere ve polise taş atılır. Suç işleme kastım yoktur. Kalabalıkta Abdullah Öcalan'a ait posterler olduğunu gördüm-gittim" diyor.

16 yaşındaki H.D ise ifadesinde, "Abdullah Öcalan'ın kim olduğunu biliyorum. Biji serok Apo sloganları atıldı bende eşlik ettim. Fakat posterlerini taşımanın ve Öcalan hakkında slogan atmanın suç olduğunu bilmiyordum" ifadelerinde bulundu. 

Yaşları 13 ila 16 arasında değişen 7 çocuk ifadelerinde "Suç işleme kasıtları olmadığını" belirtmenin yanı sıra hangi sloganları attıkları ve hangi bayrak-flamaları taşıdıklarını da "çocukça" anlattıkları ifade tutanaklarında görülürken, Rehber Öğretmen Ahmet Eser Özdemir'in beyanları ise dikkat çekti.

Kendisine görüşü sorulan rehber öğretmen 13 ila 16 yaş aralığında çocuklar için şu ifadeleri kullandı: "Bulunduğu yaş ve görünüş itibariyle çevresine ve arkadaşlarına uyma özelliği bulunmaktadır. Kendisini ifade edebilmektedir. Bu haliyle genel anlamda işlemiş olduğu fiillerin hukuki anlam ve sonuçlarını algılar niteliktedir." 

'FİŞLEME DURUMU SÖZ KONUSU' 

Çocukların ifadelerinde yer alan Av. Muhammed Alptekin ise, PKK Lideri Abdullah Öcalan için yapılan basın açıklamasının "Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu'na muhalefeti" içermediğinin altını çizerek, anayasal anlamda fiiliyatın düşünce özgürlüğü kapsamında değerlendirilmesi gerektiğini kaydetti.

Çocuklar hakkında başlatılan soruşturma ile ilgili olarak "Fiili bir fişleme durumu söz konusudur" tanımı getiren Alptekin, "Çözüm süreci denilen böylesi bir süreçte çocukların hayatlarını ciddi anlamda etkileyecek soruşturmaları kınıyoruz. Ve buna zihinsel engelli bir çocuğun soruşturma kapsamına alınarak ifadeye çağrılması bile soruşturmaların ne kadar eksik, problemli bir şekilde yapıldığını ortaya koymaktadır" diye konuştu. (Siirt/DİHA)

 

ÖNCEKİ HABER

İşçiler paralarını alamadıkları için vince çıktı

SONRAKİ HABER

Tiyatrocular sabah adliyede, akşam temsilde

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...